Zenés színház

Walkürök születésnapja: három legendás Brünnhilde is ma ünnepel

2020.06.18. 12:30
Ajánlom
Mennyi az esélye annak, hogy a világ legnagyszerűbb Wagner-énekesnői közül három is ugyanakkor ünnepelje a születésnapját? Bár nem ugyanabban az évben, de Iréne Theorin, Catherine Foster és Marton Éva is június 18-án született, megajándékozva az operarajongókat három legendássá vált Brünnhildével.

Három kivételes hang, három emlékezetes Brünnhilde – és egy különleges születésnap. Talán nem véletlen, hogy Iréne Theorin (1963), Catherine Foster (1975) és Marton Éva (1943) éppen június 18-án látta meg a napvilágot.

A walkür - Iréne Theorin és Christopher Ventris

A walkür - Iréne Theorin és Christopher Ventris (Fotó/Forrás: Réthey-Prikkel Tamás)

Iréne Theorin

napjaink egyik legjelentősebb drámai szopránja, aki Wagner operáiban minden alkalommal lenyűgözi a közönséget. A koppenhágai Zeneakadémián és Királyi Operaiskolában folytatta énektanulmányait. 2005 decemberében és 2006 tavaszán mindhárom Brünnhilde-szerepet elénekelte a koppenhágai Ringben, 2008-ban debütált Bayreuthban, 2009-ben pedig az Egyesült Államokban, Washingtonban és a Metropolitanben a Trisztán és Izolda női főszerepében mutatkozott be. A Budapesti Wagner-napok nézői számos alkalommal találkozhattak már vele a Müpában, ahol 2017-ben magával ragadó módon triplázott, és A nibelung gyűrűjének három operájában is – A walkürben, a Siegfriedben és Az istenek alkonyában – színpadra lépett Brünnhildeként.

CatherineFoster-121647.jpeg

Catherine Foster (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

Catherine Foster

hasonlóan megkerülhetetlen alakja a mai operaéletnek, akinek kiváló Brünnhildéjét legutóbb tavaly láthattuk-hallhattuk a Wagner-napokon, de a Bayreuthi Ünnepi Játékok közönségét is számos alkalommal elvarázsolta. Az énekesnő 1993-ban kezdett énekelni Pamela Cooknál. 2001-ben Weimarba szerződött, majd 2006-ban a drezdai Semperoperben is bemutatkozott. Énekelt Hamburgban, Berlinben, Tokióban, Washingtonban, Budapesten, Amszterdamban és a barcelonai Liceuban. 2018-ban megkapta a Londoni Wagner Társaság Reginald Goodall-díját Richard Wagner műveinek odaadó tolmácsolásáért. Olyan karmesterekkel nyílt alkalma együtt dolgozni, mint Kirill Petrenko, Marek Janowski, Fischer Ádám, Philippe Auguin, Simone Young, Sir Donald Runnicles vagy Daniel Barenboim.

Marton Éva

Marton Éva

Végül, de nem utolsósorban a mai magyar ünnepeltünk

a csodálatos Marton Éva.

A Kossuth-díjas drámai szoprán szinte egyedülállóan széles körű repertoárral rendelkezik: Verdi, Puccini, Richard Strauss és Wagner mellett Giordano és Ponchielli operáiban is otthonosan mozog. Zeneakadémiai tanulmányai után 1968-ban Rimszkij-Korszakov Az aranykakas című operájában Semaha királynőjének szerepében mutatkozott be a Magyar Állami Operaház színpadán, az azt követő évtizedekben pedig a világ legjelentősebb színpadain fordult meg a Bajor Állami Operától a Metropolitan Operán át a Bayreuthi Ünnepi Játékokig. Egyik legemlékezetesebb alakítása Brünnhilde szerepe.

Már-már sorsszerű, hogy éppen ma, június 18-án kezdődik a mérföldkőnek számító online Budapesti Wagner-napok:

a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából. A nézők a Müpa Home közvetítései jóvoltából a Budapesti Wagner-napok eredetileg tervezett időpontjaiban, június 18-án, 19-én, 20-án és 21-én otthon, a képernyők előtt élvezhetik A Nibelung gyűrűje négy részét – köztük a 2015-ös Az istenek alkonyát Iréne Theorin közreműködésével –, majd további három estén, 24-én, 26-án és 27-én három másik művet: A nürnbergi mesterdalnokokat, A bolygó hollandit és a Tannhäusert.

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

Kapcsolódó

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.

A Müpa Home online közvetítései a Müpa hivatalos Facebook oldalán, YouTube csatornáján és a Müpa Home oldalán érhetők el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.