Zenés színház

Zenés színházi tavasz

2010.03.08. 14:09
Ajánlom
Az idei Tavaszi Fesztiválra egy különleges musicalpremier, egy izgalmasnak ígérkező operabemutató, egy Rossini-vígopera és számos Erkel-opera jut.

Az Operaházban Richard Strauss Rózsalovagja kerül a közönség elé (premier: március 20., 21.). Az opera ősbemutatója 1911. január 26-án volt Drezdában, és néhány hónap múlva, május 21-én már a magyar főváros közönsége is láthatta. A produkció rendezője Andrejs Zagars, karmestere Kovács János. A tábornagynét Sümegi Eszter és Bátori Éva, Octaviant Meláth Andrea és Mester Viktória éneklik, Ochs bárót Lars Woldt és Gábor Géza alakítják. Faninal Gurbán János és Kálmán Péter, Sophie Rácz Rita és Hajnóczy Júlia lesznek.

Szegedről érkezik az Anger Ferenc rendezte Ory grófja (március 27.). A Rossini-vígoperában van háború és szerelem, álruha és leleplezés - a cselekmény középpontjában pedig a címszereplő mellett természetesen egy hölgy áll, Adèle grófné, akit a Thália Színházban Miklósa Erika alakít.

Az idei Erkel-évben nem hiányozhat az operaszínpadról a Bánk bán. A Tavaszi Fesztivál keretében (március 30.) a debreceni Csokonai Színház produkciója érkezik a Tháliába Vidnyányszky Attila színre állításában, az Operaházban ismét műsorra kerül a Kerényi Imre rendezése, a BTF alatt (március 22.) pedig a legutóbb 1994-ben játszott Dózsa György keresztmetszete csendül fel az Ybl-palotában. Április 1-jén a Kolozsvári Magyar Opera előadása, a Brankovics György lesz látható, 2-án a Hunyadi László csendül fel a Művészetek Palotájában, 4-én pedig a Báthory Mária és a Sarolta keresztmetszeteivel ünneplik az Erkel-évet.

A musicalrajongók számára igazi csemegét ígér A Manderley-ház asszonya című regényből készült Rebecca bemutatója a Budapesti Operettszínházban. Az Elisabeth és a Mozart! szerzőpárosának újabb musicaljét 2006 óta játsszák világszerte nagy sikerrel. A főszereplő egy naiv fiatal nő, aki egy Cote d'Azur-i szállodában megismerkedik Maxim de Winterrel, akinek első felesége, Rebecca rejtélyes módon vesztette életét. A pár Manderley-be költözik, az ifjú asszony azonban az első pillanattól ridegnek találja a házat, érzi az első Mrs. de Winter emlékét... Az előadás rendezője Béres Attila, a versek fordítója Müller Péter Sziámi, a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Velich Rita tervezi, a koreográfiát Tihanyi Ákos készíti. A női főszerepet Szinetár Dóra és Vágó Zsuzsi játsszák, Maxim de Winterként Bereczki Zoltán és Szabó P. Szilveszter lesz látható, míg Mrs. Danvers szerepében Janza Kata, Polyák Lilla és Nádasi Veronika lép fel. Jack Fawell szerepét Mészáros Árpád Zsolt és Bálint Ádám éneklik, Mrs. Van Hopperként Szulák Andreát, Náray Erikát és Felföldi Anikót láthatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.
Zenés színház gyász

101 éves korában elhunyt Jurenák Ida, az Operaház legidősebb tagja

Az énekkar egykori szólamvezetője élete utolsó éveit az Ódry Árpád Művészotthonban töltötte, haláláról a Magyar Állami Operaház adott hírt.