Zenés színház

Zenés kalandozások a Gyulai Várszínházban

2021.07.02. 16:05
Ajánlom
A Gyulai Várszínház nyári évadának hívószava a változatosság, a repertoárból pedig nem hiányozhatnak a zenés programok – koncertek és színházi előadások – sem.

A zenés utazás már július 3-án, a Shakespeare Fesztiválon elkezdődik az Ahogy teccikkel, az Ahogy tetszik továbbgondolásával. A „nemtagédiában” 30 fiatal színészhallgató merül el Shakespeare világában, dalban és rapben beszélve el a jól ismert történetet. A zenei betéteket Beck Zoltán, a 30Y frontembere írta, az előadás rendezője Halasi Dániel.

Aki pedig valódi koncerthangulatra vágyik, másnap a Kamarateremben meghallgathatja Cári Tibor zenekarát, a CT projectet.

Az együttes ezúttal Shakespeare szonettjeihez és drámai szövegeihez nyúlt, a mai zene világába emelve a klasszikus sorokat.

A zongorista-zeneszerzőhöz az esten két színész, Vajda Boróka és Kiss Attila csatlakozik.

A közönségnek a Shakespeare Fesztivál lezárultával sem kell lemondania zenés történelmi művekről, a Gyulai Várszínház Tószínpadára ugyanis új magyar musical érkezik a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház jóvoltából. Szemenyei János, Mikó Csaba és Závada Péter Jules Verne klasszikusából, a Sándor Mátyásból készített feldolgozást, amely Léner András rendezésében kerül színre, címszerepét pedig Őze Áron játssza.

Sandor-Matyas-1024x683-155455.jpg

Sándor Mátyás (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

A július 8-i várszínpadi klasszikus zenei koncert fellépői egyenesen Svájcból érkeznek a városba, a briliáns hegedűjátékáról ismert Alexandre Dubach, a cselló mestere, Jürg Eichenberger és a gyulai születésű, de Svájcban élő Áchim Erzsébet többek között Haydn, Schubert, Kreisler, Mendelssohn, Paganini és Sarasate műveiből válogat.

A ’80-as évek hangulatát idézi meg július 12-én a Cervinus Teátrum a Hotel Menthollal, amely a Hungária együttes dalaira építve meséli el egy testvérpár, Frufru és Zsilett túlontúl valóságos álmát. Miközben az álomban megjelenő Mike a Hotel Mentholba csábítja Frufruékat, az egész világ – és a nézőtér – táncra perdül. A végén pedig nem marad más, csak a jókedv, szerelem, zene, rocky, rumba, csacsacsa, a csinos lányok és remek ritmusok, na meg a pepita napszemüveg, hajlakk és az elmaradhatatlan rágógumi.

Egészen más miliőt teremt az ExperiDance produkciója, az Omega slágerein alapuló Gyöngyhajú lány balladája, amely igazi tündérmesét varázsol a színpadra, „felnőtt köntösbe” bújtatva.

A július 15-én látható produkciót 2006-ban mutatták be a RaM Colosseum színpadán, azóta pedig az ország számos színpadát meghódította. Ezúttal a Tószínpadon csendül fel a 21 Omega-dal, öt szólista és 24 táncos tolmácsolásában.

Bár nem kifejezetten zenei program, az Ereim végei mégis nagyon szorosan kötődik a zenéhez, hiszen a Trianon 101. évfordulójára írt táncdráma Kacsó Hanga Borbála és Szabó Dániel drámai dallamaira építkezik. Az előadást ifj. Vidnyánszky Attila jegyzi, aki Janovics Jenő megrendítő naplójegyzeteire támaszkodva teszi fel a kérdést: tudjuk-e derűvel, párbeszédre és tettre készen újragondolni ezt az örökséget.

Ereim-vegei-jo-1024x683-155720.jpg

Ereim végei (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

Másnap, július 18-án ismét egy ifj. Vidnyánszky Attila-rendezést láthat a közönség, amely Csoóri Sándor műveit dolgozza fel Vecsei H. Miklós közreműködésével, Párbeszéd, sötétben címmel. A koncert-színházi előadáson Vecsei H. Miklós partnerei olyan elismert zenészek lesznek, mint Kiss Flóra, Mihalik Ábel, Novai Gábor és Frimmel Jakab.

A komolyzene kedvelői sem maradnak programok nélkül a Gyulai Várszínházban.

Donizetti Szerelmi bájital című vígoperája, melyet a Magyar Állami Operaház játszik július 21-én a vár előtti téren, akár felvezetője is lehetne a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválnak.

A szemle felvonultatja a hazai zenei élet legjelentősebb művészeit, ráadásul első koncertje máris a műfaji sokszínűséget hirdeti: egy színpadon találkoznak a jazz, a rock és a klasszikus zene képviselői. A Rendhagyó Prímástalálkozó csapata már a nemzetközi szakma figyelmét is felkeltette, első albumával 2010-ben felkerült a brit Songlines magazin Top of the World listájára, 2011-ben pedig munkásságát Fonogram-díjjal jutalmazták.

Július 23-án a Platon Karataev feat. Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila lép színpadra. A Tolsztoj karakteréről elnevezett együttes tavalyi lemezével ellépett az addig rá jellemző stílustól, és zenéjével egy grandiózusabb hangzásvilágot szeretne megteremteni. A csapat számai a folyamatos „énkeresésről” és megkérdőjelezésről szólnak, a zenészek a dallamokon keresztül a létezés miértjére keresik a választ.

Július 24-én és 25-én a bluesé a főszerep Gyulán, a Bluestone & the Horn Section mellett a városba érkezik a Halper-Hendrix Experiment, ami ezúttal vendégművésszel, az amerikai Ric Toldonnal zenél együtt, a Tátrai Tibor és a Borsodi Blue Collective, valamint a Rost Andrea feat. Hot Jazz Band.

Augusztusban is folytatódnak a zenei kalandozások, ezúttal a legkisebbeket is megszólítja a Gyulai Várszínház. 2-án az Aradi Kamaraszínház A kolozsvári bíró című zenés mesejátéka lesz látható, a társulat Mátyás király népszerű történetét mondja el az érdeklődő gyerekseregnek.

Az aradiak a felnőttekre is gondolnak, a Móricz Zsigmond három egyfelvonásosát magába foglaló A Zördög pajzán komédia élőzenével, tánccal és vigassággal, melyben közreműködik a Juhász Zenekar és a Tabán Táncegyüttes.

Hegedus-a-hazteton-1024x683-155940.jpg

Hegedűs a háztetőn (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A Kolozsvári Állami Magyar Színház is tiszteletét teszi idén nyáron Gyulán, Sheldon Harnick, Jerry Bock és Joseph Stein klasszikusával, a Hegedűs a háztetőnnel a Tószínpadon.

Az 1964-ben bemutatott musical Magyarországon is nagy sikerrel örvend, az 1900-as évek elején játszódó történet alapeszméi – a hagyománytisztelet, szeretet és elfogadás – ugyanis a mai világban is fontosak és érvényesek.

Ahogyan a Bódi Attila regényéből írt Lázadni veletek akartam eszméje is, amely Cári Tibor zenéjén keresztül idézi meg a Ceauşescu-diktatúra utolsó éveit az Erdélyi Héten, augusztus 6-án. A történet szerint három érettségi előtt álló fiú rendszerellenes tevékenységbe kezd, és bár motivációik eltérnek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak rájuk. Csak harminc évvel később látják meg tetteik valódi következményeit.

Augusztus 8-án aztán Cári Tibor ismét kilép az általa megzenésített előadások árnyékából és önálló esttel jelentkezik a Kamarateremben. Sebestyén Abával létrehozott Kór-Társak zenekaruk elsősorban erdélyi kortárs költők műveit dolgozza fel.

Cari-Tibor-1024x684-155207.jpg

Cári Tibor (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A Szabó Magda Hét is részben a zenés művekre épít: augusztus 16-án az írónő önéletrajzi ihletésű műveiből összeállított Agyigó látható, amely Czeizel Gábor rendezésében, Nagyváradi Erzsébet közreműködésével kerül színre. A színpadi esthez Vasicsek János írt új dalokat, melyek a szerző gitárkíséretével szólalnak meg.

Mintha a gyerekprogramok keretbe foglalnák az augusztust, az évad zenés programjai egy mesejátékkal érnek véget, augusztus 18-án a Nagyváradi Szigligeti Színház hozza el Tündér Lala történetét, aki – bárki megmondhatja – a legrakoncátlanabb gyerek egész Tündérországban. Most viszont ő teremtheti meg a békét, ugyanis emberszíve révén csak neki van meg az a képessége, hogy a varázsló cselszövéseit megállítsa.

A Gyulai Várszínház teljes nyári programja az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép forrása: Gyulai Várszínház / Facebook

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A zene szeretet, hivatás és elköteleződés” – beszélgetés Mester Dávid zeneszerzővel

Operákat írt, versenyműveket komponál, e mellett színházban dolgozik: hol zenét szerez, máskor vezényel vagy épp a hangszereléssel bíbelődik. A Junior Prima-díjas zeneszerzőt egy próbafolyamat közepén értük utol.
Zenés színház gyász

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Zenés színház interjú

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.