Zenés színház

Zenés színházi tavasz

2010.03.08. 14:09
Ajánlom
Az idei Tavaszi Fesztiválra egy különleges musicalpremier, egy izgalmasnak ígérkező operabemutató, egy Rossini-vígopera és számos Erkel-opera jut.

Az Operaházban Richard Strauss Rózsalovagja kerül a közönség elé (premier: március 20., 21.). Az opera ősbemutatója 1911. január 26-án volt Drezdában, és néhány hónap múlva, május 21-én már a magyar főváros közönsége is láthatta. A produkció rendezője Andrejs Zagars, karmestere Kovács János. A tábornagynét Sümegi Eszter és Bátori Éva, Octaviant Meláth Andrea és Mester Viktória éneklik, Ochs bárót Lars Woldt és Gábor Géza alakítják. Faninal Gurbán János és Kálmán Péter, Sophie Rácz Rita és Hajnóczy Júlia lesznek.

Szegedről érkezik az Anger Ferenc rendezte Ory grófja (március 27.). A Rossini-vígoperában van háború és szerelem, álruha és leleplezés - a cselekmény középpontjában pedig a címszereplő mellett természetesen egy hölgy áll, Adèle grófné, akit a Thália Színházban Miklósa Erika alakít.

Az idei Erkel-évben nem hiányozhat az operaszínpadról a Bánk bán. A Tavaszi Fesztivál keretében (március 30.) a debreceni Csokonai Színház produkciója érkezik a Tháliába Vidnyányszky Attila színre állításában, az Operaházban ismét műsorra kerül a Kerényi Imre rendezése, a BTF alatt (március 22.) pedig a legutóbb 1994-ben játszott Dózsa György keresztmetszete csendül fel az Ybl-palotában. Április 1-jén a Kolozsvári Magyar Opera előadása, a Brankovics György lesz látható, 2-án a Hunyadi László csendül fel a Művészetek Palotájában, 4-én pedig a Báthory Mária és a Sarolta keresztmetszeteivel ünneplik az Erkel-évet.

A musicalrajongók számára igazi csemegét ígér A Manderley-ház asszonya című regényből készült Rebecca bemutatója a Budapesti Operettszínházban. Az Elisabeth és a Mozart! szerzőpárosának újabb musicaljét 2006 óta játsszák világszerte nagy sikerrel. A főszereplő egy naiv fiatal nő, aki egy Cote d'Azur-i szállodában megismerkedik Maxim de Winterrel, akinek első felesége, Rebecca rejtélyes módon vesztette életét. A pár Manderley-be költözik, az ifjú asszony azonban az első pillanattól ridegnek találja a házat, érzi az első Mrs. de Winter emlékét... Az előadás rendezője Béres Attila, a versek fordítója Müller Péter Sziámi, a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Velich Rita tervezi, a koreográfiát Tihanyi Ákos készíti. A női főszerepet Szinetár Dóra és Vágó Zsuzsi játsszák, Maxim de Winterként Bereczki Zoltán és Szabó P. Szilveszter lesz látható, míg Mrs. Danvers szerepében Janza Kata, Polyák Lilla és Nádasi Veronika lép fel. Jack Fawell szerepét Mészáros Árpád Zsolt és Bálint Ádám éneklik, Mrs. Van Hopperként Szulák Andreát, Náray Erikát és Felföldi Anikót láthatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.