Zenés színház

Wagneri varázslat

2008.05.28. 00:00
Ajánlom
Harmadszor rendezik meg a Művészetek Palotájában a Budapesti Wagner-napokat, amelyre idén június 7. és 22. között kerül sor. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel a Művészetek Palotája már a mai napon megkezdte a 2009-es Wagner-napok bérleteinek árusítását, ahol az idén hallható Ringet és egy felújított Parsifal adaptációt láthat-hallhat majd a közönség.

"Vállalhatatlan vállalás vállalása." – mondta Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője és karmestere a ma tartott sajtótájékoztatón. "Legfontosabb álmom válik valóra azzal, hogy négy egymást követő napon vezényelhetem A nibelung gyűrűjét. Wagner is így képzelte el ennek a műnek az előadását – ennek ellenére a világ egyetlen Wagner-fesztiválja sem vállalkozik erre –, és persze tisztában volt azzal, hogy ez szinte megvalósíthatatlan, zenészt és embert próbáló dolog. Mégis úgy érzem, hogy eddigi pályafutásom megkoronázása lesz ez a produkció. Mi zenei nagyhatalom vagyunk, de eddig inkább abban az értelemben voltunk azok, hogy művészeink elmentek innen, és a világ más részein bizonyították tudásukat. Mi olyan fesztivált akartunk létre hozni, ami ide vonzza a szakmát, a közönséget, amit szerte a világon számon tartanak, sőt, az egyik legfontosabbként definiálják."

Kiss Imre, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója elmondta, hogy három éve, amikor megnyílt a Művészetek Palotája, még komoly viták zajlottak azzal kapcsolatban, hogy vajon szabad-e a Müpába operaelőadásokat rendezni, nem inkább a könnyedebb műfajok felé kellene nyitniuk? Ma már ez nem kérdés. A tetralógia színpadra vitelét óriási tettnek tartja, de mindez nem jöhetett volna létre, ha a Magyar Rádió nem áll az első pillanattól kezdve a Wagner-napok mögé.

Dr. Cseh Gabriella az MR ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy büszke arra, hogy az MR Zenei Együttesei hozzájárulhatnak ehhez a világszínvonalú produkcióhoz, ami az együttesek számára is óriási kihívást jelent, éppen ezért keményen dolgoznak azon, hogy az előadás jól sikerüljön. "Különleges lehetőség ez számunkra, és Fischer Ádámmal együtt dolgozni, valódi mesterkurzust jelent zenészeinknek." – mondta. A Ring előadásait nemcsak az MR3 Bartók Rádió fogja élőben közvetíteni, hanem az európai közszolgálati rádiókkal kötött szerződés értelmében más országok rádióállomásai is. Az érdeklődés óriási, jelenlegi számítások szerint nyolc-tízmillió hallgatója lesz a négy estének.

Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató-helyettese a kulisszák mögé kalauzolt el bennünket, amikor elmodta, hogy áprilistól – annak ellenére, hogy közben több száz rendezvényt bonyolítanak – szinte minden a Wagner-napokról szól. Kiemelte annak nemzetközi jellegét és a Müpa tevékenységében elfoglalt kulcsfontosságú helyét is hangsúlyozta. Elmondta, hogy az idén június 7-től két kiállítás is kapcsolódik majd a Wagner-napokhoz, mindkettő az előcsarnokban lesz látható. Az egyik tárlat egy gyerekrajzkiállítás lesz a Budapesti Wagner Társaság szervezésében, a másik a budapesti Ring bemutatók (1889 és 1892) történetéről szól majd, melynek anyagait a Magyar Állami Operaház archívuma bocsátja a látogatók rendelkezésére.

Tekintettel arra, hogy sokan nem kaptak már jegyet az idei Nibelung-előadásokra, már a mai naptól, 2008. május 28-tól válthatók jegyek és bérletek a 2009-es Wagner-fesztiválra, amikor kétszer is elhangzik A nibelung gyűrűje (június 11., 12., 13. és 14-én, valamint 18., 19., 20. és 21-én). Felújítják a Müpa első félig szcenírozott Wagner-operáját, a 2006-ban bemutatott Parsifalt (június 26-án és 28-án) is.

Christian Martin Fuchs (dramaturg) és Hartmut Schörghofer (rendező-díszlettervező) meghatódottan nyilatkozott arról, hogy a Művészetek Palotája segítségével részük lehet e művek bemutatásának boldogságában. Fuchs kiemelte, hogy ők ezekkel az előadásokkal, a XXI. századi csúcstechnika eszközeivel, egy XIX. században készült partitúra alapján, Wagner zenéjén keresztül szeretnék elmesélni az emberiség történetét.

Idén egy könyv is kiegészíti a Budapesti Wagner-napokat. Ez a Müpa Élmény Sorozatának első kötete, a Wagner-almanach, amelyről szerkesztője Zsoldos Dávid, a Fidelio Média Kft. ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást. A könyv A nibelung gyűrűjéről szól, benne Fischer Ádám, Christian Martin Fuchs, Rockenbauer Zoltán, Fazekas Gergely és Rákai Zsuzsanna tanulmányaival, amelyek segíthetnek megőrizni a négy est nyújtotta élményt mindazoknak, akik kézbe veszik a kiadványt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Zenés színház ajánló

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.
Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.