Zenés színház

Világsztárok és öt operapremier Salzburgban

2014.07.18. 09:44
Ajánlom
Anna Netrebkótól Plácido Domingón át Cecilia Bartoli-ig a legnagyobb sztárokkal és öt operapremierrel várja vendégeit a Salzburgi Ünnepi Játékok, amelynek Ouverture spirituelle című szakrális zenei koncertsorozata idén a keresztény és az iszlám hagyományból merít. Alexander Pereira intendáns az idei Festspielével búcsúzik a várostól.

Az augusztus 31-ig tartó ünnepi játékok hagyományosan az operák, a színjátszás és a komoly- illetve kortárs zene területén nyújtanak világszínvonalú programot Mozart és Herbert von Karajan városában. Az idei fesztivál, amelyet hivatalosan Heinz Fischer osztrák államfő nyit meg, átfogó témaként a száz éve kitört első világháborúra reflektál.

A világ legnagyobb klasszikus zenei fesztiváljának számító Salzburger Festspiele egyik kiemelkedő premierje idén Verdi A trubadúr című operája lesz, amelyben a fesztivál két nagy énekes sztárja, Netrebko és Domingo együtt lép színpadra. A darabot az olasz Daniele Gatti vezényelte Bécsi Filharmonikusok kísérik.

A bécsi zenekar több önálló koncertet is ad Salzburgban, többek között Daniel Barenboim és Riccardo Muti vezényletévek, de a hangversenytermekben pódiumra állnak többek között a Berlini Filharmonikusok és a Királyi Concertgebouw Zenekar is. A koncertprogramban szerepel Fischer Ádám Mozart-matinéja is. 

Cecilia Bartoli egyik legkedveltebb szerzője, Rossini Hamupipőkéjének címszerepében énekel a Jean-Christophe Spinosi vezényelte Ensemble Matheus kíséretével. Az olasz díva szorosan kötődik az osztrák városhoz: 2012 óta művészeti vezetőként irányítja a Salzburgi Pünkösdi Ünnepi Játékokat.

Az idei fesztiválon további három klasszikus operát mutatnak be új rendezésben: Mozart Don Giovanniját, Richard Strauss A rózsalovagját és Schubert Fierrabras című operáját; ez az első alkalom, hogy egy Schubert-operát műsorra tűznek az ünnepi játékokon.

A klasszikusok túlsúlya mellett a kortárs opera sem hiányzik a programból. Marc-André Dalbavie francia zeneszerző a fesztivál megrendelésére készítette el kétfelvonásos operáját Charlotte Salomon címmel. A művet az 1943-ban Auschwitzban elgázosított német festőművész Leben? oder Theater? (Élet? Vagy színház?) című önéletrajzi vonatkozású festménysorozata ihlette, amelyet Salomon 1941 és 1943 között készített, amikor a nácik elől Dél-Franciaországban bujkált. A salzburgi ősbemutatót az alkotók a márciusban elhunyt belga intendáns, Gerard Mortier emlékének ajánlották, aki korábban a Salzburgi Ünnepi Játékokat is vezette.

A fesztivál Ouverture spirituelle című szakrális zenei sorozatát 2012-ben indították el. A nyitóévben a zsidó, tavaly a buddhista szakrális zene mutatkozott be a keresztény művek oldalán, idén az iszlám - elsősorban szúfi - zene kerül terítékre.

Az ünnepi játékok első bő két hetében keresztény "oldalról" olyan vallási ihletésű művek hangzanak el, mint Haydn oratóriuma, A teremtés, Mozart Koronázási miséje és c-moll miséje, Händel Izrael Egyiptomban című oratóriuma és Bruckner Te Deuma, míg az iszlámot többek között az Al-Tariqa al-Gazoulia nevű szúfi rend képviseli, amelynek tagjai Salem Algazouly sejk vezetésével szúfi énekeket adnak elő, egyik előadásukban Frank Stadler salzburgi hegedűssel közösen.

Idén sem maradhat el az ünnepi játékok harmadik "lába", a színház. A bécsi Burgtheaterrel koprodukcióban mutatják be Karl Kraus Az emberiség végnapjai című művét Georg Schmiedleitner rendezésében; a produkció a bécsi színház első premierje lesz a 2014/15-ös évadban, szeptember 5-i bemutatóval. Szintén új rendezésben, Andreas Kriegenburg színrevitelében mutatják be Ödön von Horváth Don Juan megjött a háborúból című darabját, és két ősbemutatónak, Duncan Macmillan The Forbidden Zone (A tiltott zóna) című művének és az Ensemble 1927 Golem című darabjának is otthont ad a fesztivál.

Az idei salzburgi fesztivál az utolsó, amely Alexander Pereira intendáns vezetésével zajlik, a szakember ősztől a milánói Scalát irányítja. Az ünnepi játékok intendánsi posztját 2012-ben - az eredeti tervek szerint öt, végül csak három évadra - átvevő osztrák kulturális menedzser az APA hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a fesztivál 1998 és 2011 között kisebbé és "egyre láthatatlanabbá" vált, a krízisből pedig "a növekedés volt az egyetlen kivezető út". Helyes döntésnek vélte az Ouverture Spirituelle 2012-es elindítását, miként azt is, hogy az ünnepi játékok keretében több operaprodukciót vállaltak.

Pereirát sokan "sztárdömpinggel" vádolták meg, ő azonban úgy vélte, az évente mintegy 60 ezerrel bővülő látogatószám visszaigazolta a világsztárokra épülő koncepcióját. Hozzátette: sztárok nélkül utódja, Markus Hinterhäuser sem rendezhet majd igazán sikeres fesztivált.

Mindenesetre úgy tűnik, Pereira távozásával visszavesznek"az általa diktált iramból: a fesztivál kuratóriuma június elején jelentette be, hogy 2015-től karcsúsítják a Salzburgi Ünnepi Játékok programját, így az idei 280 program helyett jövőre csak 173 rendezvény lesz, az ünnepi játékok költségvetése pedig 61 millió euróról 58,9 millió euróra csökken. A jövőben évente csak három új operaelőadás bemutatása lehetséges, emellett három felújítás, valamint három koncertszerű operaelőadás lesz. Folytatódik viszont az Ouverture Spirituelle, és marad a pünkösdi fesztivál is Cecilia Bartoli vezetésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!