Zenés színház

Zenés party – Kovács Adrián a Kult50-ben

2020.10.06. 16:30
Ajánlom
Párhuzamosan komponálta a Pendragon-legenda, a Micimackó és A nagy Gatsby zenéjét. Régóta vágyik egy olyan időszakra, amikor csak magának ír zenét. Ehhez azonban mindent, amit eddig komponált, rendbe kellene tennie, kottát gyártani és jó minőségű felvételeket készíteni. Nagyjából 8 évnyi lemaradásban van magával.

Kult50 kategória: Zenés színház

Védnök: Gubik Petra

Elismert teljesítmény: A nagy Gatsby és A Pendragon-legenda című előadások zenéje

kovacs_ValkaiReka-162346.jpg

Kovács Adrián (Fotó/Forrás: Valkai Réka / Kovács Adrián hivatalos oldala)

Kovács Adrián csodagyereknek számított. Már hétesztendős korában számtalan zongoraversenyen egyik sikert aratta a másik után. Diplomamunkájából, a Karnyónéből rögtön előadás is született, amit ifj. Vidnyánszky Attila állított színpadra, akkori főiskolás osztályával. Mondhatni, ez volt a „nulladik” műve.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös képzésén ismerkedett meg Kovács Adrián ifj. Vidnyánszky Attiláék osztályával. Ott szövődött barátság köztünk, és derült ki, hogy jól tudnak együtt dolgozni. Meg is alakították képzeletbeli társulatukat, az azóta rengeteg sikeres produkciót létrehozó Sztalker Csoportot.

A társulás tagjai az összeadódó energiában, a közösség erejében és a művészet hatalmában hisznek. S nem mellesleg még barátok is.

Adrián zeneszerző, karmester és zongorista, húsz éves kora óta zenés mesterséget tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Már egészen fiatalon a Budapesti Operettszínház zenei vezetője lett. Ehhez a teátrumhoz fűződik első zenés színházi élménye is, a Mozart! című musical. A műfajba azonnal beleszeretett. S azóta jó néhány művel gazdagította már a magyar musicalek számát.

Nagy hatással volt rá F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című regénye. Nagyon korán elhatározta, hogy egyszer még megzenésíti. A főszereplő, Gatsby szerelme, Daisy iránti rajongása és ragaszkodása ragadta meg leginkább. Az egész életen át tartó szerelem.

nagy_gatsby_tavasz_ea_domolky_daniel_PRINT_026-150002.jpg

A nagy Gatsby (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

A színpadra állításra a Vígszínházban kaptak lehetőséget barátjával, ifj. Vidnyánszky Attilával, aki rendezte és – a szintén Sztalker csoportos – Vecsei H. Miklóssal, aki színpadra írta a művet. Igazi műhelymunka volt az alkotói időszak és az eredmény egy zajos sikerű produkció lett. Egyes kritikák a bemutató után új zenei és színpadi nyelvet emlegettek.

Az új zenei formát az alkotók csak „zenés partynak” hívják.

Adrián mellette megzenésítette Szerb Antal A Pendragon-legenda című híres regényének színpadi változatát is, amit a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában mutattak be. Már készül a musical nagyszínpadi verziója is.

_E_L0155_GE-091806.jpg

A Pendragon-legenda alkotói (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Operettszínház)

Mindig többféle munkán dolgozik egyszerre, hol zenei vezetőként, hol karmesterként, hol korrepetitorként működik.

Mindig színházban, előadásban gondolkodik, nem csupán zenében. A muzsikának minden esetben a művet kell szolgálnia. Akkor is, ha ez néha a zenei érték rovására megy. Van egy listája könyvcímekkel, amiket szívesen zenés színpadra állítana.
Nagy hatással vannak rá a klasszikusok, Puccini, Schubert, Mozart. Amikor meghallja a műveiket, kicsit féltékeny lesz. Szerinte a nagy klasszikusok koruk musicaljeit írták meg.

Többen úgy látják, hogy Mozart volt az első popsztár. Adrián meg egyszer majd szeretne írni egy operát.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.
Zenés színház ajánló

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.