Konrád, Tivadar

Budapesti Operettszínház – Asia tour 2005 – 3. fejezet: Jakarta

2005.11.29. 00:00

Programkereső

Jakarta mostanában túl sokat szerepelt a hírekben ahhoz, hogy az ember ugyanolyan biztonságérzettel létezzen a városban, mint Budapesten vagy akár legutóbbi koncertünk helyszínén, Bangkokban. Repülőgép zuhant le, madárinfluenza ütötte föl a fejét, az indonéz bíróság pedig több mint két évtizedes szabadságvesztésre ítélt egy ausztrál lányt, akinek – állítása szerint – valaki kábítószert csempésztett a táskájába.

Pillanatkép az előadásról

Ez a veszély bárkire leselkedhet, aki poggyászát föladja a repülőtéren. Többek között erről beszélgettünk a kollégákkal, miközben leszálltunk a jakartai reptéren, és elolvastuk a napi sajtóban, hogy megint kiengedtek valami nyugati világból jött modellt, aki hasonló ügybe keveredett, mint az ausztrál lány. A repülőtér főbejáratánál ki volt plakátolva három férfi, pontosabban három levágott férfifej, amitől még ijesztőbb lehetett volna a hangulat, de valami megmagyarázhatatlan oknál fogva nem féltünk igazán.

Több oka is van ennek. A társulat ötvenhét tagja az egész ázsiai turné alatt együtt utazik minden alkalommal, és nem túlzás azt mondani, hogy nagy figyelem kíséri utunkat magyar és vendéglátói oldalról egyaránt. A jakartai nagykövet már Manilában megtisztelte jelenlétével az előadásunkat, Jakartában pedig rangos helyi vezetőkkel érkezett a koncertterembe. Ráadásul a koncertkörút összes költségét a Toyota Inc. állja, így üzletemberek is állandó nézői az előadásoknak. Ha a buszunkon ül a Magyar Köztársaság nagykövete, három ügynökség (két japán és egy magyar) munkatársai szervezik az életünket, különböző gazdasági birodalmak vezetői védnökölnek a koncertjeinken, és még oltásokat is kaptunk, akkor tényleg nem kell félnünk. De amikor megláttuk, hogy a szállodához három sorompón, több tucat fegyveres őrön és fémdetektorokon keresztül vezet az út, nem tudtuk, hogy most végleg megnyugodjunk, vagy elkezdjünk félni. Az jó hír, hogy nagyon vigyáznak ránk, de tényleg ekkora a veszély?!

A koncert első részében a közönség még kicsit visszafogottan tapsolgatott a számok után, de a második részben már igazi tapsviharban tört ki. A nagykövet elmondása szerint az érzelmek ilyen kinyilvánítása nyilvános rendezvényen már-már illetlenség. Márpedig a jakartai közönség állva tapsolva búcsúztatta a koncertet. Az előadás után azonnal több meghívást kapott a társulat. Reméljük, a szervezők tudnak majd olyan időpontot találni, amikor szabadok vagyunk – mert más dolog nem állhat annak útjába, hogy Tokióhoz hasonlóan Jakartában is rendszeresen koncertezzen a Budapesti Operettszínház társulata.

Vadász Dániel énekművész, a Budapesti Operettszínház tagja

(2005. november 18. Jakarta; A Budapesti Operettszínház előadása)