Zenés színház

Wagnert ünneplik Münchenben is

2012.03.24. 10:02
Ajánlom
A 2012-13-as évad Wagner Tannhäuserének felújításával indul szeptember 23-án. Az első premiert október 27-én tartják, Peter Sloterdijk és Jörg Widmann új operája, a Babylon németországi bemutatóként kerül színpadra Münchenben.

A neves klarinétművész és komponista Jörg Widmann és Peter Sloterdijk filozófus közös munkájából született operát Kent Nagano fogja vezényelni, akinek valószínűleg ez lesz az utolsó bemutatója a Bajor Állami Operaházban, a 2013-14-es évadban ugyanis az orosz Kirill Petrenko veszi át a főzeneigazgatói tisztet. A japán karmester viszont arról még nem nyilatkozott, hogy vállalja-e Humperdinck Jancsi és Juliskájának új előadását, vagy inkább egyéb amerikai zenekari fellépéseit választja. Nagano és Nikolaus Bachler intendáns viszonya az utóbbi években vált feszültté, a japán zeneigazgató ennek hatásáa már a szerződése lejárta előtt jelezte távozási szándékát. Nyílt levelében hangsúlyozta, az itt töltött hét évből három dologra igazán büszke: Richard Strauss műveinek újra felfedezésére, a Verdi-operák új szellemű megközelítésére és a szláv repertoár meghonosítására.

A következő szezon műsorában központi szerepet kapott Richard Wagner születésének 200. évfordulója. Felújított verzióban ismét játsszák  Tannhäusert, valamint repertoáron marad az idén bemutatott tetralógia, A niebelungok gyűrűje, és műsorra tűzik a Parsifalt és a Trisztán és Izoldát is. A bicentenáriumi előadásokat már Kirill Petrenko fogja dirigálni. A Verdi-életműből a Rigolettót, a Trubadúrt és a Simon Boccanegrát választották a 2013-14-es évadra, a szláv repertoárból pedig Muszorgszkij Borisz Godunovját állítják színpadra, modern feldolgozásban. Az évad utolsó bemutatója George Benjamin Written on Skin című műve lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
Zenés színház interjú

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.
Zenés színház kritika

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.