Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

2022.08.11. 16:10
Ajánlom
Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.

Minden idők második legfiatalabb rendezőjeként kapott lehetőséget Valentin Schwarz, hogy Bayreuthban színre állítsa Wagner monumentális tetralógiáját, A Nibelung gyűrűjét. Az osztrák művész idén töltötte be a harmincharmadik életévét, tehát alig másfél évvel idősebb, mint az Ünnepi Játékok történetének egyik legsikeresebb Ringjét jegyző Patrice Chéreau volt, amikor 1976-ban, a darab premierjének századik évfordulóján bemutatta saját interpretációját.

Ring2-153703.jpg

Jelenet A walkür előadásából (Fotó/Forrás: Enrico Nawrath / Bayreuthi Ünnepi Játékok)

Bár a rendező mögött már nagyjából másfél tucat operabemutató áll, ezek jellemzően kisebb német színházakban kerültek színre, így a legtöbbek számára ismeretlenként kapta meg azt a befutott művészek számára is megtisztelő feladatot, hogy Bayreuthban bemutatkozhasson. Nem mintha a nagy wagneriánusok különösebben kesztyűs kézzel bánnának a rendezőkkel, a mai napig jellemző, hogy az Ünnepi Játékok modern vagy az eredeti művet átértelmező produkcióit ellenállással fogadják, az idei évben egyenesen hírnek számított, hogy Roland Schwab Trisztán és Izolda-rendezése után a közönség nem adott hangot nemtetszésének. A Ring után azonban még a visszatérő Bayreuth-járók is megdöbbentek, olyan heves ellenérzéssel fogadta a hallgatóság az ifjú rendezőt, mikor az Az istenek alkonya végén színpadra lépett.

Azoknak, akik kedvelik a rendezői színházat: értette valaki a pénteki Istenek alkonyát?

– jelent meg a kérdés egy Wagner-kedvelő Facebook-csoportban nem sokkal a premier után, ami jelzi, hogy a közönség nyitottabb része sem tudta feltétlenül követni a produkció gondolatmenetét. Annyiban nehezebb dolguk volt azoknak, akik otthonról követték az előadásokat, hogy a tetralógia első három részét csupán rádióközvetítésben lehetett meghallgatni, miközben a leírások alapján a színpadon látható motívumok a teljes ciklus folyamán bonyolult rendszert alkottak. Az utolsó részt aztán a BR-Klassik videóközvetítésben tárta a nézők elé, így sokan csupán akkor szembesültek Valentin Schwarznak az eredeti történettől erősen eltérő koncepciójával (az előadás az Opera on Video jóvoltából még visszanézhető).

Annyit előre is tudni lehetett, hogy a rendező egy Netflix-sorozat stílusában álmodta meg a produkciót, bár némiképp visszakozott, mikor a német sajtó felkapta ezt a kifejezést, és elkezdett Netflix-Ringként hivatkozni a készülő előadásra. Azt mindenesetre a legtöbb kritika kiemelte, hogy Schwarz teljesen megfosztotta a történetet a mitológiai vonatkozásaitól, nincsenek benne istenek és törpék, hanem minden szereplő ember, a középpontban pedig egy gazdag család diszfunkcionális működése, traumái állnak.

A sajtóban megjelent vélemények jóval differenciáltabbak, mint a közönségé, sőt, akadt, aki kifejezetten megrökönyödött, milyen indulatosan fogadták a jelenlevők a produkciót.

Akik azt hiszik, hogy a kultúrakedvelők civilizáltabb emberek, mint azok, akik az operaházak közelébe se mennek, Bayreuthban rájöhetnek a tévedésükre

– kezdte cikkét a Der Tagesspiegel újságírója. Az újságíró hozzáteszi, jó dolog, ha a művészet heves érzelmeket vált ki, de azért mégsem egy kétezer fős, dühöngő tömegre gondol ilyenkor az ember. Az elutasító reakciókat a legtöbb újságíró szóvá tette, a Zeit Online cikke például igazságtalannak nevezte ezt a hozzáállást, és a rendező tehetségére, kreativitására, elhivatottságára hivatkozott.

Az előadás központi motívuma a testvérviszály volt, a nyitójelenetben az anyaméhben látunk két magzatot, akik már ekkor harcolnak egymással. A koncepció tehát Wotan és Alberich komplementer voltából indul ki, Schwarz-Alberich és Licht-Alberich ők, ahogyan a Siegfried első felvonásában elhangzik – mutatott rá a Wagneropera.net újságírója. Így a jelen előadásban ikertestvérekké lett két ellenlábas mint Káin és Ábel, Jákob és Ézsau jelenik meg, akik az öröklésért vívják a családi belharcukat. Ebben a szembenállásban különösen fontos szerep jut a gyerekeknek, az Alberich által megszerzett Rajna kincse is egy gyermek: a későbbi Hagen. Fiatalemberként a Siegfriedben is visszatér, második elrablója, Fafner betegágyánál, a két férfi pedig együtt végez a haldokló öreggel – ezt a jelenetet a Zeit Online kritikusa az egész tetralógia egyik legerősebb részletének nevezte.

Ring4-153704.jpg

Jelenet Az istenek alkonya előadásából (Fotó/Forrás: Enrico Nawrath / Bayreuthi Ünnepi Játékok)

Más szereplők is többször bukkannak fel, mint a wagneri eredetiben, vagy éppenséggel egészen más szerepet játszanak. Freia A Rajna kincse cselekménye után öngyilkos lesz, A walkürben a temetésének lehetünk tanúi. Grane sem ló, hanem ember, Brünnhilde alkalmazottja, később Siegfried szerelmi riválisa, majd Az istenek alkonyában újra a házaspárt szolgálja, hogy aztán a Gibichungok végezzenek vele, brutális módon. Az utolsó jelenetben felbukkanó levágott feje kapcsán – melyet Gunther egy nejlonzacskóban egy felvonáson keresztül magánál tart – a Zeit Online és a Der Tagesspiegel is a Hetedik című David Fincher-filmre asszociált, ám érdekes módon a fejjel folytatott szerelmi jelenet kapcsán egyetlen olvasott kritika sem hivatkozott egy nyilvánvaló operai párhuzamra, a Saloméra.

Szintén Schwarz invenciója Siegfried és Brünnhilde gyermeke, aki a tetralógia utolsó részében a gyűrű és a kincs funkcióját tölti be. Amellett, hogy a második felvonásban találkoznak is Hagennel, közvetlen utalás A Rajna kincsében az aranyat jelképező egykori kisfiúra az a sárga-fekete sapka, melyet a tetralógia első részében még ő viselt. A Der Tagesspiegel cikke ugyanakkor felrótta, hogy a kislány története elvarratlan marad, apja halála után (egészen pontosan amikor a zárómonológban Brünnhilde Logét említi) élettelenül esik össze. A Zeit Online újságírója szerint is Az istenek alkonya lett a rendezés leggyengébb része, itt mintha maga a rendező is visszalépne egy kissé a korábbi radikális megoldásaitól, a kritikus nehezményezte, hogy Siegfried halála a legrosszabb értelemben lett konvencionális. A Neue Zürcher Zeitung ellenben épp ennek az operának a második felvonását méltatta, ahol a kórus a legtradicionálisabb Wagner-játszásra jellemző maszkot viselt, melyet a cikk szerzője a mitológia paródiájának tekintett. Ez a motívum több más újságíró figyelmét is felkeltette, a Der Tagesspiegel szerint

a maszkok arra utalnak, hogy a wagneri hagyomány nyomása alatt csak tönkremenni lehet, így Hagen utolsó mondata („Zurück von Ring!”) egyszersmind a rendező vallomása.

A produkciónak még számos motívumát ki lehetne emelni, olyan jobban sikerült ötleteket, mint a szereplők mániákus fiatalságkeresése, melyet a plasztikai műtét után várakozó walkürök jelenítenek meg – ahogy a New York Times cikke említette –; vagy olyan, megkérdőjelezhetőbbeket, mint a darabbeli szörnyűségek (kínzás, gyilkosság, erőszak, vérfertőzés, gyermekbántalmazás stb.) után optimistának ható zárójelenetet, ahol újra két ikermagzatot látunk, ám ezúttal már teljes békében. Abban azonban a legtöbb újságíró egyetértett, hogy bármilyen színes és jó ötletek jelentek is meg a színpadon, az egész némiképp öncélúnak hatott, a theartsdesk.com hiányos és következetlen szimbólumrendszerre hivatkozott, a BR-Klassik pedig már A walkürről írt kritikájában azt rótta fel, hogy a rendezés által sem Wagnert, sem a saját világunkat nem ismerjük meg mélyebben.

Ring3-153704.jpg

Jelenet a Siegfried előadásából (Fotó/Forrás: Enrico Nawrath / Bayreuthi Ünnepi Játékok)

A közönség valamivel jobban, de nem teljes lelkesedéssel fogadta az előadások zenei megvalósítását, melynek számos váratlan esemény, beugrás állt az útjában. A karmester, Cornelius Meister mindössze néhány hét alatt állt be a produkcióba, miután Pietari Inkinen koronavírus-fertőzés miatt kiesett, teljesítménye azonban így is megosztotta mind a sajtót, mind a közönséget. Míg az első három este a dirigens lelkes tapsot kapott, Az istenek alkonya után többen nemtetszésüknek adtak hangot, a Zeit Online újságírója szerint ezen az estén a zenekar elnyomta az énekeseket, és a Deutsche Welle cikke is ezt emelte ki legnagyobb problémaként. Épp ellenkezőleg látta a BR-Klassik kritikusa, aki szerint Meister estéről estére egyre jobb lett, és ha több ideje lett volna próbálni, még kiválóbb produkciót hozhatott volna létre.

Ami az énekeseket illeti,

Wotan szerepének kiosztása önmagában is egy történet volt

– állapította meg a Theartsdesk, hiszen júniusban két új beálló került a produkcióba, miután John Lundgren magánéleti okokra hivatkozva visszalépett, Tomasz Konieczny sérüléséről és gyógyulásáról pedig mi is beszámoltunk. Az istenek alkonyában Stephen Gould mondta le a szereplést, ezért az éppen nyaralásáról visszahívott Clay Hilley ugrott be helyette Siegfried szerepében. Az egyik legnagyobb közönségkedvenc az Alberichet éneklő Olafur Sigurdarson volt, ám a BR-Klassik újságírója túl hangosnak találta. A két Siegfried egyaránt sikert aratott, mind a kritika, mind a közönség elmarasztalta azonban (az egyébként szintén covidból gyógyult, és ezért a Budapesti Wagner-napokon való szereplését is lemondó) Iréne Theorin vibratóit. Nagy sikert aratott azonban Lise Davidsen Sieglindeként és a nagy bayreuthi kedvenc, Klaus Florian Vogt Siegmundja. Az istenek alkonyából a kritikák A walkürbe is beugró Michael Kupfer-Radeckyt és a Budapesten is fellépő Albert Dohment emelték ki.

Az istenek alkonya 2022-es bayreuthi előadása, Valentin Schwarz rendezésében visszanézhető az Opera on Video oldalán.

Fejléckép: Jelenet A Rajna kincse előadásából (fotó/forrás: Enrico Nawrath)

Sérülése után újra színpadra áll Tomasz Konieczny

Kapcsolódó

Sérülése után újra színpadra áll Tomasz Konieczny

A walkür előadása közben történt sérülése után a Siegfried augusztus 3-i első előadásában már ismét Tomasz Konieczny énekel majd – tette közzé a Bayreuthi Ünnepi Játékok.

Tomasz Konieczny sérülése miatt nem tudta végigénekelni a bayreuthi Walkürt

Tomasz Konieczny sérülése miatt nem tudta végigénekelni a bayreuthi Walkürt

A Bayreuthi Ünnepi Játékok Ring-produkciójának második estéjén baleset érte a Magyarországon is népszerű Wagner-énekest, Tomasz Koniecznyt, emiatt a harmadik felvonásban már nem tudott színpadra lépni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.