Zenés színház

Wilson, Abramovic és Dafoe a Teatro Realban

2011.04.04. 12:14
Ajánlom
Új horizontok, huszadik századi klasszikusok és egyéb perspektívák – e három fogalom köré épül a madridi operaház 2011/2012-es évada. Az intézmény művészeti igazgatója, Gerard Mortier a spanyol nézők igényeit és elvárásait szem előtt tartva, saját esztétikai kategóriái mentén alakította ki a következő szezon programját.

Ebben megtalálható négy eredeti produkció, amelyek stílusok, műfajok, (színházi) nyelvek közötti határokat hágnak át. A C(h)oeurs Alain Platel rendező projektje, amelyet Verdi- és Wagner-művekre készít. Az összekötő kapocs: mindkét komponista progresszívnek számított korában, és mindkettejüket zenei ikonként és etalonként használta két fasiszta diktátor, Mussolini és Hitler. Az operakórusokra készített José Ortega y Gasset, Elias Canetti, Mario Vargas Llosa és Johnatan Littell írásai inspirálta darab, amelyben a Les Ballets C de la B közreműködik, azonban nem az opera műfajának kritikáját adja, inkább új, ideiglenes, de kizárólag mai konstellációba helyezi az ismert dallamokat és szövegeket. Az előadás koprodukciós partnerei a Théâtre Royal de la Monnaie és a stuttgarti Württembergisches Staatstheater, de turné keretében a Holland Festival, a Wiener Festwochen, a Ludwigsburger Schlossfestspiele, az Edinburgh International Festival és a Maggio Musicale Fiorentino nézői is láthatják.

A Poppea e Nerone rendezője Krzysztof Warlikowski, karmestere Sylvain Cambreling. Philippe Boesmans zeneszerző készíti a Monteverdi-opera (Poppea megkoronázása) új hangszerelését, amelyet az az egyszerű tény tesz lehetővé, hogy az eredeti partitúra nem áll rendelkezésre. Boesmans figyelembe veszi az eddigi változatokat Harnoncourttól Jacobsig, de az előadásban közreműködő Klangforum Wien számára eredetit kíván alkotni. A mű címszerepeit Nadja Michael és Charles Castronovo éneklik.

A performanszművészet nagymamája, egy író-színész, egy énekes-zeneszerző és egy rendező, név szerint Marina Abramovic, Willem Dafoe, Antony és Robert Wilson együttműködéséből jön létre a The Life and Death of Marina Abramovic, amely koprodukció a Machesteri Nemzetközi Színházi Fesztivállal, ahol idén júliusban kerül sor a premierre. A főszerepet természetesen Abramovic játssza, akit narrátorként és útitársként kísér Willem Dafoe. Az előadás a Holland Festival és a Theater Basel programjában is látható majd.

Osvaldo Golijov első operáját, az Ainadamart Peter Sellars viszi színre. A cím jelentése: könnyek szökőkútja, de utal Federico García Lorca 1936-is megölésére is. A darab főszereplője egy színésznő, Margarita Xirgu, aki több mint három évtizeddel később, 1969 áprilisában a montevideói Teatro Solísban felidézi a Mariana Pineda egykori előadását és Lorcával kapcsolatos emlékeit. Az előadás szereplői Alejo Pérez karmester irányításával Jessica Rivera, Kelley O'Connor, Nuria Rial és Jesús Montoya. Az előadás a Santa Fe Festivallal készül.

A huszadik századi klasszikus operák közül műsoron lesz az Elektra (a Klaus Michael Grüber rendezte előadást Szemjon Bicskov vezényli, a címszerepet Christine Goerke és Deborah Polanski alakítják, az előadásban Oresztész nevelőjeként Szemerédy Károly lép fel), a Pelléas és Melisande (Robert Wilson rendezését Sylvain Cambreling és Jean-Francois Verdier vezényli, a címszerepeket Yann Beuron és Camilla Tilling alakítjákI, valamint a Kisvárosi Lady Macbeth (karmester: Hartmut Haenchen, rendező: Martin Kusej).

Az (újra) felfedezésre váró művek csoportjába tartozik a következő évad programjából a Titus kegyelme (karmester: Thomas Hengelbrock és Peter Tilling, rendező: Ursel és Karl-Ernst Herrmann, a címszerepben Yann Beuronnal), az I due Figaro (Saverio Mercadante operáját Riccardo Muti dirigálja és Emilio Sagi rendezi; az opera világpremierje 2011. június 10-én lesz Salzburgban), az egy estén előadott Iolanta és Perséphone (Peter Sellars rendezésében, Teodor Currentzis dirigálásában), valamint a Cyrano de Bergerac (Plácido Domingóval a címszerepben, Pedro Halffter rendezésében).

Mindezek mellett koncertverzióban kerül közönség elé Az álruhás kertészlány, a Don Quixotte és a Rienzi, fellép a Les Ballets de Monte-Carlo, a Mariinszkij Színház Balettegyüttese és a Danza Contemporánea de Cuba, illetve lesznek zenekari koncertek, és folytatódik az intézmény oktatási programja is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.