Zenés színház

Visszatér a botrányhős Bayreuthba

2014.07.21. 15:40
Ajánlom
Új rendezés nélkül várja közönségét idén a pénteken kezdődő Bayreuthi Ünnepi Játékok. A tavalyi Wagner-bicentenárium nagyszabású bemutatói után idén csendesebbre tervezett fesztivál nagy kérdése, hogy megbékél-e a közönség a tavaly botrányba fulladt Frank Castorf-féle Ring-rendezéssel.

A 2013-as Bayreuther Festspiele 13 év után új Nibelung gyűrűje-rendezéssel rukkolt elő, melyet a berlini "fenegyerek", Frank Castorf jegyzett. Az inkább konzervatív irányba hajló bayreuthi közönség azonban nem fogadta túl szívesen, hogy A Rajna kincse egy amerikai motelben játszódik, a Siegfried kulisszáit pedig az amerikai Rushmore-hegyi elnökarcok egy kommunista verziója adja. Az eredmény perceken át tartó, felbőszült füttykoncert volt a tetralógia negyedik része után.

Idén újra Castorf rendezésében lesznek láthatók a Ring darabjai, miként a karmester személye sem változik. Az orosz Kirill Petrenko tavaly debütált Bayreuthban, ám Castorffal szemben ő olyan óriási sikert aratott, amely még a Siegfriedet alakító kanadai Lance Ryan és a Brünnhilde bőrébe bújó brit Catherine Foster kitűnő teljesítményét is elhomályosította. A Petrenko-Ryan-Foster trió közönségsikere mindenesetre idén is borítékolható - írja a DPA német hírügynökség.

Talán az újdonságok hiányának tudható be, hogy a fesztivál törzsvendégének számító Angela Merkel idén "elblicceli" a július 25-i megnyitót. Peter Emmerich, a fesztivál szóvivője ezt a kancellár "egyéb határidős elfoglaltságaival" magyarázta, biztosított azonban mindenkit, hogy Merkel később csatlakozik az ünnepi játékokhoz. Heinz-Dieter Sense, a fesztivál gazdasági vezetője ráadásul úgy tudja, hogy a kancellár idén az egész Ringet végig szeretné nézni, mert erre tavaly nem volt lehetősége.

Az idei fesztivál Sebastian Baumgarten erősen vitatott 2011-es Tannhäuser-rendezésével nyílik meg pénteken. Merkel távollétében a megnyitón Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök lesz a legmagasabb rangú vendég, de a nézők között lesz John B. Emerson, az Egyesült Államok németországi nagykövete és Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter is.

A Zöld Dombon idén is bemutatják a Hans Neuenfels által rendezett Lohengrint, amely patkányjelmezeivel kezdetben szintén megosztónak számított, az évek alatt azonban lassan megbarátkozott vele a közönség, ma pedig már valóságos kultusza van. Az augusztus 28-án záruló idei Bayreuthi Ünnepi Játékokon végül színpadra kerül A bolygó hollandi is, Jan Philipp Gloger rendezésében, és Christian Thielemann vezényletével.

A fesztivál vezetése táján is szolgált hírekkel az idei év. Februárban jelentették be, hogy az ünnepi játékokat 2008 óta vezető két Wagner-dédunoka, Eva Wagner-Pasquier (1945-) és Katharina Wagner (1978-) közül előbbi jövő ősztől visszavonul a posztról. Féltestvére, Katharina Wagner új vezetői szerződése 2020-ig szól.

Eva Wagner-Pasquier távozásával egy időben, tehát a 2015-ös fesztivál után nem sokkal kezdődhet meg a műemléki védettségű Festspielhaus (az ünnepi játékok helyszínül szolgáló épület) régóta tervezett általános felújítása. A 30 millió eurósra (9,3 milliárd forint) becsült felújítás Heinz-Dieter Sense, a fesztivál gazdasági vezetője szerint 2021-ben zárulhat le.

A 30 milliós összegből 10-10 milliót áll a német szövetségi állam, illetve a bajor tartomány, cserébe azonban hosszú távú bérleti szerződést és nagyobb beleszólást követeltek a fesztivál vezetésébe. Az alkufolyamat végeredménye az lett, hogy március végén 2040-ig szóló új bérleti szerződést kötött a Wagner-alapítvány és a fesztivált szervező kft., utóbbi cégnek pedig immár 58 százaléka a szövetségi állam és a tartomány tulajdonában van - azaz többségi állami tulajdonba ment át.

Az 1876-ban alapított Bayreuther Festspiele vezetése mindig is Richard Wagner leszármazottainak kezében volt. A március végén aláírt új bérleti szerződés azonban e tekintetben is változást hozhat, ugyanis a fesztiválcégnek - ezen keresztül pedig az államnak - döntő beleszólást enged az ünnepi játékok vezetőjének kinevezésébe, akár az alapítvány beleegyezése nélkül is. "Ezzel, legalábbis elméletileg, lehetővé vált, hogy a vezetés egy nem-Wagner kezébe menjen át" - kommentálta az új helyzetet Heinz-Dieter Sense.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.
Zenés színház árvíz

Még egy árvíz, és nem menekül meg a velencei La Fenice operaház

Túlélte az árvizet Velence operaháza, de szakértők arra figyelmeztetnek, jelen állapotában az épület nem állna ellen még egy áradásnak.
Zenés színház ajánló

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Zenés színház gyász

Elhunyt Franco Bordoni olasz operaénekes

A nemzetközi hírű baritonénekest 88 éves korában, február 13-án érte a halál.