Zenés színház

Világsztárok és öt operapremier Salzburgban

2014.07.18. 09:44
Ajánlom
Anna Netrebkótól Plácido Domingón át Cecilia Bartoli-ig a legnagyobb sztárokkal és öt operapremierrel várja vendégeit a Salzburgi Ünnepi Játékok, amelynek Ouverture spirituelle című szakrális zenei koncertsorozata idén a keresztény és az iszlám hagyományból merít. Alexander Pereira intendáns az idei Festspielével búcsúzik a várostól.

Az augusztus 31-ig tartó ünnepi játékok hagyományosan az operák, a színjátszás és a komoly- illetve kortárs zene területén nyújtanak világszínvonalú programot Mozart és Herbert von Karajan városában. Az idei fesztivál, amelyet hivatalosan Heinz Fischer osztrák államfő nyit meg, átfogó témaként a száz éve kitört első világháborúra reflektál.

A világ legnagyobb klasszikus zenei fesztiváljának számító Salzburger Festspiele egyik kiemelkedő premierje idén Verdi A trubadúr című operája lesz, amelyben a fesztivál két nagy énekes sztárja, Netrebko és Domingo együtt lép színpadra. A darabot az olasz Daniele Gatti vezényelte Bécsi Filharmonikusok kísérik.

A bécsi zenekar több önálló koncertet is ad Salzburgban, többek között Daniel Barenboim és Riccardo Muti vezényletévek, de a hangversenytermekben pódiumra állnak többek között a Berlini Filharmonikusok és a Királyi Concertgebouw Zenekar is. A koncertprogramban szerepel Fischer Ádám Mozart-matinéja is. 

Cecilia Bartoli egyik legkedveltebb szerzője, Rossini Hamupipőkéjének címszerepében énekel a Jean-Christophe Spinosi vezényelte Ensemble Matheus kíséretével. Az olasz díva szorosan kötődik az osztrák városhoz: 2012 óta művészeti vezetőként irányítja a Salzburgi Pünkösdi Ünnepi Játékokat.

Az idei fesztiválon további három klasszikus operát mutatnak be új rendezésben: Mozart Don Giovanniját, Richard Strauss A rózsalovagját és Schubert Fierrabras című operáját; ez az első alkalom, hogy egy Schubert-operát műsorra tűznek az ünnepi játékokon.

A klasszikusok túlsúlya mellett a kortárs opera sem hiányzik a programból. Marc-André Dalbavie francia zeneszerző a fesztivál megrendelésére készítette el kétfelvonásos operáját Charlotte Salomon címmel. A művet az 1943-ban Auschwitzban elgázosított német festőművész Leben? oder Theater? (Élet? Vagy színház?) című önéletrajzi vonatkozású festménysorozata ihlette, amelyet Salomon 1941 és 1943 között készített, amikor a nácik elől Dél-Franciaországban bujkált. A salzburgi ősbemutatót az alkotók a márciusban elhunyt belga intendáns, Gerard Mortier emlékének ajánlották, aki korábban a Salzburgi Ünnepi Játékokat is vezette.

A fesztivál Ouverture spirituelle című szakrális zenei sorozatát 2012-ben indították el. A nyitóévben a zsidó, tavaly a buddhista szakrális zene mutatkozott be a keresztény művek oldalán, idén az iszlám - elsősorban szúfi - zene kerül terítékre.

Az ünnepi játékok első bő két hetében keresztény "oldalról" olyan vallási ihletésű művek hangzanak el, mint Haydn oratóriuma, A teremtés, Mozart Koronázási miséje és c-moll miséje, Händel Izrael Egyiptomban című oratóriuma és Bruckner Te Deuma, míg az iszlámot többek között az Al-Tariqa al-Gazoulia nevű szúfi rend képviseli, amelynek tagjai Salem Algazouly sejk vezetésével szúfi énekeket adnak elő, egyik előadásukban Frank Stadler salzburgi hegedűssel közösen.

Idén sem maradhat el az ünnepi játékok harmadik "lába", a színház. A bécsi Burgtheaterrel koprodukcióban mutatják be Karl Kraus Az emberiség végnapjai című művét Georg Schmiedleitner rendezésében; a produkció a bécsi színház első premierje lesz a 2014/15-ös évadban, szeptember 5-i bemutatóval. Szintén új rendezésben, Andreas Kriegenburg színrevitelében mutatják be Ödön von Horváth Don Juan megjött a háborúból című darabját, és két ősbemutatónak, Duncan Macmillan The Forbidden Zone (A tiltott zóna) című művének és az Ensemble 1927 Golem című darabjának is otthont ad a fesztivál.

Az idei salzburgi fesztivál az utolsó, amely Alexander Pereira intendáns vezetésével zajlik, a szakember ősztől a milánói Scalát irányítja. Az ünnepi játékok intendánsi posztját 2012-ben - az eredeti tervek szerint öt, végül csak három évadra - átvevő osztrák kulturális menedzser az APA hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a fesztivál 1998 és 2011 között kisebbé és "egyre láthatatlanabbá" vált, a krízisből pedig "a növekedés volt az egyetlen kivezető út". Helyes döntésnek vélte az Ouverture Spirituelle 2012-es elindítását, miként azt is, hogy az ünnepi játékok keretében több operaprodukciót vállaltak.

Pereirát sokan "sztárdömpinggel" vádolták meg, ő azonban úgy vélte, az évente mintegy 60 ezerrel bővülő látogatószám visszaigazolta a világsztárokra épülő koncepcióját. Hozzátette: sztárok nélkül utódja, Markus Hinterhäuser sem rendezhet majd igazán sikeres fesztivált.

Mindenesetre úgy tűnik, Pereira távozásával visszavesznek"az általa diktált iramból: a fesztivál kuratóriuma június elején jelentette be, hogy 2015-től karcsúsítják a Salzburgi Ünnepi Játékok programját, így az idei 280 program helyett jövőre csak 173 rendezvény lesz, az ünnepi játékok költségvetése pedig 61 millió euróról 58,9 millió euróra csökken. A jövőben évente csak három új operaelőadás bemutatása lehetséges, emellett három felújítás, valamint három koncertszerű operaelőadás lesz. Folytatódik viszont az Ouverture Spirituelle, és marad a pünkösdi fesztivál is Cecilia Bartoli vezetésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Zenés színház videó

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Zenés színház hír

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.
Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.