Márk

Megkezdődtek a Rómeó és Júlia próbái Szegeden

2005.08.09. 00:00

Programkereső

A Budapesti Operettszínház művészei hónapok óta készülnek a Rómeó és Júlia című musical szegedi vendégjátékára. Augusztus 4-én délután elkezdődtek a produkció próbái a Dóm téren.
bb5e2725-7cae-4c22-a626-0acadf3c7790

A francia zeneszerző és szövegíró, Gérard Presgurvic Rómeó és Júliája Párizs legnagyobb, sok ezer férőhelyes játszóhelyéről indult hódító útjára, s Európa számos országában, még a londoni West Enden is láthatta a közönség. A Budapesti Operettszínház 2004. január 23-án mutatta be a Rómeó és Júlia musical-változatát. Az előadás néhány hét alatt óriási siker lett, egyik dala tizenkét hétig vezette a rádiós slágerlistákat. Eddig százhúsz alkalommal kb. százhúszezer nézője volt a Kerényi Miklós Gábor igazgató által rendezett előadásnak.

Kerényi Miklós Gábor korszerűen, de a darab eredeti hangulatát megtartva igyekszik megszólítani a közönséget, felhasználva a modern színházi technika lehetőségeinek szinte teljes tárházát. Hatalmas kivetítők, intelligens lámpák, digitális trükkök, hang- és fény-effektek teszik még élvezetesebbé a Rómeó és Júlia előadásait. A produkció monumentális díszlete a klasszikus építészeti elemeket és a modern anyagokat ötvözi.

A budapesti előadás díszlete jócskán átalakult a szegedi Dóm téren, ugyanis az utóbbi helyszín forgószínpada másfélszerese az Operettszínházban találhatónak, ezért minden díszletelemet közel másfél méterrel meg kellett nagyobbítani. Így új, nagyobb lépcsők, díszletfalak és természetesen új erkély is készült. Rómeó és Júlia házasságkötéséhez új kápolna is épült, valamint rengeteg pirotechnikai effektussal színesedik a produkció.

A monumentális díszletek között jóval több táncosra, énekesre és csoportos szereplőre van szüksége Kerényi Miklós Gábornak és közvetlen alkotótársainak. Duda Éva koreográfus, Rogács László, a musical ensemble vezetője, Kéringer László karigazgató és Somogyi Szilárd szövegíró, a rendező munkatársa már hónapokkal ezelőtt meghallgatásokat tartott Szegeden és Budapesten egyaránt. A produkció végül negyven új szereplővel egészült ki. Mellettük természetesen színre lép a Budapesti Operettszínház húsztagú musical ensemble-kara, a színház Pesti Broadway Stúdiójának tizenkét hallgatója, valamint a Tűzmadarak hat tagja. A produkció főszereplői a Budapesti Operettszínház szólistái.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon az előadások főszerepeit Dolhai Attila (Rómeó), Szinetár Dóra (Júlia), Szabó P. Szilveszter (Tybalt), Janza Kata (Capulet-né), Németh Attila (Escalus, Verona hercege), Bereczki Zoltán (Mercutio), Csengeri Ottíla (Montague-né), Mészáros Árpád Zsolt (Benvolio), Náray Erika (Dajka), Földes Tamás (Lőrinc barát), Homonnay Zsolt (Paris) és Csuha Lajos (Capulet) alakítja.

A Rómeó és Júlia szegedi díszbemutatója 2005. augusztus 12-én 21:00 órakor lesz a Dóm téren. A további előadások napjai: augusztus 13., 14., 18., 19., 20., 21. Esőnapok: augusztus 15., 22.

A Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői a hatalmas érdeklődésre való tekintettel az augusztus 19-i, illetve a 20-i előadásra sétálójegyeket is értékesítenek. A speciális jegyekkel a látogatók a nézőtéren kívül, a Dóm téren elhelyezett kivetítő segítségével nézhetik az előadást. A Rómeó és Júlia főszereplői 2005. augusztus 13-án 18:00 órakor a Dóm téren, illetve augusztus 19-én 15:00 órakor a szegedi Fókusz Könyváruházban dedikálnak majd.

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Délmagyarország című napilap együttműködésének eredményeként a musical augusztus 18-i, 19-i és 20-i előadásain jótékonysági akció szervezésére kerül sor. E napokon a hat igazgatósági székre lehet majd licitálni, a kikiáltási ár 15.000 Ft. Az akció keretében befolyt összeget a szervezők a Szegedi Gyermekklinika „Szegedi gyermekszívek gyógyulásáért” Alapítványa javára ajánlják fel.

A Rómeó és Júlia korábbi előadásairól készült fotók az alábbi oldalon láthatók.