Zenés színház

Visszatér a botrányhős Bayreuthba

2014.07.21. 15:40
Ajánlom
Új rendezés nélkül várja közönségét idén a pénteken kezdődő Bayreuthi Ünnepi Játékok. A tavalyi Wagner-bicentenárium nagyszabású bemutatói után idén csendesebbre tervezett fesztivál nagy kérdése, hogy megbékél-e a közönség a tavaly botrányba fulladt Frank Castorf-féle Ring-rendezéssel.

A 2013-as Bayreuther Festspiele 13 év után új Nibelung gyűrűje-rendezéssel rukkolt elő, melyet a berlini "fenegyerek", Frank Castorf jegyzett. Az inkább konzervatív irányba hajló bayreuthi közönség azonban nem fogadta túl szívesen, hogy A Rajna kincse egy amerikai motelben játszódik, a Siegfried kulisszáit pedig az amerikai Rushmore-hegyi elnökarcok egy kommunista verziója adja. Az eredmény perceken át tartó, felbőszült füttykoncert volt a tetralógia negyedik része után.

Idén újra Castorf rendezésében lesznek láthatók a Ring darabjai, miként a karmester személye sem változik. Az orosz Kirill Petrenko tavaly debütált Bayreuthban, ám Castorffal szemben ő olyan óriási sikert aratott, amely még a Siegfriedet alakító kanadai Lance Ryan és a Brünnhilde bőrébe bújó brit Catherine Foster kitűnő teljesítményét is elhomályosította. A Petrenko-Ryan-Foster trió közönségsikere mindenesetre idén is borítékolható - írja a DPA német hírügynökség.

Talán az újdonságok hiányának tudható be, hogy a fesztivál törzsvendégének számító Angela Merkel idén "elblicceli" a július 25-i megnyitót. Peter Emmerich, a fesztivál szóvivője ezt a kancellár "egyéb határidős elfoglaltságaival" magyarázta, biztosított azonban mindenkit, hogy Merkel később csatlakozik az ünnepi játékokhoz. Heinz-Dieter Sense, a fesztivál gazdasági vezetője ráadásul úgy tudja, hogy a kancellár idén az egész Ringet végig szeretné nézni, mert erre tavaly nem volt lehetősége.

Az idei fesztivál Sebastian Baumgarten erősen vitatott 2011-es Tannhäuser-rendezésével nyílik meg pénteken. Merkel távollétében a megnyitón Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök lesz a legmagasabb rangú vendég, de a nézők között lesz John B. Emerson, az Egyesült Államok németországi nagykövete és Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter is.

A Zöld Dombon idén is bemutatják a Hans Neuenfels által rendezett Lohengrint, amely patkányjelmezeivel kezdetben szintén megosztónak számított, az évek alatt azonban lassan megbarátkozott vele a közönség, ma pedig már valóságos kultusza van. Az augusztus 28-án záruló idei Bayreuthi Ünnepi Játékokon végül színpadra kerül A bolygó hollandi is, Jan Philipp Gloger rendezésében, és Christian Thielemann vezényletével.

A fesztivál vezetése táján is szolgált hírekkel az idei év. Februárban jelentették be, hogy az ünnepi játékokat 2008 óta vezető két Wagner-dédunoka, Eva Wagner-Pasquier (1945-) és Katharina Wagner (1978-) közül előbbi jövő ősztől visszavonul a posztról. Féltestvére, Katharina Wagner új vezetői szerződése 2020-ig szól.

Eva Wagner-Pasquier távozásával egy időben, tehát a 2015-ös fesztivál után nem sokkal kezdődhet meg a műemléki védettségű Festspielhaus (az ünnepi játékok helyszínül szolgáló épület) régóta tervezett általános felújítása. A 30 millió eurósra (9,3 milliárd forint) becsült felújítás Heinz-Dieter Sense, a fesztivál gazdasági vezetője szerint 2021-ben zárulhat le.

A 30 milliós összegből 10-10 milliót áll a német szövetségi állam, illetve a bajor tartomány, cserébe azonban hosszú távú bérleti szerződést és nagyobb beleszólást követeltek a fesztivál vezetésébe. Az alkufolyamat végeredménye az lett, hogy március végén 2040-ig szóló új bérleti szerződést kötött a Wagner-alapítvány és a fesztivált szervező kft., utóbbi cégnek pedig immár 58 százaléka a szövetségi állam és a tartomány tulajdonában van - azaz többségi állami tulajdonba ment át.

Az 1876-ban alapított Bayreuther Festspiele vezetése mindig is Richard Wagner leszármazottainak kezében volt. A március végén aláírt új bérleti szerződés azonban e tekintetben is változást hozhat, ugyanis a fesztiválcégnek - ezen keresztül pedig az államnak - döntő beleszólást enged az ünnepi játékok vezetőjének kinevezésébe, akár az alapítvány beleegyezése nélkül is. "Ezzel, legalábbis elméletileg, lehetővé vált, hogy a vezetés egy nem-Wagner kezébe menjen át" - kommentálta az új helyzetet Heinz-Dieter Sense.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!