Zenés színház

Visszatér a botrányhős Bayreuthba

2014.07.21. 15:40
Ajánlom
Új rendezés nélkül várja közönségét idén a pénteken kezdődő Bayreuthi Ünnepi Játékok. A tavalyi Wagner-bicentenárium nagyszabású bemutatói után idén csendesebbre tervezett fesztivál nagy kérdése, hogy megbékél-e a közönség a tavaly botrányba fulladt Frank Castorf-féle Ring-rendezéssel.

A 2013-as Bayreuther Festspiele 13 év után új Nibelung gyűrűje-rendezéssel rukkolt elő, melyet a berlini "fenegyerek", Frank Castorf jegyzett. Az inkább konzervatív irányba hajló bayreuthi közönség azonban nem fogadta túl szívesen, hogy A Rajna kincse egy amerikai motelben játszódik, a Siegfried kulisszáit pedig az amerikai Rushmore-hegyi elnökarcok egy kommunista verziója adja. Az eredmény perceken át tartó, felbőszült füttykoncert volt a tetralógia negyedik része után.

Idén újra Castorf rendezésében lesznek láthatók a Ring darabjai, miként a karmester személye sem változik. Az orosz Kirill Petrenko tavaly debütált Bayreuthban, ám Castorffal szemben ő olyan óriási sikert aratott, amely még a Siegfriedet alakító kanadai Lance Ryan és a Brünnhilde bőrébe bújó brit Catherine Foster kitűnő teljesítményét is elhomályosította. A Petrenko-Ryan-Foster trió közönségsikere mindenesetre idén is borítékolható - írja a DPA német hírügynökség.

Talán az újdonságok hiányának tudható be, hogy a fesztivál törzsvendégének számító Angela Merkel idén "elblicceli" a július 25-i megnyitót. Peter Emmerich, a fesztivál szóvivője ezt a kancellár "egyéb határidős elfoglaltságaival" magyarázta, biztosított azonban mindenkit, hogy Merkel később csatlakozik az ünnepi játékokhoz. Heinz-Dieter Sense, a fesztivál gazdasági vezetője ráadásul úgy tudja, hogy a kancellár idén az egész Ringet végig szeretné nézni, mert erre tavaly nem volt lehetősége.

Az idei fesztivál Sebastian Baumgarten erősen vitatott 2011-es Tannhäuser-rendezésével nyílik meg pénteken. Merkel távollétében a megnyitón Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök lesz a legmagasabb rangú vendég, de a nézők között lesz John B. Emerson, az Egyesült Államok németországi nagykövete és Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter is.

A Zöld Dombon idén is bemutatják a Hans Neuenfels által rendezett Lohengrint, amely patkányjelmezeivel kezdetben szintén megosztónak számított, az évek alatt azonban lassan megbarátkozott vele a közönség, ma pedig már valóságos kultusza van. Az augusztus 28-án záruló idei Bayreuthi Ünnepi Játékokon végül színpadra kerül A bolygó hollandi is, Jan Philipp Gloger rendezésében, és Christian Thielemann vezényletével.

A fesztivál vezetése táján is szolgált hírekkel az idei év. Februárban jelentették be, hogy az ünnepi játékokat 2008 óta vezető két Wagner-dédunoka, Eva Wagner-Pasquier (1945-) és Katharina Wagner (1978-) közül előbbi jövő ősztől visszavonul a posztról. Féltestvére, Katharina Wagner új vezetői szerződése 2020-ig szól.

Eva Wagner-Pasquier távozásával egy időben, tehát a 2015-ös fesztivál után nem sokkal kezdődhet meg a műemléki védettségű Festspielhaus (az ünnepi játékok helyszínül szolgáló épület) régóta tervezett általános felújítása. A 30 millió eurósra (9,3 milliárd forint) becsült felújítás Heinz-Dieter Sense, a fesztivál gazdasági vezetője szerint 2021-ben zárulhat le.

A 30 milliós összegből 10-10 milliót áll a német szövetségi állam, illetve a bajor tartomány, cserébe azonban hosszú távú bérleti szerződést és nagyobb beleszólást követeltek a fesztivál vezetésébe. Az alkufolyamat végeredménye az lett, hogy március végén 2040-ig szóló új bérleti szerződést kötött a Wagner-alapítvány és a fesztivált szervező kft., utóbbi cégnek pedig immár 58 százaléka a szövetségi állam és a tartomány tulajdonában van - azaz többségi állami tulajdonba ment át.

Az 1876-ban alapított Bayreuther Festspiele vezetése mindig is Richard Wagner leszármazottainak kezében volt. A március végén aláírt új bérleti szerződés azonban e tekintetben is változást hozhat, ugyanis a fesztiválcégnek - ezen keresztül pedig az államnak - döntő beleszólást enged az ünnepi játékok vezetőjének kinevezésébe, akár az alapítvány beleegyezése nélkül is. "Ezzel, legalábbis elméletileg, lehetővé vált, hogy a vezetés egy nem-Wagner kezébe menjen át" - kommentálta az új helyzetet Heinz-Dieter Sense.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.