Zenés színház

Zenés kalandozások a Gyulai Várszínházban

2021.07.02. 16:05
Ajánlom
A Gyulai Várszínház nyári évadának hívószava a változatosság, a repertoárból pedig nem hiányozhatnak a zenés programok – koncertek és színházi előadások – sem.

A zenés utazás már július 3-án, a Shakespeare Fesztiválon elkezdődik az Ahogy teccikkel, az Ahogy tetszik továbbgondolásával. A „nemtagédiában” 30 fiatal színészhallgató merül el Shakespeare világában, dalban és rapben beszélve el a jól ismert történetet. A zenei betéteket Beck Zoltán, a 30Y frontembere írta, az előadás rendezője Halasi Dániel.

Aki pedig valódi koncerthangulatra vágyik, másnap a Kamarateremben meghallgathatja Cári Tibor zenekarát, a CT projectet.

Az együttes ezúttal Shakespeare szonettjeihez és drámai szövegeihez nyúlt, a mai zene világába emelve a klasszikus sorokat.

A zongorista-zeneszerzőhöz az esten két színész, Vajda Boróka és Kiss Attila csatlakozik.

A közönségnek a Shakespeare Fesztivál lezárultával sem kell lemondania zenés történelmi művekről, a Gyulai Várszínház Tószínpadára ugyanis új magyar musical érkezik a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház jóvoltából. Szemenyei János, Mikó Csaba és Závada Péter Jules Verne klasszikusából, a Sándor Mátyásból készített feldolgozást, amely Léner András rendezésében kerül színre, címszerepét pedig Őze Áron játssza.

Sandor-Matyas-1024x683-155455.jpg

Sándor Mátyás (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

A július 8-i várszínpadi klasszikus zenei koncert fellépői egyenesen Svájcból érkeznek a városba, a briliáns hegedűjátékáról ismert Alexandre Dubach, a cselló mestere, Jürg Eichenberger és a gyulai születésű, de Svájcban élő Áchim Erzsébet többek között Haydn, Schubert, Kreisler, Mendelssohn, Paganini és Sarasate műveiből válogat.

A ’80-as évek hangulatát idézi meg július 12-én a Cervinus Teátrum a Hotel Menthollal, amely a Hungária együttes dalaira építve meséli el egy testvérpár, Frufru és Zsilett túlontúl valóságos álmát. Miközben az álomban megjelenő Mike a Hotel Mentholba csábítja Frufruékat, az egész világ – és a nézőtér – táncra perdül. A végén pedig nem marad más, csak a jókedv, szerelem, zene, rocky, rumba, csacsacsa, a csinos lányok és remek ritmusok, na meg a pepita napszemüveg, hajlakk és az elmaradhatatlan rágógumi.

Egészen más miliőt teremt az ExperiDance produkciója, az Omega slágerein alapuló Gyöngyhajú lány balladája, amely igazi tündérmesét varázsol a színpadra, „felnőtt köntösbe” bújtatva.

A július 15-én látható produkciót 2006-ban mutatták be a RaM Colosseum színpadán, azóta pedig az ország számos színpadát meghódította. Ezúttal a Tószínpadon csendül fel a 21 Omega-dal, öt szólista és 24 táncos tolmácsolásában.

Bár nem kifejezetten zenei program, az Ereim végei mégis nagyon szorosan kötődik a zenéhez, hiszen a Trianon 101. évfordulójára írt táncdráma Kacsó Hanga Borbála és Szabó Dániel drámai dallamaira építkezik. Az előadást ifj. Vidnyánszky Attila jegyzi, aki Janovics Jenő megrendítő naplójegyzeteire támaszkodva teszi fel a kérdést: tudjuk-e derűvel, párbeszédre és tettre készen újragondolni ezt az örökséget.

Ereim-vegei-jo-1024x683-155720.jpg

Ereim végei (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

Másnap, július 18-án ismét egy ifj. Vidnyánszky Attila-rendezést láthat a közönség, amely Csoóri Sándor műveit dolgozza fel Vecsei H. Miklós közreműködésével, Párbeszéd, sötétben címmel. A koncert-színházi előadáson Vecsei H. Miklós partnerei olyan elismert zenészek lesznek, mint Kiss Flóra, Mihalik Ábel, Novai Gábor és Frimmel Jakab.

A komolyzene kedvelői sem maradnak programok nélkül a Gyulai Várszínházban.

Donizetti Szerelmi bájital című vígoperája, melyet a Magyar Állami Operaház játszik július 21-én a vár előtti téren, akár felvezetője is lehetne a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválnak.

A szemle felvonultatja a hazai zenei élet legjelentősebb művészeit, ráadásul első koncertje máris a műfaji sokszínűséget hirdeti: egy színpadon találkoznak a jazz, a rock és a klasszikus zene képviselői. A Rendhagyó Prímástalálkozó csapata már a nemzetközi szakma figyelmét is felkeltette, első albumával 2010-ben felkerült a brit Songlines magazin Top of the World listájára, 2011-ben pedig munkásságát Fonogram-díjjal jutalmazták.

Július 23-án a Platon Karataev feat. Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila lép színpadra. A Tolsztoj karakteréről elnevezett együttes tavalyi lemezével ellépett az addig rá jellemző stílustól, és zenéjével egy grandiózusabb hangzásvilágot szeretne megteremteni. A csapat számai a folyamatos „énkeresésről” és megkérdőjelezésről szólnak, a zenészek a dallamokon keresztül a létezés miértjére keresik a választ.

Július 24-én és 25-én a bluesé a főszerep Gyulán, a Bluestone & the Horn Section mellett a városba érkezik a Halper-Hendrix Experiment, ami ezúttal vendégművésszel, az amerikai Ric Toldonnal zenél együtt, a Tátrai Tibor és a Borsodi Blue Collective, valamint a Rost Andrea feat. Hot Jazz Band.

Augusztusban is folytatódnak a zenei kalandozások, ezúttal a legkisebbeket is megszólítja a Gyulai Várszínház. 2-án az Aradi Kamaraszínház A kolozsvári bíró című zenés mesejátéka lesz látható, a társulat Mátyás király népszerű történetét mondja el az érdeklődő gyerekseregnek.

Az aradiak a felnőttekre is gondolnak, a Móricz Zsigmond három egyfelvonásosát magába foglaló A Zördög pajzán komédia élőzenével, tánccal és vigassággal, melyben közreműködik a Juhász Zenekar és a Tabán Táncegyüttes.

Hegedus-a-hazteton-1024x683-155940.jpg

Hegedűs a háztetőn (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A Kolozsvári Állami Magyar Színház is tiszteletét teszi idén nyáron Gyulán, Sheldon Harnick, Jerry Bock és Joseph Stein klasszikusával, a Hegedűs a háztetőnnel a Tószínpadon.

Az 1964-ben bemutatott musical Magyarországon is nagy sikerrel örvend, az 1900-as évek elején játszódó történet alapeszméi – a hagyománytisztelet, szeretet és elfogadás – ugyanis a mai világban is fontosak és érvényesek.

Ahogyan a Bódi Attila regényéből írt Lázadni veletek akartam eszméje is, amely Cári Tibor zenéjén keresztül idézi meg a Ceauşescu-diktatúra utolsó éveit az Erdélyi Héten, augusztus 6-án. A történet szerint három érettségi előtt álló fiú rendszerellenes tevékenységbe kezd, és bár motivációik eltérnek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak rájuk. Csak harminc évvel később látják meg tetteik valódi következményeit.

Augusztus 8-án aztán Cári Tibor ismét kilép az általa megzenésített előadások árnyékából és önálló esttel jelentkezik a Kamarateremben. Sebestyén Abával létrehozott Kór-Társak zenekaruk elsősorban erdélyi kortárs költők műveit dolgozza fel.

Cari-Tibor-1024x684-155207.jpg

Cári Tibor (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A Szabó Magda Hét is részben a zenés művekre épít: augusztus 16-án az írónő önéletrajzi ihletésű műveiből összeállított Agyigó látható, amely Czeizel Gábor rendezésében, Nagyváradi Erzsébet közreműködésével kerül színre. A színpadi esthez Vasicsek János írt új dalokat, melyek a szerző gitárkíséretével szólalnak meg.

Mintha a gyerekprogramok keretbe foglalnák az augusztust, az évad zenés programjai egy mesejátékkal érnek véget, augusztus 18-án a Nagyváradi Szigligeti Színház hozza el Tündér Lala történetét, aki – bárki megmondhatja – a legrakoncátlanabb gyerek egész Tündérországban. Most viszont ő teremtheti meg a békét, ugyanis emberszíve révén csak neki van meg az a képessége, hogy a varázsló cselszövéseit megállítsa.

A Gyulai Várszínház teljes nyári programja az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép forrása: Gyulai Várszínház / Facebook

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Petheő Zsolt korrepetitor

A zongoraművész-tanárt életének 87. évében érte a halál. Munkásságáért 1991-ben Komor Vilmos-emlékplakettel tüntették ki.
Zenés színház ajánló

A kőszínházi évad végével rögtön elstartol a Szegedi Szabadtéri Játékok, már épül a Dóm téri színpad

A Dóm tér nyári programja a Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertje mellett zenei gálát és musicaleket, köztük egy ősbemutatót kínál az érdeklődőknek, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a koncerteké lesz a főszerep, de a színházszerető nézőknek is lesz miből válogatni. 
Zenés színház interjú

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Zenés színház hír

Ókovács Szilveszter marad a Magyar Állami Operaház főigazgatója

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közzétette: Csák János miniszter ismét Ókovács Szilvesztert választotta, hogy a 2023–2028-as ciklusban betöltse a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségét. FRISSÍTVE!
Zenés színház hír

Egy vadonatúj nagyoperettet és egy Carmen-musicalt mutat be a Budapesti Operettszínház

Somossy Károly cirkusz-, orfeum- és varietéigazgató életéről szóló nagyoperett: Az Orfeum mágusa, valamint Frank Wildhorn Carmen című musicalje is szerepel a Budapesti Operettszínház 2023-24-es évadában.