Konrád, Tivadar

Balettbemutató egy magyar szerzőnőtől

2005.11.09. 00:00

Programkereső

Balázs Ágnes „Andersen, avagy a mesék” című regénye nyomán a würzburgi Mainfranken Theater 2005. november 20-án bemutatja az „Andersen Welt” című mese balettet.

Balázs Ágnes Iglódi István osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1993-ban, színész szakon. A Nemzeti Színház művésze volt, majd szabadúszóként több budapesti színházban is színpadra lépett. Két zenés művét - Psyché megidézése és az Isteni show (musical) - saját vállalkozásban vitte színre.

Regényírói munkásságának első darabja az "Andersen avagy a mesék meséje" című regény, amely 2003-ban jelent meg a Holnap kiadó gondozásában. A regényből készült filmforgatókönyvvel 2. helyezett lett a nemzetközi Hartley Merrill forgatókönyvíró pályázat magyarországi fordulóján. Az írónő 3. regénye "Lufi és Szamóca" címen 2006 januárjában kerül a Móra könyvkiadó gondozásában a könyvesboltokba.

Balázs Ágnes az Andersen történet musical változatát is elkészítette, amelynek szövegkönyvét és zenéjét is a színésznő-író jegyzi. Az Andersen musical sikerét jelzik az egymást érő bemutatók itthon és külföldön: 2004 novemberében a Szegedi Nemzeti Színházban, 2004 decemberében pedig a Pesti Magyar Színházban, ahol jelenleg is műsoron van. 2005 májusában a Békés Megyei Jókai Színház, 2005 szeptemberében a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház tűzte műsorra.

Az "Andersen Welt" Balázs Ágnes művének 4. bemutatója. A würzburgi Mainfranken Theater balettigazgatója, Anna Vita Eric Satie zenéjét felhasználva meséli el az eredeti történetet a balett nyelvére lefordítva.