Zenés színház

Wagnert ünneplik Münchenben is

2012.03.24. 10:02
Ajánlom
A 2012-13-as évad Wagner Tannhäuserének felújításával indul szeptember 23-án. Az első premiert október 27-én tartják, Peter Sloterdijk és Jörg Widmann új operája, a Babylon németországi bemutatóként kerül színpadra Münchenben.

A neves klarinétművész és komponista Jörg Widmann és Peter Sloterdijk filozófus közös munkájából született operát Kent Nagano fogja vezényelni, akinek valószínűleg ez lesz az utolsó bemutatója a Bajor Állami Operaházban, a 2013-14-es évadban ugyanis az orosz Kirill Petrenko veszi át a főzeneigazgatói tisztet. A japán karmester viszont arról még nem nyilatkozott, hogy vállalja-e Humperdinck Jancsi és Juliskájának új előadását, vagy inkább egyéb amerikai zenekari fellépéseit választja. Nagano és Nikolaus Bachler intendáns viszonya az utóbbi években vált feszültté, a japán zeneigazgató ennek hatásáa már a szerződése lejárta előtt jelezte távozási szándékát. Nyílt levelében hangsúlyozta, az itt töltött hét évből három dologra igazán büszke: Richard Strauss műveinek újra felfedezésére, a Verdi-operák új szellemű megközelítésére és a szláv repertoár meghonosítására.

A következő szezon műsorában központi szerepet kapott Richard Wagner születésének 200. évfordulója. Felújított verzióban ismét játsszák  Tannhäusert, valamint repertoáron marad az idén bemutatott tetralógia, A niebelungok gyűrűje, és műsorra tűzik a Parsifalt és a Trisztán és Izoldát is. A bicentenáriumi előadásokat már Kirill Petrenko fogja dirigálni. A Verdi-életműből a Rigolettót, a Trubadúrt és a Simon Boccanegrát választották a 2013-14-es évadra, a szláv repertoárból pedig Muszorgszkij Borisz Godunovját állítják színpadra, modern feldolgozásban. Az évad utolsó bemutatója George Benjamin Written on Skin című műve lesz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait.
Zenés színház interjú

„Magamból építkezve bújok az adott karakter bőrébe” – interjú Laki Péterrel

Laki Péter mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. A Budapesti Operettszínház évadát záró két jubileumi gála mellett a tízéves évfordulóját ünneplő Budavári Palotakoncerten is láthatta őt a közönség, ráadásul a következő évadban egy új szerepkörben is bemutatkozik. Az elmúlt időszakról, műfaji határátlépésekről, valamint az új szakmai kihívásokról beszélgettünk.
Zenés színház videó

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Zenés színház hír

Musicalt írtak Frida Kahlóról

A mexikói festőművész életéről készült zenés darabot az Obie-díjas szerző, Neena Beber írja, zenéjét pedig Jaime Lozano készíti.
Zenés színház interjú

„A jelent próbáljuk megmutatni” – interjú Vadász Dániellel

Augusztus 5-én és 6-án ismét operettdallamoktól lesz hangos az Oroszlános udvar. A jubileumát ünneplő Budavári Palotakoncert ezúttal is ismert és ritkán hallott különlegességekkel várja a közönséget. A produkció egyik megálmodójával, dr. Vadász Dániellel az elmúlt évtized emlékezetes pillanatairól, kihívásokról és a koncerttel párhuzamosan megrendezett Debreceni Ünnepi Játékokról is beszélgettünk.