Zenés színház

Wagner a ringben

2013.09.04. 17:06
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház új évada ismét szabadtéri rendezvénysorozattal, Wagner-maratonnal indul szeptember 14-én. A lezárt Andrássy úton világklasszis sportolókkal, balettművészekkel, operaénekesekkel találkozhat majd a közönség.

A programsorozat délelőtt kezdődik: 11 órakor minitárlat nyílik az Opera Wagner-relikviáiból, majd az érdeklődők felolvasáson vehetnek részt a Vörös szalonban, amelynek során Wagner- és Nietzsche-levelek részletei hangzanak majd el ritkán hallható Nietzsche-dalok mellett. Délután kettőkor kamarakoncertre kerül sor a Székely Bertalan teremben, a műsoron a Siegfried-idill és Wagner dalai szerepelnek. Négy órakor A bolygó hollandi vetítését tekintheti meg a közönség, mindeközben pedig változatos gyerekprogramok, sportversenyek zajlanak majd az Operaház épülete körül.

A különleges, még Apáti Bencét is a szorítóba szólító sportbemutatóval fűszerezett sajtótájékoztatón bejelentett szabadtéri program este nyolckor kezdődik. A torna és az atlétika művészi mozzanatait az operával összekapcsoló műsor a Lohengrin 3. felvonásának előjátékától A nürnbergi mesterdalnokok nyitányáig ível majd, köztük a Tannhäuser, az Istenek alkonya, a Trisztán és A walkür egyes részleteivel. Wagner zenéjét a Rippel fivérek produkcióján túl gerenda- és lólengés-gyakorlatok, ritmikus sportgimnasztika-bemutatók kísérik, illetve "divatfantázia-tételek" ellenpontozzák majd. Az utóbbiak során Lukács Gabi divat- és showrendező, valamint Lakatos Márk stylist koncepcióját követve hazai divattervezők wagneri ihletésű jelmezeiben lép majd kifutóra Imre Géza párbajtőr világbajnok, Kucsera Gábor világ- és Európa-bajnok kajakozó, Tápai Szabina EHF-kupagyőztes kézilabdázó, Keszei Bori, Rálik Szilvia, Cser Krisztián és sokan mások.

A Budapesti Fiharmóniai Társaság Zenekara (a maratoni este után) szeptember 16-án ünnapi koncerttel nyitja meg az évadot, amelynek műsorát Wagner, Beethoven és Brahms-művekből állították össze. A zongorista Michael Roll, a karmester Pinchas Steinberg lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.