Zenés színház

Zürichben vezényel operabemutatót Hamar Zsolt

2011.11.09. 20:00
Ajánlom
Szombaton este Hamar Zsolt vezényletével mutatja be a zürichi operaház Anno Schreier A vakok városa (Die Stadt der Blinden) című egész estés operáját . A darab librettója a 2010 júniusában elhunyt portugál író, a Nobel-díjas José Saramago Vakság című regényéből készült.

A mű előtörténetéről Hamar Zsolt azt nyilatkozta, hogy a zürichi operaház 2008-ban meghirdetett, Teatro minimo elnevezésű pályázatán első három nyertes és rendkívül értékes művet ő mutatta be. Ezek közül nemcsak a szakmai bírálók, hanem a közönség is Anno Schreier munkáját tartotta legérdekesebbnek. Így Schreier kapott felkérést, hogy egy új, egész estét betöltő, öt felvonásos operát írhasson a színház számára. Az előadók a zürichi operaházhoz kötődő fiatal énekesek, akik a zürichi operastúdióban nevelkedtek. Mint Hamar Zsolt rámutatott, ennek is van magyar vonatkozása, hiszen az együttesnél éveken át vezető karmesterként dolgozó Blum Tamás kedvéért hozták létre az IOS-t, a nemzetközi operastúdiót. A legtöbb rangos operaháznak van ilyen műhelye, de köztük talán a zürichi a legnevesebb, itt tanított például Polgár László.

A ház olyan meghatározó sztárjai mellett, mint Cecilia Bartoli vagy Ruggiero Raimondi, zömmel a stúdió növendékeiből épül föl az ensemble. Tegnap arról beszélgettek - jegyezte meg Hamar Zsolt -, azért jó, hogy ezt a produkciót együtt teremthetik meg, mert valamilyen formában ők képviselik a jövő operajátszását. A szemorvosnő Sandra Trattnigg lesz, Reinhard Mayr énekli a szemorvost. Rebeca Olvera, Valeriy Murga, Morgan Moody, Irene Friedli, Peter Sonn, Andreas Hörl, Andreas Winkler, Sen Guo és Thomas Tatzl neve is szerepel még a színlapon. "Kerstin Maria Pöhlernach olyan librettót írt, ami nagyon jól énekelhető, rendben van a prozódiája. Modern hangvételű mű, olyasmit lehet kihallani belőle, hogy a zeneszerző nagyon komolyan tanulmányozta Bartók kompozíciós technikáját. Az egyes szereplőknek van mit énekelniük, de a figurák komoly jellemfejlődésen mennek át, tehát lehet mit eljátszani is, így mindenki szereti a feladatát. Azt érzem én is: van értelme a munkámnak" - tette hozzá a karmester. 

Az opera rendezője Stephan Müller, akinek azt kell megjelenítenie, hogy a vesztegzár alá vett városban a rendkívüli helyzetben milyen szélsőséges érzelmek csapnak fel, a katasztrófát nem külső csapás, maga az ember idézi elő. Az embertelen körülmények közé kényszerített férfiak és nők saját vakságuknak, az ismeretlen környezetnek, a hatóságok kapkodásának, de még inkább az egyre jobban elszabaduló indulatoknak, az éhségnek, a mocsoknak és a szexuális megaláztatásnak kiszolgáltatva lassan kivetkőznek emberi mivoltukból. Hamar Zsolt egyébként cáfolta, hogy a zürichi közönség egyértelműen konzervatív lenne, a Tonhalléban nemrégen vendégszerepelt Eötvös Péter, és csellóversenye Perényi Miklós előadásában hangos sikert aratott. A karmester azt tervezi, hogy a 2012-13-as évadban, amikor a Hessischen Staatstheaters Wiesbaden főzeneigazgatói posztját tölti be, bemutatja Eötvös hegedűversenyét, és később a szombaton bemutatandó Die Stadt de Blindent is műsorra tűzi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.