Zenés színház

Wagneri varázslat

2008.05.28. 00:00
Ajánlom
Harmadszor rendezik meg a Művészetek Palotájában a Budapesti Wagner-napokat, amelyre idén június 7. és 22. között kerül sor. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel a Művészetek Palotája már a mai napon megkezdte a 2009-es Wagner-napok bérleteinek árusítását, ahol az idén hallható Ringet és egy felújított Parsifal adaptációt láthat-hallhat majd a közönség.

"Vállalhatatlan vállalás vállalása." – mondta Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője és karmestere a ma tartott sajtótájékoztatón. "Legfontosabb álmom válik valóra azzal, hogy négy egymást követő napon vezényelhetem A nibelung gyűrűjét. Wagner is így képzelte el ennek a műnek az előadását – ennek ellenére a világ egyetlen Wagner-fesztiválja sem vállalkozik erre –, és persze tisztában volt azzal, hogy ez szinte megvalósíthatatlan, zenészt és embert próbáló dolog. Mégis úgy érzem, hogy eddigi pályafutásom megkoronázása lesz ez a produkció. Mi zenei nagyhatalom vagyunk, de eddig inkább abban az értelemben voltunk azok, hogy művészeink elmentek innen, és a világ más részein bizonyították tudásukat. Mi olyan fesztivált akartunk létre hozni, ami ide vonzza a szakmát, a közönséget, amit szerte a világon számon tartanak, sőt, az egyik legfontosabbként definiálják."

Kiss Imre, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója elmondta, hogy három éve, amikor megnyílt a Művészetek Palotája, még komoly viták zajlottak azzal kapcsolatban, hogy vajon szabad-e a Müpába operaelőadásokat rendezni, nem inkább a könnyedebb műfajok felé kellene nyitniuk? Ma már ez nem kérdés. A tetralógia színpadra vitelét óriási tettnek tartja, de mindez nem jöhetett volna létre, ha a Magyar Rádió nem áll az első pillanattól kezdve a Wagner-napok mögé.

Dr. Cseh Gabriella az MR ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy büszke arra, hogy az MR Zenei Együttesei hozzájárulhatnak ehhez a világszínvonalú produkcióhoz, ami az együttesek számára is óriási kihívást jelent, éppen ezért keményen dolgoznak azon, hogy az előadás jól sikerüljön. "Különleges lehetőség ez számunkra, és Fischer Ádámmal együtt dolgozni, valódi mesterkurzust jelent zenészeinknek." – mondta. A Ring előadásait nemcsak az MR3 Bartók Rádió fogja élőben közvetíteni, hanem az európai közszolgálati rádiókkal kötött szerződés értelmében más országok rádióállomásai is. Az érdeklődés óriási, jelenlegi számítások szerint nyolc-tízmillió hallgatója lesz a négy estének.

Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató-helyettese a kulisszák mögé kalauzolt el bennünket, amikor elmodta, hogy áprilistól – annak ellenére, hogy közben több száz rendezvényt bonyolítanak – szinte minden a Wagner-napokról szól. Kiemelte annak nemzetközi jellegét és a Müpa tevékenységében elfoglalt kulcsfontosságú helyét is hangsúlyozta. Elmondta, hogy az idén június 7-től két kiállítás is kapcsolódik majd a Wagner-napokhoz, mindkettő az előcsarnokban lesz látható. Az egyik tárlat egy gyerekrajzkiállítás lesz a Budapesti Wagner Társaság szervezésében, a másik a budapesti Ring bemutatók (1889 és 1892) történetéről szól majd, melynek anyagait a Magyar Állami Operaház archívuma bocsátja a látogatók rendelkezésére.

Tekintettel arra, hogy sokan nem kaptak már jegyet az idei Nibelung-előadásokra, már a mai naptól, 2008. május 28-tól válthatók jegyek és bérletek a 2009-es Wagner-fesztiválra, amikor kétszer is elhangzik A nibelung gyűrűje (június 11., 12., 13. és 14-én, valamint 18., 19., 20. és 21-én). Felújítják a Müpa első félig szcenírozott Wagner-operáját, a 2006-ban bemutatott Parsifalt (június 26-án és 28-án) is.

Christian Martin Fuchs (dramaturg) és Hartmut Schörghofer (rendező-díszlettervező) meghatódottan nyilatkozott arról, hogy a Művészetek Palotája segítségével részük lehet e művek bemutatásának boldogságában. Fuchs kiemelte, hogy ők ezekkel az előadásokkal, a XXI. századi csúcstechnika eszközeivel, egy XIX. században készült partitúra alapján, Wagner zenéjén keresztül szeretnék elmesélni az emberiség történetét.

Idén egy könyv is kiegészíti a Budapesti Wagner-napokat. Ez a Müpa Élmény Sorozatának első kötete, a Wagner-almanach, amelyről szerkesztője Zsoldos Dávid, a Fidelio Média Kft. ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást. A könyv A nibelung gyűrűjéről szól, benne Fischer Ádám, Christian Martin Fuchs, Rockenbauer Zoltán, Fazekas Gergely és Rákai Zsuzsanna tanulmányaival, amelyek segíthetnek megőrizni a négy est nyújtotta élményt mindazoknak, akik kézbe veszik a kiadványt.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kissjudit Anna ugrik be Elīna Garanča helyett Berlinben

A fiatal mezzoszoprán a Berlini Állami Opera stúdiósaként léphet színpadra két koncerten, az operaházban és a Berlini Filharmóniában. A karmester Daniel Barenboim lesz.
Zenés színház hír

Egy év után telt ház előtt nyitott ki a milánói Scala - GALÉRIA

December 7-én a Macbeth premierjével nyitotta meg új évadát a milánói Scala operaház. Az épületet tízezer rózsa és háromezer orchidea díszítette a narancssárga árnyalataiban.
Zenés színház magazin

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.
Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.