Zenés színház

Virtuális valóság az operaszínpadon

2011.06.21. 15:14
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház őszi premierje a Bolero/A kékszakállú herceg vára. A 3D technikát egyedülálló módon alkalmazó produkció operapróbáiba VIDEOKAMERÁNKKAL tekintettünk bele.

A különleges együttműködés ötlete 2009-re datálódik: akkor énekelte Komlósi Ildikó a Carmen címszerepét Veronában, és akkor beszélgetett Pier Paolo Maggiora olasz építésszel az operajátszás jövőjéről, új útjairól. Az énekesnő azon a véleményen volt, hogy a virtuális valóság és az élő előadás határainak "elmosása" igazi különlegességet jelentene. A nemzetközi, grafikusokból, 3D-szakértőkből, jelmez- és díszlettervezőkből, rendezőkből, koreográfusokból, fénytervezőkből álló, olasz központú csapat 2010-ben kezdett dolgozni a projkten, 2011-ben pedig elindult a tesztelés folyamata.

Maggiora, a 2006-os torinói olimpiai falu egyik tervezője és munkatársa, Andrew Quinn számítógépes szakember, aki a 3D-s technikákra specializálódott, korábban dolgozott a Matrix, a Dark City, a Tomb Raider című filmekben is, új megoldást találtak a real time 3D sztereoeffektusok létrehozására: a "3D live live" szabadalma által - melyet a világon először a Magyar Állami Operaházban használnak - létrejöhet egy olyan előadás, amelyben a 3D animáció és az élő operajátszás egyenrangú partnerként kap szerepet.

A producer, Francesco Stochino Weiss - civilben Komlósi Ildikó férje - számos innovatív klasszikus zenei projektben vett részt, a műfajt jól ismeri, számos élő műholdas közvetítést vezényelt már le több egymástól távoli helyszínről. A színpadképeket, amelyek a látható részek alapján a néző fantáziájára támaszkodó szimbolikus látvánnyal szolgálnak.

A 2011. június 20-i próbán Komlósi Ildikó énekelte Judit szerepét, Kovács István pedig Kékszakállúként lépett az Erkel Színház színpadára, hogy ízelítőt adjanak abból, mire számíthatnak a nézők.

A Magyar Állami Operaház 2011/2012-es évadának első premierjeit szeptember 9-én és 10-én tartják. A Bolero - melynek koreográfiáját Eldar Aliev készíti, a főszereplők között van Popova Aleszja és Bajári Levente - és A kékszakállú herceg vára rendhagyó párosítása furcsának tűnhet, a két mű érzelmi ívei azonban összekapcsolódnak, hiszen az est első részében megmutatott szenvedély világát elhagyva lép be Judit a herceg várába. Az opera rendezője egy filmes szakember, Renzo Cerbo lesz. A torinói születésű művész pályafutásának húsz esztendeje alatt megismerte a szakmát a kamera mindkét oldaláról, de forgatókönyvíróként, és a legnagyobb világmárkák által alkalmazott reklámszakemberként is hírnevet szerzett. 2010-ben a velencei La Fenice egy Don Giovanni-operafilm elkészítésével bízta meg, majd Donizetti Szerelmi bájital című operáját vitte filmre. A produkció a velencei operaházzal együttműködésben készül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”