Zenés színház

Zenés ősbemutató készül A helység kalapácsából

2023.01.12. 09:20
Ajánlom
A Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján állítja színpadra a közismert és sokak által kedvelt eposzparódiát. Az előadás első alkalommal január 22-én látható a veszprémi Hangvilla színpadán.

A zeneművet Horváth Balázs komponálta, és a veszprémi, Kováts Péter vezette Mendelssohn Kamarazenekar szólaltatja meg. Az előadást Horváth Csaba rendezi, szereplői a Forte Társulat tagjai, akik ezúttal a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves fizikai színházi szakos hallgatóival egészülnek ki.

Petőfi Sándor hőskölteményével kigúnyolta kora uralkodó stílusirányzatát: a romantikát, hogy demonstrálja vele az új költői ízlést, amit ő akart behozni a magyar irodalomba.

Parodisztikus eszközökkel, szellemes nyelvi humorával a patetikus fennköltséget, a szentimentális negédeskedést ítélte el benne.

Az előadás alkotói a következő kérdéssel szembesültek: Mit kezdhetnek azzal, hogy a színpadra állítandó mű szereplői mind olyan emberek, akik igen egyszerű jellemmel, de komoly érzelmekkel rendelkeznek? Ráadásul a szöveg – eposzparódia lévén – döntően narrációból áll.

A megoldást az alkotók elmondása szerint az előadás zeneszerzőjének a rendezővel folytatott beszélgetései adták meg. A zeneszerzői ötletet, hogy a narrátorokat valamilyen hozzáadott karakterben mutassák meg, az a rendezői elképzelés billentette tovább, hogy egy narrátor akár többféle figura is lehet. Így alakult ki az a struktúra, hogy a darab narrációi, mellékszálai és a szereplők érzelmeinek bemutatása számtalan, egymást néha gyorsan váltó karakterű figurában jelenik meg. Mindez magával vonta azt a lehetőséget is, hogy a kortárs zenei környezeten belül akár könnyűzenei stílusjegyek is megjelenhetnek.

EDV_6250_ok-155334.jpg

A helység kalapácsa előadásának jelenete (Fotó/Forrás: Éder Vera / Forte Társulat)

Szereplők: Bari István, Csáki Benedek, Fehér László, Ferenczy-Nagy Boglárka, Földeáki Nóra, Gálhidy Gizella, Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Kondákor Ajsa Panka, Pallag Márton, Tarjányi Liza és Widder Kristóf

Közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar

Vezényel: Horváth Balázs

Jelmeztervező: Benedek Mari

Díszlettervező: Kalászi Zoltán és Kiss-Benedek Kristóf

Fénytervező: Payer Ferenc

Az előadás a magyar kultúra napján, január 22-én este 8 órától látható a veszprémi Hangvilla színpadán.

Fejléckép: A helység kalapácsa előadásának jelenete (fotó: Éder Vera / Forte Társulat)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
Zenés színház interjú

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.
Zenés színház kritika

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.
Zenés színház hír

A Magyar Rádió Énekkara a bergamói Donizetti Operafesztiválon lép fel

Az együttes a zeneszerző Alfredo il Grande című operájában működik közre, november 19-én és 24-én. A meghívást Riccardo Frizzától, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezető karmesterétől kapták, aki egyben a fesztivál zeneigazgatója is.