Zenés színház

Volf Katalin jubileuma

2008.05.03. 00:00
Ajánlom
Május 10-én ünnepli 25 éves jubileumát Volf Katalin, a Magyar Állami Operaház vezető szólistája, Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője. A Kossuth-díjas, Érdemes művész cím, és számtalan más magándíj (Philip Morris Balett-díj, EuróPAS Magyar Táncdíj) birtokosa művészi pályája során eltáncolhatta a klasszikus balettirodalom szinte valamennyi főszerepét.

Volf Katalin 1982-ben végzett az Állami Balett Intézetben Menyhárt Jacqueline osztályában. A diploma megszerzése után egy évig a legkiválóbb orosz mesterektől tanult Moszkvában, majd 1983-ban a Magyar Állami Operaház balettegyütteséhez kerülve rögtön megkapta az újonnan színpadra állított Csipkerózsika címszerepét. Ez a szerep hívta fel rá végérvényesen a szakma és Seregi László figyelmét, aki épp női főszereplőt keresett első Shakespeare-adaptációjához, a Rómeó és Júliához. „Nem kívántam hát az ügyeletes prímabalerinát sminkkel levakolni – mondja Seregi életrajzi könyvében -, és kipingálni tizennégy évesnek. Ez nem az én világom. Ellenben volt az együttesnél egy balettintézetet végzett lány, Volf Katalin, aki szenzációs tehetséggel táncolt már akkor. Éreztem, hogy az én Júliám az ő testére való.

Már biztos: Seregi jól választott. Volf Katalin - a hamvas kamaszlánytól a szerelmes nőig - már Júliaként is bejárta a shakespeare-i utat. Flaviaként méltó társa tudott lenni Seregi Spartacusának, miközben a tánctechnikai és színészi alakítás mélységeivel lenyűgözte a közönséget. Épp úgy, mint Puskin hősnője, Mária, A bahcsiszeráji szökőkút című Zaharov- adaptációban. A Vajnonen-féle Diótörő Mária hercegnője ugyancsak legendás állomása a művésznő karrierjének, akárcsak a romantikus Giselle címszerepe.

Volf Katalin ünnepi előadásán, 2008. május 10-én visszatér pályája kezdetéhez, hiszen a közönség ismét Júliaként találkozhat a művésznővel a Magyar Állami Operaház színpadán, Seregi László Rómeó és Júlia című balettjében.

2008. május 10. 18:00 - Magyar Állami Operaház (Budapest) - Seregi László-Szergej Prokofjev-William Shakespeare: Rómeó és Júlia
Km.: Volf Katalin, Bajári Levente, Kun Attila, Szakács Attila, Szigeti Gábor, Csonka Roland, Szakály György, Pongor Ildikó, Tóth Richárd, Fajth Blanka, Rotter Oszkár, Nagy Zoltán, Kerényi Miklós Dávid, Castillo Dolores; d.: Forray Gábor; j.: Vágó Nelly; karmester: Kesselyák Gergely

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.
Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.