Zenés színház

Wallenbergről szimbolikusan

2008.07.14. 00:00
Ajánlom
Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első bemutatóját Brémában tartották, ahol Julia Haebler állította színpadra Gershon Kingsley és Michael Kunze Raoul című operáját. A svéd diplomata, Raoul Wallenberg életét feldolgozó előadásban Serge szerepét Beöthy-Kiss László énekelte. INTERJÚ

- Milyen volt a brémai próbaidőszak?

- A rendezővel, a szerepnyertes kollégákkal, illetve a kórus tagjaival, mert nekik is komoly szerepük van az előadásban, nagyon jól tudtunk együttműködni, a próbák kellemes légkörben zajlottak. Ami probléma adódott, az nem művészi, hanem adminisztratív vagy szervezési jellegű volt: az eredetileg kiírtnál kevesebb idő állt rendelkezésünkre, a bemutató időpontja ugyanis a kiírtnál korábbra került. Mindenki szereptudással érkezett. Nekem megfelelő próbamennyiség jutott, de nem mindenki tudott a saját színházával egyeztetni, a főszerepet játszó Marcin Habelának ezért kevesebb próbája maradt. Az összpróbáknál lehetett ezt érezni, és az is nagy nehézséget okozott, hogy a zenekarral csak a főpróbán találkoztunk.

Amikor a legutóbb beszélgettünk, említetted, hogy ezt az operát nem lehet reálszituációkkal előadni.

- A második világháború idején játszódó drámai történet a szövegkönyv alapján meglehetősen véres. A darabot azonban nem akciófilmszerűen, naturalisztikusan, hanem szimbolikus megoldásokkal állította színpadra Julia Haebler, aki ezt a hatást leginkább a kórus mozgatása által érte el. Ez viszont a versenyszereplők számára kissé statikussá tette az előadásmódot, és azt hiszem, hogy ez nem túl szerencsés egy ilyen versenyen, ahol nemcsak az énekhang, hanem a színészi játék is számít. Ebből a szempontból maga az opera talán nem a legideálisabb az énekesek részére, mert kevés színészi megnyilvánulási lehetőségünk van. Én például a párommal, Rachellel az előadás alatt szinte végig elkülönítve az eseményektől, körülbelül nyolc méterrel a színpad síkja fölött vagyok egy ketrecszerű, három-négy négyzetméteres területen. Csak a darab végén megyek le a többiek közé, abban a jelenetben, amikor a zsidókat a Dunába lövik.


Beöthy-Kiss László (Serge) és Violaine Kiefer  (Rachel)

- Ezt hogyan oldotta meg a rendező?

- Amikor észreveszem, mi történik, a páromat, Rachelt elküldöm Wallenbergért, hátha ő még tud segíteni, én pedig ott maradok tanúnak. De mire Raoul és a párom visszaérnek, már elfogtak a nyilasok és végül engem is a Dunába lőnek. Ám ahelyett, hogy fejbe lőnének vagy fizikai erőszakot mutatna a rendező, ezt szép szimbolikus gesztussal oldotta meg. Míg a többiek énekelnek, én lemegyek a színpadra, ahol gyerekek bújócskáznak, és én is beállok közéjük játszani. Ők lassan eltűnnek a színpadról, és aki elmegy, leveszi a cipőjét. Ezen kicsit csodálkozom, de játszom tovább, és amikor már nincs gyerek körülöttem, akkor megérzem, hogy baj van. Elkezdek rettegni, majd én is leveszem a cipőmet, és odateszem a többi közé. Gondolom, hogy a Duna-parti szoborcsoport inspirálta Juliát.

- Brémában hogyan fogadták az előadást?

- Nagy kritikai és közönségsikerünk volt, de Németországban hozzá vannak szokva a nézők a modern rendezésekhez, a magyar közönség konzervatívabb, ezért nem tudom, itthon milyen lesz a fogadtatás.

- A szegedi döntőig találkozik még a társulat?

- Sajnos nem, és a brémai operaház jövő évi repertoárjára sem került fel a produkció. Szegeden két napot fogunk próbálni.

- A hangodban némi csalódást érzek.

- Őszinte leszek: számomra valóban egy kissé csalódás ez az előadás. Azt hiszem, más, dinamikusabb darabban többet tudnék mutatni színészileg, ami pedig ennek a versenynek az egyik kritériuma. Félreértés ne essék, Julia Haebler nagyon precíz munkát végzett. Nem a rendezést bírálom, azzal egyáltalán nem vagyok elégedetlen, sőt!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Zenés színház hír

Elindult a Magyar Állami Operaház adventi kalendáriuma

December 24-ig minden nap egy meglepetéssel várja a közönséget a Magyar Állami Operaház, az intézmény honlapján található naptár ablakai mögött zenei csemegék és más ajándékok várják a közönséget.
Zenés színház hír

A Lvivi és az Odesszai Nemzeti Operát díjazták az International Opera Awardon

November 28-án este adták át az International Opera Award 2022-es elismeréseit. Az év operajátszó intézményének díját két ukrán operaház kapta meg, amiért a háború ellenére is tartanak előadásokat.