Zenés színház

Volf Katalin jubileuma

2008.05.03. 00:00
Ajánlom
Május 10-én ünnepli 25 éves jubileumát Volf Katalin, a Magyar Állami Operaház vezető szólistája, Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője. A Kossuth-díjas, Érdemes művész cím, és számtalan más magándíj (Philip Morris Balett-díj, EuróPAS Magyar Táncdíj) birtokosa művészi pályája során eltáncolhatta a klasszikus balettirodalom szinte valamennyi főszerepét.

Volf Katalin 1982-ben végzett az Állami Balett Intézetben Menyhárt Jacqueline osztályában. A diploma megszerzése után egy évig a legkiválóbb orosz mesterektől tanult Moszkvában, majd 1983-ban a Magyar Állami Operaház balettegyütteséhez kerülve rögtön megkapta az újonnan színpadra állított Csipkerózsika címszerepét. Ez a szerep hívta fel rá végérvényesen a szakma és Seregi László figyelmét, aki épp női főszereplőt keresett első Shakespeare-adaptációjához, a Rómeó és Júliához. „Nem kívántam hát az ügyeletes prímabalerinát sminkkel levakolni – mondja Seregi életrajzi könyvében -, és kipingálni tizennégy évesnek. Ez nem az én világom. Ellenben volt az együttesnél egy balettintézetet végzett lány, Volf Katalin, aki szenzációs tehetséggel táncolt már akkor. Éreztem, hogy az én Júliám az ő testére való.

Már biztos: Seregi jól választott. Volf Katalin - a hamvas kamaszlánytól a szerelmes nőig - már Júliaként is bejárta a shakespeare-i utat. Flaviaként méltó társa tudott lenni Seregi Spartacusának, miközben a tánctechnikai és színészi alakítás mélységeivel lenyűgözte a közönséget. Épp úgy, mint Puskin hősnője, Mária, A bahcsiszeráji szökőkút című Zaharov- adaptációban. A Vajnonen-féle Diótörő Mária hercegnője ugyancsak legendás állomása a művésznő karrierjének, akárcsak a romantikus Giselle címszerepe.

Volf Katalin ünnepi előadásán, 2008. május 10-én visszatér pályája kezdetéhez, hiszen a közönség ismét Júliaként találkozhat a művésznővel a Magyar Állami Operaház színpadán, Seregi László Rómeó és Júlia című balettjében.

2008. május 10. 18:00 - Magyar Állami Operaház (Budapest) - Seregi László-Szergej Prokofjev-William Shakespeare: Rómeó és Júlia
Km.: Volf Katalin, Bajári Levente, Kun Attila, Szakács Attila, Szigeti Gábor, Csonka Roland, Szakály György, Pongor Ildikó, Tóth Richárd, Fajth Blanka, Rotter Oszkár, Nagy Zoltán, Kerényi Miklós Dávid, Castillo Dolores; d.: Forray Gábor; j.: Vágó Nelly; karmester: Kesselyák Gergely

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kissjudit Anna ugrik be Elīna Garanča helyett Berlinben

A fiatal mezzoszoprán a Berlini Állami Opera stúdiósaként léphet színpadra két koncerten, az operaházban és a Berlini Filharmóniában. A karmester Daniel Barenboim lesz.
Zenés színház hír

Egy év után telt ház előtt nyitott ki a milánói Scala - GALÉRIA

December 7-én a Macbeth premierjével nyitotta meg új évadát a milánói Scala operaház. Az épületet tízezer rózsa és háromezer orchidea díszítette a narancssárga árnyalataiban.
Zenés színház magazin

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.
Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.