Zenés színház

Wagner új szentélye a Dunán, nem a Rajnán áll

2011.06.23. 21:27
Ajánlom
Így jellemezte a Budapesti Wagner-napokat a Reuters brit hírügynökség.

Wagner operáit rendszerint a Rajnához kötik, de mostanra a Duna mentén egy modern koncerthelyszín vált a XIX. századi német romantika képviselőjének új szentélyévé - írta a tekintélyes hírügynökség. Idén a lenyűgöző akusztikájú Művészetek Palotája Wagner Lohengrinjének új produkciójával került közelebb ahhoz, hogy Fischer Ádám karnagy teljesítse célját a zeneszerző összes jelentős művének a Wagner-napokon való bemutatásáról, a Ringtől a Parsifalig - fogalmazott a Reuters szerzője. 

"Mind a tíz operát tervbe vettük, 2013-ra fejeztük volna be" - mondta Fischer Ádám a Parsifal című opera egyik szünetében. "Sajnos A bolygó hollandit nem tudjuk megcsinálni az operaházi gondok miatt" - utalt a Reuters szerint a fesztivál és a Magyar Állami Operaház közötti szembenállásra. "Így hát A bolygó hollandi hiányozni fog, de kilenc opera meglesz 2013-ra" - hangoztatta Fischer Ádám, aki jövőre a Tannhäuser, két év múlva pedig A nürnbergi mesterdalnokok című darabbal akarja bővíteni a sort.

A cikk írója emlékeztetett arra, hogy a budapesti közönség olyan "veterán" Wagner-énekesekkel találkozhat, mint Petra Lang, aki idén a Lohengrinben lép fel.  A Wagner-napokat megkülönbözteti a többi fesztiváltól, hogy az előadásokban sokkal több a spontaneitás. "Sokkal több a kapcsolat közöttünk, a zenészek hallják a színpadot, egymást, sokkal spontánabban vagyunk. Nincs szükség annyi próbára, mint Bayreuthban, mert ott is spontánnak kell lenni, de nagyon-nagyon nehéz, mert ott nem hallani a másikat" - utalt Fischer Ádám a Művészetek Palotája tiszta akusztikájára.

A Reuters dicsérte a Magyar Honvéd Férfikart és a közreműködő kórusokat, amelyek "teljes hangerőt" adnak Wagner rajongóinak. A száz fő feletti kar "mamuthangzást" ad, teljesítve Fischer célját a kórus erősebb bevonásáról. "Idén az aktív kórus volt az új feladat" - idézte a karmestert a hírügynökség. "Idén vágtunk bele, de a legnagyobb kihívást a Mesterdalnokok jelenti majd két év múlva" - mondta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.