Zenés színház

Winnie Mandela operahősnő lesz

2011.01.06. 11:39
Ajánlom
Nelson Mandela volt feleségéről, Winnie Mandeláról szóló operát állítanak színpadra Dél-Afrikában.

Az 1936-ban született Winnie Madikizela-Mandelát (eredeti neve: Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela) az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) arcaként ismerte meg a világ, míg Nelson Mandela politikai fogolyként börtönben raboskodott. A Dél-afrikai Köztársaság első feketebőrű elnökének volt feleségéről szóló operaművet Pretoriában mutatják be - jelentették be a mű producerei. A gyakran csak a nemzet anyjaként emlegetett Winnie Mandeláról szóló opera angol és xhosza nyelven kerül a nézők elé. A producer és librettista Warren Wilensky, a zeneszerző Bongani Ndodana-Breen, aki hatvantagú zenekarra komponálta a tradicionális dél-afrikait nyugati zenével elegyítő muzsikát.

A darabban kiemelt szerepet kap Winnie Mandela 1991-es megjelenése az apartheid rendszer bírósága előtt. A botrányoktól is kísért életű asszonyt - ebben a perben emberrablás, emberölés, később az apartheid rendszer bukása után korrupció, vesztegetés, sikkasztás - egy követőjének meggyilkolása ügyében idézték a testület elé. Emberölésben nem találták bűnösnek, a tinédzserkorú áldozat elrablásában való segédkezésben viszont igen. Börtönbüntetését fellebbezés után bírságra változtatták.

Winnie Mandela jelenleg az ANC parlamenti képviselője. Nelson Mandelával 1992-ben váltak külön, a válást négy évvel később mondták ki. A politikusnőről készült már opera - a The Passion of Winnie (Winnie szenvedélye) premierje 2007-ben volt Torontóban -, két tévéfilm Nagy-Britanniában, 2011-ben viszont mozipremierre kerül sor. A Winnie főszerepét Jennifer Hudson játssza; a rendező, Darren J. Roodt a Marie du Preez Bezdrob írta életrajzi könyvet használta fel alapanyagként. Winnie Mandela azonban beperelte az alkotókat, mivel nem konzultáltak vele a forgatás alatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.