Zenés színház

Wagner új szentélye a Dunán, nem a Rajnán áll

2011.06.23. 21:27
Ajánlom
Így jellemezte a Budapesti Wagner-napokat a Reuters brit hírügynökség.

Wagner operáit rendszerint a Rajnához kötik, de mostanra a Duna mentén egy modern koncerthelyszín vált a XIX. századi német romantika képviselőjének új szentélyévé - írta a tekintélyes hírügynökség. Idén a lenyűgöző akusztikájú Művészetek Palotája Wagner Lohengrinjének új produkciójával került közelebb ahhoz, hogy Fischer Ádám karnagy teljesítse célját a zeneszerző összes jelentős művének a Wagner-napokon való bemutatásáról, a Ringtől a Parsifalig - fogalmazott a Reuters szerzője. 

"Mind a tíz operát tervbe vettük, 2013-ra fejeztük volna be" - mondta Fischer Ádám a Parsifal című opera egyik szünetében. "Sajnos A bolygó hollandit nem tudjuk megcsinálni az operaházi gondok miatt" - utalt a Reuters szerint a fesztivál és a Magyar Állami Operaház közötti szembenállásra. "Így hát A bolygó hollandi hiányozni fog, de kilenc opera meglesz 2013-ra" - hangoztatta Fischer Ádám, aki jövőre a Tannhäuser, két év múlva pedig A nürnbergi mesterdalnokok című darabbal akarja bővíteni a sort.

A cikk írója emlékeztetett arra, hogy a budapesti közönség olyan "veterán" Wagner-énekesekkel találkozhat, mint Petra Lang, aki idén a Lohengrinben lép fel.  A Wagner-napokat megkülönbözteti a többi fesztiváltól, hogy az előadásokban sokkal több a spontaneitás. "Sokkal több a kapcsolat közöttünk, a zenészek hallják a színpadot, egymást, sokkal spontánabban vagyunk. Nincs szükség annyi próbára, mint Bayreuthban, mert ott is spontánnak kell lenni, de nagyon-nagyon nehéz, mert ott nem hallani a másikat" - utalt Fischer Ádám a Művészetek Palotája tiszta akusztikájára.

A Reuters dicsérte a Magyar Honvéd Férfikart és a közreműködő kórusokat, amelyek "teljes hangerőt" adnak Wagner rajongóinak. A száz fő feletti kar "mamuthangzást" ad, teljesítve Fischer célját a kórus erősebb bevonásáról. "Idén az aktív kórus volt az új feladat" - idézte a karmestert a hírügynökség. "Idén vágtunk bele, de a legnagyobb kihívást a Mesterdalnokok jelenti majd két év múlva" - mondta.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház interjú

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.