Zenés színház

Wallenbergről szimbolikusan

2008.07.14. 00:00
Ajánlom
Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első bemutatóját Brémában tartották, ahol Julia Haebler állította színpadra Gershon Kingsley és Michael Kunze Raoul című operáját. A svéd diplomata, Raoul Wallenberg életét feldolgozó előadásban Serge szerepét Beöthy-Kiss László énekelte. INTERJÚ

- Milyen volt a brémai próbaidőszak?

- A rendezővel, a szerepnyertes kollégákkal, illetve a kórus tagjaival, mert nekik is komoly szerepük van az előadásban, nagyon jól tudtunk együttműködni, a próbák kellemes légkörben zajlottak. Ami probléma adódott, az nem művészi, hanem adminisztratív vagy szervezési jellegű volt: az eredetileg kiírtnál kevesebb idő állt rendelkezésünkre, a bemutató időpontja ugyanis a kiírtnál korábbra került. Mindenki szereptudással érkezett. Nekem megfelelő próbamennyiség jutott, de nem mindenki tudott a saját színházával egyeztetni, a főszerepet játszó Marcin Habelának ezért kevesebb próbája maradt. Az összpróbáknál lehetett ezt érezni, és az is nagy nehézséget okozott, hogy a zenekarral csak a főpróbán találkoztunk.

Amikor a legutóbb beszélgettünk, említetted, hogy ezt az operát nem lehet reálszituációkkal előadni.

- A második világháború idején játszódó drámai történet a szövegkönyv alapján meglehetősen véres. A darabot azonban nem akciófilmszerűen, naturalisztikusan, hanem szimbolikus megoldásokkal állította színpadra Julia Haebler, aki ezt a hatást leginkább a kórus mozgatása által érte el. Ez viszont a versenyszereplők számára kissé statikussá tette az előadásmódot, és azt hiszem, hogy ez nem túl szerencsés egy ilyen versenyen, ahol nemcsak az énekhang, hanem a színészi játék is számít. Ebből a szempontból maga az opera talán nem a legideálisabb az énekesek részére, mert kevés színészi megnyilvánulási lehetőségünk van. Én például a párommal, Rachellel az előadás alatt szinte végig elkülönítve az eseményektől, körülbelül nyolc méterrel a színpad síkja fölött vagyok egy ketrecszerű, három-négy négyzetméteres területen. Csak a darab végén megyek le a többiek közé, abban a jelenetben, amikor a zsidókat a Dunába lövik.


Beöthy-Kiss László (Serge) és Violaine Kiefer  (Rachel)

- Ezt hogyan oldotta meg a rendező?

- Amikor észreveszem, mi történik, a páromat, Rachelt elküldöm Wallenbergért, hátha ő még tud segíteni, én pedig ott maradok tanúnak. De mire Raoul és a párom visszaérnek, már elfogtak a nyilasok és végül engem is a Dunába lőnek. Ám ahelyett, hogy fejbe lőnének vagy fizikai erőszakot mutatna a rendező, ezt szép szimbolikus gesztussal oldotta meg. Míg a többiek énekelnek, én lemegyek a színpadra, ahol gyerekek bújócskáznak, és én is beállok közéjük játszani. Ők lassan eltűnnek a színpadról, és aki elmegy, leveszi a cipőjét. Ezen kicsit csodálkozom, de játszom tovább, és amikor már nincs gyerek körülöttem, akkor megérzem, hogy baj van. Elkezdek rettegni, majd én is leveszem a cipőmet, és odateszem a többi közé. Gondolom, hogy a Duna-parti szoborcsoport inspirálta Juliát.

- Brémában hogyan fogadták az előadást?

- Nagy kritikai és közönségsikerünk volt, de Németországban hozzá vannak szokva a nézők a modern rendezésekhez, a magyar közönség konzervatívabb, ezért nem tudom, itthon milyen lesz a fogadtatás.

- A szegedi döntőig találkozik még a társulat?

- Sajnos nem, és a brémai operaház jövő évi repertoárjára sem került fel a produkció. Szegeden két napot fogunk próbálni.

- A hangodban némi csalódást érzek.

- Őszinte leszek: számomra valóban egy kissé csalódás ez az előadás. Azt hiszem, más, dinamikusabb darabban többet tudnék mutatni színészileg, ami pedig ennek a versenynek az egyik kritériuma. Félreértés ne essék, Julia Haebler nagyon precíz munkát végzett. Nem a rendezést bírálom, azzal egyáltalán nem vagyok elégedetlen, sőt!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”