Eszter, Eliza

Együttműködik a budapesti és a kolozsvári operaház

2006.01.24. 00:00

Programkereső

Együttműködési megállapodást írt alá ma délután a Kolozsvári Magyar Opera és a Magyar Állami Operaház.
2277f62f-d1e5-4595-a423-224b3d8b45e7

Az ünnepélyes aláíráson Marcella Stoika és Demeter András képviselték a román, dr. Schneider Márta helyettes államtitkár és Magi István főosztályvezető pedig a magyar kultuszminisztériumot. A keretjellegű megállapodás közvetlen együttműködési formák mellett az archívum, a történeti gyűjtemények és kottatárak közös munkájáról, fiatal tehetségek felkarolásáról, koprodukciók létrehozásáról, valamint a közönségkapcsolatok és marketing együttműködéséről szól.

„A világban mindössze két olyan önálló intézmény van, amely a magyar, nemzeti operajátszást képviseli. Létfontosságú ezért, hogy átfogó együttműködés legyen közöttük” – mondta Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az aláírás kapcsán. A magyar operatörténtet kezdetei Kolozsvárhoz kötődnek, ahol 213 éve játszanak operát. A kapcsolat mindig is szoros volt a két intézmény között, ennek ellenére szabályozott, kodifikált megállapodásra még nem volt példa.

Az együttműködési dokumentum egyik sarkalatos pontja a közvetlen együttműködési formák meghatározása, amely kiterjedhet előadások cseréjére, rendszeres kölcsönös vendégjátékokra a repertoár szélesítésének érdekében, vendégfellépésekre és a zenekarok részére koncertlehetőségek biztosítására. A dalszínházak hangsúlyt helyeznek emellett a szervezési, művészeti ügykezelési és üzemeltetési szakemberek tapasztalatcseréjére, illetve az olyan együttműködési lehetőségekre, amelyek a gyártási kapacitás gazdaságos kihasználását teszik lehetővé.

A megállapodás nyomán a két dalszínház egyúttal betekintést enged egymás számára archívumaikba, történeti gyűjteményeikbe és a kottatárakba. A közös munka egységesítheti az operatörténeti kutatás szemléletét, a forrásanyagok gondozását, hasznosítását és sajtó alá rendezését.

Átfogó jelleggel kívánja megvalósítani az együttműködési megállapodás a fiatal tehetségek gondozását, értve ez alatt az Operastúdió megnyitását határon túli tehetségek számára, a debütálási lehetőségek kialakítását mindkét operaházban, mesterkurzusok szervezését és a fiatal művészek közös produkciójának létrehozását. A Magyar Állami Operaház a jövőben dirigálási lehetőséget biztosít a kolozsvári Bartók Béla Operakarmester Verseny díjazottjai számára.

A közönségkapcsolatok és marketing együttműködését az a tény indokolja, hogy a társadalom mobilitásának növekedésével, a határok átjárhatóságával egyre nagyobb igény van arra, hogy mind a román, mind pedig a hazai közönség tájékozódjon a másik intézmény műsorrendjéről, repertoárjáról, az egyes társulatokról. Művészeti és gazdasági szempontból egyaránt előnyös lehet a megállapodás szerinti koprodukciók létrehozása – ez nem csak teljes produkciók esetében jelenthet együttműködést, hanem egyes részfeladatokban is: közös lehet például a készülő előadás díszleteinek-jelmezeinek gyártása, illetve közösek lehetnek a produkciók művészei.