Emőke

Luxushotel lesz a volt balettintézetből

2005.12.22. 00:00

Programkereső

A Regent szállodalánc is verseng az üzemeltetésért Megkezdődött az egykori balettintézet, a volt Drechsler-palota átépítése. Az elkészült tervek alapján jelenleg a belső munkálatok folynak. Az átadást 2007-re jelezte a beruházó, ám egyesek szerint ezt a szűk határidőt lehetetlen tartani.

Készen állnak a tervek az Operával szemközti volt Balettintézet, korábban Drechsler-palota néven ismert épület luxusszállodává alakítására. Az izraeli tulajdonos, a Plaza Centers 1997-ben vásárolta meg az értékes ingatlant, már akkor azzal a szándékkal, hogy szállodává alakítsa. A cég ötezer szállodai szobát tudhat magáénak Európában, tudtuk meg Vadas Vera kommunikációs igazgatótól. Eddig állítólag azért nem siettek a munkával, mert nem akartak konkurálni a Greshammel. Rontotta volna az üzletet, ha a két szálloda közel egyszerre nyit. A 198 szobás hotel a cég hivatalos álláspontja szerint 2007-ben nyílik meg. Ezt a határidőt persze már most lehetetlennek látszik tartani, habár megkezdődtek a belső munkák.

Egyelőre az első emeleten tartanak a bontással, amelynek során a válaszfalakat és a padlót távolítják el. Kibontják a földszint eredeti belterét is, melyet a háború után két szintre osztottak egy födémmel. Lecserélik a tetőszerkezetet, s ott is létrehoznak egy lakószintet. A tetőtéri kivitelezésre gyorsított tendert írtak ki, erre hat cég pályázott, s a generálkivitelezésre is hasonló érdeklődés várható. A homlokzatokat eredeti szépségükben állítják helyre, pótolva például olyan oromdíszeket az Andrássy út felől, amelyek majdnem száz éve hiányoznak. A ház megőrzendő belső értékei között szerepelnek főlépcsőházak, az udvar felőli loggiás folyosók és azok terrazzo burkolata, a festett üvegablakok, a stukkók. A földszinten újranyílik a múlt századelőn népszerű kávéház, a pincében pedig helyreállítják a kávéházhoz tartozó egykori borozót, s egy nagyobb helyiséget, mely rendezvényterem lesz. A leendő szálloda terveit Puhl Antal építészirodája készítette.

Még nem dőlt el, ki lesz a luxushotel üzemeltetője, de úgy tudjuk az egyik lehetséges jelölt a Regent szállodalánc, amely Európában Berlinben és Zágrábban működtet hotelt. Egy biztos, ki akarják használni az Operaház közelségét, hosszú távú együttműködést terveznek a dalszínházzal.

Mint arról korábban beszámoltunk, a ház értékesítését 1997-ben határozta el a szocialista többségű képviselő-testület, a vevő az akkor még be sem jegyzett Andrássy út 25. Kft. volt. A vételárat 220 millió forintban határozták meg, további 330 milliót az ott élő harmincöt család, illetve a balettintézet elköltöztetésére kellett költenie a cégnek. Az ellenzéki Fidesz botrányosnak tartotta a szerződést, s később újratárgyaltatta. A végső ár összesen 1,35 milliárd forint lett, ebből 440 milliót kapott az önkormányzat .

1881-ben a közös irodát fenntartó Lechner Ödönt és Pártos Gyulát kérték fel: a MÁV Nyugdíjintézete számára bérházat tervezzenek és építsenek a Magyar Királyi Dalműházzal szemközti telken. Az épület 1882 és 1884 között készült el. Az emeleten 4, 5, 6 és 9 szobás lakások voltak. A földszint Andrássy úti felén kávéház és étterem működött, amelyet 1896-ban Drechsler Béla vásárolt meg.