Benedek

Jubilál A diótörő

2005.12.14. 00:00

Programkereső

750. előadását ünnepli ma este az Operaház repertoárjának egyik legnépszerűbb darabja, A diótörő. Az itthon 1950-ben bemutatott balettet az elmúlt 55 évben összesen 750 ezren látták.

A Magyar Nemzeti Balett társulatának vezető szólistái, két Kossuth-díjas művész, Popova Aleszja és ifj. Nagy Zoltán táncolják A diótörő jubileumi előadásának felnőtt főszerepeit, Mária hercegnőt és a Diótörő herceget.

A világ színházai közül kizárólag a Magyar Állami Operaházban látható A diótörőnek ez a változata, melyben Vaszilij Vajnonen koreográfiája összesen 67 gyerekszereplőt vonultat fel – közülük hárman főszerepet is táncolnak –, ami a világon egyedülálló teljesítmény. Ezt az új verziót 1934-ben mutatta be a leningrádi Kirov Színház balett-társulata, majd 1950-ben jutott el Magyarországra. Ez a darab lett a Magyar Állami Operaház első egész estés nagybalettje, s már eredeti szereplői között is olyan kiválóságokat találhattunk, mint a nemzetközi hírű balettművész és koreográfus, Harangozó Gyula, valamint Kún Zsuzsa, Orosz Adél, Fülöp Viktor és Róna Viktor.

bcf89023-53ab-4c09-909c-e6f05f35c4a9

Az óriási sikerhez a kezdetektől hozzájárultak Oláh Gusztáv költői szépségű díszlet- és jelmeztervei. A csodálatos hangulatú mese 55 éve a közönség kedvence: gyakorlatilag minden évben telt házzal játssza az Operaház a karácsonyi időszakban. Az idei, összesen 14 előadásra is néhány nap alatt elkelt valamennyi jegy.