Konrád

Operettkoncert Rost Andreával

2005.11.05. 00:00

Programkereső

Eddig nemigen történt hasonló komoly- – vagy talán könnyűzenei? – esemény Magyarországon. Rost Andrea operettet énekel. Csak operettet. A Nemzeti Hangversenyteremben rendezik az eseményt, november 7-én este.

Természetesen lehetett már hallani Liszt- és Kossuth-díjas, Érdemes művész operaénekesnőnket a Szuperkoncerten és idén nyáron Plácido Domingóval operetett énekelni, de hát most először épül hangversenye csak Lehár, Kálmán, Strauss-művekre. A Nemzeti Hangversenyterembe neves szólistákat – mint Roberto Saccá és Anatolij Fokanov – hívott vendégül, akikkel duettet is énekel például A cigánybáróból (Ki esketett?), a Csárdáskirálynőből (Emlékszel még?), A víg özvegyből (Ajk az ajkon), illetve hallható lesz a Csárdáskirálynő és A denevér egy-egy fináléja – természetesen a sok szólón kívül.

Rost Andreát amúgy néhány nappal később a Zeneakadémia közönsége is hallhatja, 11-én Mozart-estet ad. Ritkaság ez a két egymást követő alkalom itthon, hiszen a világhírű operaénekesnő folyamatosan utazik, már két évvel budapesti debütálása után, 1991-ben a bécsi Staatsoper magánénekese lett. Majd következett a milánói Scala, a Salzburgi Ünnepi Játékok, a párizsi Bastille Opera, illetve a Amerikában a chicagói, Los Angeles-i és a washingtoni opera, s persze a Metropolitan New Yorkban.

Egyik Partnere, Roberto Saccà korunk egyik vezető lírai tenorja. Az olasz–német származású művész 1995-ben robbant be a nemzetközi zenei életbe, amikor a Bécsi Ünnepi Játékokon, Nikolaus Harnoncourt vezényletével elénekelte Haydn Orfeo és Euridike című operájának férfi főszerepét. Azóta keresett énekes, akit valamennyi neves operaház szívesen lát vendégként. Repertoárját főként Mozart, Rossini, Donizetti és Verdi művei alkotják.

Fokanov Anatolijt jól ismeri a hazai közönség, bár Oroszországban született, s tanulmányait a novoszibirszki Zeneakadémián végezte énekes, pedagógus és karmester szakon. Több éves vendégszereplést követően 1992-ben lett a budapesti dalszínház tagja.

A november 7-i operettkoncertet nagy várakozás előzi meg, ám aki nem jut be a hangversenyterembe, az előcsarnokban felállított kivetítőkön követheti figyelemmel az eseményt.