Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

2022.01.27. 09:55
Ajánlom
Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

A 2015/16-os Shakespeare-évadban az Opera sok intézménnyel együttműködött, hogy a drámaíró művei által inspirált operák közül minél többet vihessenek a közönség elé. A Zeneakadémia operavizsgája is ebbe a sorba illeszkedett, a növendékek Britten Szentivánéji álom című darabját adták elő, két szereposztásban, Szabó Máté rendezésében.

A bemutató óriási sikert aratott, és már ekkor felmerült, hogy jó lenne, ha a produkció a vizsgáknál megszokott egy-két alkalomnál többet is megérhetne,

és hogy az akkor még megnyitás előtt álló Eiffel Műhelyház alkalmas lehet ilyen típusú előadások befogadására. Hat évnek kellett eltelnie, hogy a várakozásokat végül eredmény koronázza, a Szentivánéji álom január 28-tól újra látható.

Benjamin Brittent több szempontból is tekinthetjük a zenetörténet úttörő figurájának, egyfelől Purcell óta az első angol komponista, aki az opera műfajában is jelentőset alkotott, másrészt oroszlánrésze volt egy kiveszőben levő hangfaj feltámasztásában.

Oberon, a tündérek királyának szerepét ugyanis az első modern kontratenorra, Alfred Dellerre írta.

Deller saját együttesével sok, eredetileg kasztráltaknak vagy serdületlen fiúknak írt darabot megszólaltatott, munkássága nagyban hozzájárult, hogy ez a szép és különleges hangfaj újra a figyelem középpontjába kerüljön. Az Opera előadásán Oberont a már fiatal kora ellenére is komoly sikerekkel büszkélkedő Daragó Zoltán énekli majd, akit itthon a közönség legutóbb a Poppea megkoronázásában, Amore szerepében láthatott, míg Helsinkiben Philip Glass Ehnaton című operájának címszerepét énekelte.

Az eredeti vizsgaelőadásban is közreműködött Brassói-Jőrös Andrea, Erdős Attila, Nagy Zsófia, valamint Fürjes Anna, aki akkor Hippolytaként lépett színpadra, most viszont Hermia bőrébe bújik. Hozzájuk csatlakozik a főbb szerepekben Ninh Duc Hoang Long, Endrész Ferenc, Bartos Barna, Dobák Attila és Sahakyan Lusine. Puck prózában megszólaló alakját Czukor Balázs kelti életre, az előadás karmestere pedig Török Levente lesz. Szabó Máté egyszerű, de ötletes rendezése egy pillantás alatt eléri, hogy a tündérek világába varázsolva érezzük magunkat, de ugyanígy szembesülünk a halandó emberek mulatságos csetlés-botlásával is.

Britten: Szentivánéji álom
Eiffel Műhelyház, január 28., 30. (11:00), február 4., 6., 13.

Vezényel: Török Levente
Km.: Daragó Zoltán, Brassói-Jőrös Andrea, Czukor Balázs, Endrész Ferenc, Ninh Duc Hoang Long, Fürjes Anna, Erdős Attila, Nagy Zsófia

Fejléckép: Szentivánéji álom (fotó/forrás: Kasza Gábor / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Zenés színház

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Zenés színház kritika

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.