Zenés színház

Wagner csapatban

2010.05.27. 09:30
Ajánlom
A Trisztán és Izolda a Művészetek Palotája és a Magyar Állami Operaház koprodukciójában kerül a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének pódiumára. A helyszín miatt a színpadtechnikai lehetőségek korlátozottak, az előadás azonban teljes értékű, és nem félig szcenírozott produkció lesz - hangsúlyozta Szemerédy Alexandra és Parditka Magdolna rendezők mellett Fischer Ádám karmester is.

Az ötödik alkalommal megrendezendő Budapesti Wagner-napokon a hatodik Wagner-operát mutatják be. A Trisztán és Izolda Fischer Ádám megfogalmazása szerint amellett, hogy zenei mérföldkő, a kísérletezés évei után igazi színpadi élménnyel gazdagítja a nézőket. Az alkotócsapat a tapasztalatok révén kikísérletezte, mit tud a színpad és a tér, és ennek a szervező erőnek mentén jöhet létre az opera teljesen szcenírozott előadása. Szemerédy Alexandra és Parditka Magdolna kiemelték: a Trisztán és Izolda nem a szerelemről szól, hanem a halálról, és inkább egy negatív teremtéstörténetként olvasható, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem letisztult tere pedig tökéletesen alkalmas Trisztán lelkének boncolásához.

Fischer Ádám hozzátette, a darab intellektuális hátterének bevonása által nem illusztrációt, hanem interpretációt hallhatnak-láthatnak május 29-én, június 1-jén és 16-án a Müpában. Az idei előadásokban pódiumra lépnek a Wagner-napokon a kezdetek óta szereplő művészek, köztük Németh Judit, Hartmut Welker, Walter Fink és Christian Franz, és lesznek új beállók is, mint Thomas Johannes Mayer Catherine Foster, Vizin Viktória és Raimondi Ildikó. A Ringben az MR Zenei Együttesek, a Trisztán és Izoldában a Magyar Állami Operaház Zene- és Énekkara működik közre. A 2010-es fesztiválhoz kapcsolódóan Trisztán-könyvvel kiegészítve látott napvilágot a Wagner-almanach is.

A Wagner-napok célja az, hogy 2013-ig az összes Wagner-opera színre kerüljön, s ezzel a szerző műveit a hazai repertoáron keveslő operabarátok csak nyerhetnek, hiszen - Vass Lajost, az Operaház főigazgatóját idézve -, a rajongók az újabb helyszínen, méltó színvonalon megvalósított előadásokon hódolhatnak a német zeneköltő iránti rajongásuknak. Ennek következő lépcsője 2011-ben a Lohengrin premierje, ami szintén a Magyar Állami Operaházzal közösen valósul meg. Jövőre három produkció lesz műsoron június 9. és 19. között: a Lohengrin mellett az idei Trisztán és Izolda, valamint a 2006-os Parsifal. A választás oka elsősorban szervezeti és egyeztetési, azaz az, hogy mely díszletek válthatók egymással viszonylag problémamentesen, és az, hogy az énekhangok szempontjából milyen az optimális összeállítás.

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.