Zenés színház

Zürichben vezényel operabemutatót Hamar Zsolt

2011.11.09. 20:00
Ajánlom
Szombaton este Hamar Zsolt vezényletével mutatja be a zürichi operaház Anno Schreier A vakok városa (Die Stadt der Blinden) című egész estés operáját . A darab librettója a 2010 júniusában elhunyt portugál író, a Nobel-díjas José Saramago Vakság című regényéből készült.

A mű előtörténetéről Hamar Zsolt azt nyilatkozta, hogy a zürichi operaház 2008-ban meghirdetett, Teatro minimo elnevezésű pályázatán első három nyertes és rendkívül értékes művet ő mutatta be. Ezek közül nemcsak a szakmai bírálók, hanem a közönség is Anno Schreier munkáját tartotta legérdekesebbnek. Így Schreier kapott felkérést, hogy egy új, egész estét betöltő, öt felvonásos operát írhasson a színház számára. Az előadók a zürichi operaházhoz kötődő fiatal énekesek, akik a zürichi operastúdióban nevelkedtek. Mint Hamar Zsolt rámutatott, ennek is van magyar vonatkozása, hiszen az együttesnél éveken át vezető karmesterként dolgozó Blum Tamás kedvéért hozták létre az IOS-t, a nemzetközi operastúdiót. A legtöbb rangos operaháznak van ilyen műhelye, de köztük talán a zürichi a legnevesebb, itt tanított például Polgár László.

A ház olyan meghatározó sztárjai mellett, mint Cecilia Bartoli vagy Ruggiero Raimondi, zömmel a stúdió növendékeiből épül föl az ensemble. Tegnap arról beszélgettek - jegyezte meg Hamar Zsolt -, azért jó, hogy ezt a produkciót együtt teremthetik meg, mert valamilyen formában ők képviselik a jövő operajátszását. A szemorvosnő Sandra Trattnigg lesz, Reinhard Mayr énekli a szemorvost. Rebeca Olvera, Valeriy Murga, Morgan Moody, Irene Friedli, Peter Sonn, Andreas Hörl, Andreas Winkler, Sen Guo és Thomas Tatzl neve is szerepel még a színlapon. "Kerstin Maria Pöhlernach olyan librettót írt, ami nagyon jól énekelhető, rendben van a prozódiája. Modern hangvételű mű, olyasmit lehet kihallani belőle, hogy a zeneszerző nagyon komolyan tanulmányozta Bartók kompozíciós technikáját. Az egyes szereplőknek van mit énekelniük, de a figurák komoly jellemfejlődésen mennek át, tehát lehet mit eljátszani is, így mindenki szereti a feladatát. Azt érzem én is: van értelme a munkámnak" - tette hozzá a karmester. 

Az opera rendezője Stephan Müller, akinek azt kell megjelenítenie, hogy a vesztegzár alá vett városban a rendkívüli helyzetben milyen szélsőséges érzelmek csapnak fel, a katasztrófát nem külső csapás, maga az ember idézi elő. Az embertelen körülmények közé kényszerített férfiak és nők saját vakságuknak, az ismeretlen környezetnek, a hatóságok kapkodásának, de még inkább az egyre jobban elszabaduló indulatoknak, az éhségnek, a mocsoknak és a szexuális megaláztatásnak kiszolgáltatva lassan kivetkőznek emberi mivoltukból. Hamar Zsolt egyébként cáfolta, hogy a zürichi közönség egyértelműen konzervatív lenne, a Tonhalléban nemrégen vendégszerepelt Eötvös Péter, és csellóversenye Perényi Miklós előadásában hangos sikert aratott. A karmester azt tervezi, hogy a 2012-13-as évadban, amikor a Hessischen Staatstheaters Wiesbaden főzeneigazgatói posztját tölti be, bemutatja Eötvös hegedűversenyét, és később a szombaton bemutatandó Die Stadt de Blindent is műsorra tűzi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.