Zenés színház

Walkürök születésnapja: három legendás Brünnhilde is ma ünnepel

2020.06.18. 12:30
Ajánlom
Mennyi az esélye annak, hogy a világ legnagyszerűbb Wagner-énekesnői közül három is ugyanakkor ünnepelje a születésnapját? Bár nem ugyanabban az évben, de Iréne Theorin, Catherine Foster és Marton Éva is június 18-án született, megajándékozva az operarajongókat három legendássá vált Brünnhildével.

Három kivételes hang, három emlékezetes Brünnhilde – és egy különleges születésnap. Talán nem véletlen, hogy Iréne Theorin (1963), Catherine Foster (1975) és Marton Éva (1943) éppen június 18-án látta meg a napvilágot.

A walkür - Iréne Theorin és Christopher Ventris

A walkür - Iréne Theorin és Christopher Ventris (Fotó/Forrás: Réthey-Prikkel Tamás)

Iréne Theorin

napjaink egyik legjelentősebb drámai szopránja, aki Wagner operáiban minden alkalommal lenyűgözi a közönséget. A koppenhágai Zeneakadémián és Királyi Operaiskolában folytatta énektanulmányait. 2005 decemberében és 2006 tavaszán mindhárom Brünnhilde-szerepet elénekelte a koppenhágai Ringben, 2008-ban debütált Bayreuthban, 2009-ben pedig az Egyesült Államokban, Washingtonban és a Metropolitanben a Trisztán és Izolda női főszerepében mutatkozott be. A Budapesti Wagner-napok nézői számos alkalommal találkozhattak már vele a Müpában, ahol 2017-ben magával ragadó módon triplázott, és A nibelung gyűrűjének három operájában is – A walkürben, a Siegfriedben és Az istenek alkonyában – színpadra lépett Brünnhildeként.

CatherineFoster-121647.jpeg

Catherine Foster (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

Catherine Foster

hasonlóan megkerülhetetlen alakja a mai operaéletnek, akinek kiváló Brünnhildéjét legutóbb tavaly láthattuk-hallhattuk a Wagner-napokon, de a Bayreuthi Ünnepi Játékok közönségét is számos alkalommal elvarázsolta. Az énekesnő 1993-ban kezdett énekelni Pamela Cooknál. 2001-ben Weimarba szerződött, majd 2006-ban a drezdai Semperoperben is bemutatkozott. Énekelt Hamburgban, Berlinben, Tokióban, Washingtonban, Budapesten, Amszterdamban és a barcelonai Liceuban. 2018-ban megkapta a Londoni Wagner Társaság Reginald Goodall-díját Richard Wagner műveinek odaadó tolmácsolásáért. Olyan karmesterekkel nyílt alkalma együtt dolgozni, mint Kirill Petrenko, Marek Janowski, Fischer Ádám, Philippe Auguin, Simone Young, Sir Donald Runnicles vagy Daniel Barenboim.

Marton Éva

Marton Éva

Végül, de nem utolsósorban a mai magyar ünnepeltünk

a csodálatos Marton Éva.

A Kossuth-díjas drámai szoprán szinte egyedülállóan széles körű repertoárral rendelkezik: Verdi, Puccini, Richard Strauss és Wagner mellett Giordano és Ponchielli operáiban is otthonosan mozog. Zeneakadémiai tanulmányai után 1968-ban Rimszkij-Korszakov Az aranykakas című operájában Semaha királynőjének szerepében mutatkozott be a Magyar Állami Operaház színpadán, az azt követő évtizedekben pedig a világ legjelentősebb színpadain fordult meg a Bajor Állami Operától a Metropolitan Operán át a Bayreuthi Ünnepi Játékokig. Egyik legemlékezetesebb alakítása Brünnhilde szerepe.

Már-már sorsszerű, hogy éppen ma, június 18-án kezdődik a mérföldkőnek számító online Budapesti Wagner-napok:

a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából. A nézők a Müpa Home közvetítései jóvoltából a Budapesti Wagner-napok eredetileg tervezett időpontjaiban, június 18-án, 19-én, 20-án és 21-én otthon, a képernyők előtt élvezhetik A Nibelung gyűrűje négy részét – köztük a 2015-ös Az istenek alkonyát Iréne Theorin közreműködésével –, majd további három estén, 24-én, 26-án és 27-én három másik művet: A nürnbergi mesterdalnokokat, A bolygó hollandit és a Tannhäusert.

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

Kapcsolódó

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.

A Müpa Home online közvetítései a Müpa hivatalos Facebook oldalán, YouTube csatornáján és a Müpa Home oldalán érhetők el.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Zenés színház

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Plusz

Csendet lélegezni a zajban – Programajánló a Sziget 2. napjára

Aki lemaradt volna az első napon az alvóinstallációról vagy Mészáros Máté performatív sétájáról, az ma bepótolhatja. Közös lélegzésre, elcsendesedésre hívja a fesztiválozókat a francia Claire Ducreux táncművész, akinek különleges előadását egy olasz faluban töltött nyaralás inspirálta. Nézzetek be hozzánk a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 11-én is!
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Balaton, nyár, szerelem – Klasszikus és kortárs műalkotások a Pintér Aukciósház árverésén

A fonyódi dombok, a szántódi kemping, a badacsonyi móló, de még a tihanyi látképre is licitálhatnak a műkedvelők a Pintér Galéria és Aukciósház hagyományos nyári árverésén. Az aukciót augusztus 13-án, a balatonfüredi Vaszary Galériában tartják meg.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Zenés színház beszámoló

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Zenés színház ajánló

Inspiráló és felejthetetlen előadásnak ígérkezik az Attila

Attila legendáját, történelmünk ezen apró, sokszor bizonyára teljesen félreértelmezett darabkáját augusztus 12-én és 14-én a jövő köntösébe csomagolva tárja nézői elé a Margitszigeti Színház. Az alkotói folyamatról a címszerepet alakító Bretz Gábor és az Odabellát megtestesítő Maria Agresta mesélt.
Zenés színház ajánló

A milánói Scala világhírű tenorja is fellép az Operaház ünnepi gáláján

Az olasz operairodalom legszebb részleteiből nyújt válogatás a Tenorissimo operagálája augusztus 19-én, a Magyar Állami Operaházban. Az est sztárvendége, Fabio Sartori, elismert olasz tenor, partnerei az OPERA vezető női szólistái. A dalszínház zenei együtteseit Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.
Zenés színház ajánló

Bűnözők lepik el a Dóm teret

Augusztus 12-én Szegedre érkezik Fred Ebb és Bob Fosse világhírű, Tony-díjas musicalje, a Chicago.