Klaudia

A Rock és Musical Színház jelene és jövője

2005.12.20. 00:00

Programkereső

A negyedszázados múltra visszatekintő Rock Színház "jogutódja", a Rock és Musical Színház nehéz körülmények között is új bemutatókra kézül 2006-ban - jelentette ki Miklós Tibor, a társulat vezetője, szerzője.

A színház több évi szünet után fél évvel ezelőtt született újjá a kőbányai Pataky Művelődési Központban, s nemrégiben mutatta be a Kiálts a szeretetért című musical-operát Teréz anya életéről - hangzott el keddi tájékoztatón. A társulat emellett műsoron tartja a Musical A-tól W-ig című összeállítást, amely Miklós Tibornak a műfaj történetét taglaló műve alapján készült. A Kiálts a szeretetért gyermekkorától haláláig fogja át a szerzetesnő életét.

A darab zenéjét Kemény Gábor és Kocsák Tibor szerezte, szövegét Baróthy Péter és Miklós Tibor írta. Miklós Tibor "jegyzi" a dalok szövegét, és Pinczés Istvánnal együtt ő a darab rendezője is.

Teréz anya szerepében Nagy Anikót láthatja-hallhatja a közönség, rajta kívül többek között Deák Fruzsina (a fiatal Teréz nővér szerepében), Fekete Pál, Makray Pál, Fellegi Lénárd, Újhelyi Kinga, Szilágyi Edit, Miklós Eponin, Naszvagyi Tamás, Demeter György, Zentai András, Halász Aranka, Dömötör Mónika és Lengyel Gábor kapott szerepet.

A Vuk című, felnőtteknek és gyermekeknek szóló musical jövőre tervezett bemutatójával új szerzőket avatnak Szemenyei János, Györei Zolt és Schlatkovszki Csaba személyében. A kőbányai színhely mellett a társulat - mint eddig is - a ferencvárosi Piccolo Színházban is dolgozik, repertoárjának egyes darabjait ezen a színpadon mutatta be.

Miklós Tibor az MTI kérdésére elmondta: a színház számára a következő év sem ígérkezik könnyűnek, hiszen a kőbányai önkormányzat az eddigi 40 millió forintnál várhatóan kevesebb támogatást tud majd nyújtani. Ezért is hálásak, Kőbánya lakossága nagy szeretettel fogadta be a színházat, előadásaiknak hatalmas sikere van, nagy az érdeklődés a bérleteik iránt - tette hozzá.

A támogatás mértékétől függ, hogy tudják-e növelni a 2006-ra tervezett bemutatóik számát, például az is, hogy a Fame című musicalt teljes egészében, vagy koncertváltozatban tudják-e majd bemutatni.

Pinczés István rendező a Rockszínház mellett izgalmas feladatra készül. Mint mondta, rövidesen Mongóliába utazik, ahol Örkény István: Tóték című színművét rendezi. Úgy vélekedett, ebben a távoli országban is van mondanivalója ennek a darabnak.