Zenés színház

Zenés party – Kovács Adrián a Kult50-ben

2020.10.06. 16:30
Ajánlom
Párhuzamosan komponálta a Pendragon-legenda, a Micimackó és A nagy Gatsby zenéjét. Régóta vágyik egy olyan időszakra, amikor csak magának ír zenét. Ehhez azonban mindent, amit eddig komponált, rendbe kellene tennie, kottát gyártani és jó minőségű felvételeket készíteni. Nagyjából 8 évnyi lemaradásban van magával.

Kult50 kategória: Zenés színház

Védnök: Gubik Petra

Elismert teljesítmény: A nagy Gatsby és A Pendragon-legenda című előadások zenéje

kovacs_ValkaiReka-162346.jpg

Kovács Adrián (Fotó/Forrás: Valkai Réka / Kovács Adrián hivatalos oldala)

Kovács Adrián csodagyereknek számított. Már hétesztendős korában számtalan zongoraversenyen egyik sikert aratta a másik után. Diplomamunkájából, a Karnyónéből rögtön előadás is született, amit ifj. Vidnyánszky Attila állított színpadra, akkori főiskolás osztályával. Mondhatni, ez volt a „nulladik” műve.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös képzésén ismerkedett meg Kovács Adrián ifj. Vidnyánszky Attiláék osztályával. Ott szövődött barátság köztünk, és derült ki, hogy jól tudnak együtt dolgozni. Meg is alakították képzeletbeli társulatukat, az azóta rengeteg sikeres produkciót létrehozó Sztalker Csoportot.

A társulás tagjai az összeadódó energiában, a közösség erejében és a művészet hatalmában hisznek. S nem mellesleg még barátok is.

Adrián zeneszerző, karmester és zongorista, húsz éves kora óta zenés mesterséget tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Már egészen fiatalon a Budapesti Operettszínház zenei vezetője lett. Ehhez a teátrumhoz fűződik első zenés színházi élménye is, a Mozart! című musical. A műfajba azonnal beleszeretett. S azóta jó néhány művel gazdagította már a magyar musicalek számát.

Nagy hatással volt rá F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című regénye. Nagyon korán elhatározta, hogy egyszer még megzenésíti. A főszereplő, Gatsby szerelme, Daisy iránti rajongása és ragaszkodása ragadta meg leginkább. Az egész életen át tartó szerelem.

nagy_gatsby_tavasz_ea_domolky_daniel_PRINT_026-150002.jpg

A nagy Gatsby (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

A színpadra állításra a Vígszínházban kaptak lehetőséget barátjával, ifj. Vidnyánszky Attilával, aki rendezte és – a szintén Sztalker csoportos – Vecsei H. Miklóssal, aki színpadra írta a művet. Igazi műhelymunka volt az alkotói időszak és az eredmény egy zajos sikerű produkció lett. Egyes kritikák a bemutató után új zenei és színpadi nyelvet emlegettek.

Az új zenei formát az alkotók csak „zenés partynak” hívják.

Adrián mellette megzenésítette Szerb Antal A Pendragon-legenda című híres regényének színpadi változatát is, amit a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában mutattak be. Már készül a musical nagyszínpadi verziója is.

_E_L0155_GE-091806.jpg

A Pendragon-legenda alkotói (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Operettszínház)

Mindig többféle munkán dolgozik egyszerre, hol zenei vezetőként, hol karmesterként, hol korrepetitorként működik.

Mindig színházban, előadásban gondolkodik, nem csupán zenében. A muzsikának minden esetben a művet kell szolgálnia. Akkor is, ha ez néha a zenei érték rovására megy. Van egy listája könyvcímekkel, amiket szívesen zenés színpadra állítana.
Nagy hatással vannak rá a klasszikusok, Puccini, Schubert, Mozart. Amikor meghallja a műveiket, kicsit féltékeny lesz. Szerinte a nagy klasszikusok koruk musicaljeit írták meg.

Többen úgy látják, hogy Mozart volt az első popsztár. Adrián meg egyszer majd szeretne írni egy operát.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.