Irén, Írisz

Budapesti Operettszínház – Asia tour 2005 – 5. fejezet: Kuala Lumpur, Malajzia

2005.12.08. 00:00

Programkereső

Már a repülőtéren megláttuk az első csadorba öltözött hölgyeket, és eszünkbe jutott, hogy Kuala Lumpur a turné egyik olyan városa, ahol a társulat hölgytagjainak „kiegészített” öltözetet kell viselnie a helyi szokások miatt.

Kuala Lumpur

A vállak nem lehetnek kinn, dekoltázsról szó sem lehet, minden nőnek gyakorlatilag tetőtől-talpig beöltözve kell megjelennie a színpadon. Ez vonatkozott a zenekar hölgytagjaira is. Jellemző volt a meghívó japán ügynökség precizitására, hogy erre külön felhívták a figyelmét azoknak a zenészeknek, akik az előző koncerteken például dekoltált blúzt viseltek.

A főváros belső része nekünk kissé személytelennek tűnt a rengeteg irodaházzal és felhőkarcolóval. A Petronas torony tényleg hihetetlen látvány, a felhőkarcolók igazi királyi párja. Az azonban egyáltalán nem volt bizalomgerjesztő, ahogy tucatnyi egyenruhás „BOMB” felirattal a hátán berohant a főbejáraton. Kérdésünkre a helyiek azt válaszolták, hogy ez mindennapos dolog itt: csak gyakorlat.

Kuala Lumpurban a Petronas Simphony Orchestra-ban több mint húsz magyar zenész dolgozik, többükkel találkoztunk is a koncerten. Rajtuk kívül azonban itt, Malajziában az emberek nem sokat tudnak Magyarországról. Sőt! A taxisofőr nemcsak Magyarországról nem hallott eddig, hanem a nálunk egykor nagyon népszerű „Sandokan – a maláj tigris” című film főcímdalát sem ismerte föl. Ezek után kezdtük feladni a privátbeszélgetések témáinak kutatását.

Ismét rangos vendégünk volt a koncerten: Duli Yang Maha Mulia Sultan, aki maga a maláj szultán. Fénykép nem készülhetett róla, mert ezt nagyon szigorú szabályok tiltják, és ebben az országban senkinek sem volt kedve bármilyen szabályt is megszegni. Állítólag már önmagában az is nagy dolog, ha a szultán végignéz egy előadást, de hogy a végén még integessen is, az nagyon ritkán fordul elő. Pedig a koncert után ez is megtörtént. A közönség reakciói azonban mindig a szultánt követték. Az előadás végén érezhető és látható is volt, hogy a közönség jó része mintegy engedélyt kérve fürkészi a szultán minden mozdulatát, és miután látták, hogy neki is tetszett a koncert, elkezdődött az igazi ünneplés. Egyszer csak csönd lett, és a szultán a néma közönség és a társulat lehajtott fői előtt elhaladva elhagyta a koncerttermet. Egészen furcsa érzés volt, ahogy a több ezer, némán várakozó néző mellett a szultán integetve elhagyta a koncerttermet.

Vendéglátóink szerint klasszikus zenei koncertnek ilyen sikere hosszú évek óta nem volt Kuala Lumpurban.

Vadász Dániel énekművész, a Budapesti Operettszínház tagja