György

Versailles és Budapest – Charpentier és Alföldi

2006.02.05. 00:00

Programkereső

A versailles-i királyi kastély minden évben fesztivált rendez a barokk zene legjobbjainak részvételével, ám első alkalommal állított fel koprodukcióban operát külföldi partnerrel.

Ez a megtiszteltetés magyar művészeknek jutott, akik 2005. decemberében a Versailles-i Kastélyban francia kollégáikkal közösen mutatták be Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) Trois histoires sacrées című, három történetből álló darabját.

A Mors Saulis et Jonathae (Saul és Jonathas halála) az azonos című, 1688-ban írt tragédia rövid változatának tekinthető. A Dialogus inter angelus et pastores egyike annak a számos karácsonyi pásztorjátéknak, amelyeket a jezsuiták zeneszerzője latinul és franciául írt. Az utolsó darab a Caedes sanctorum Innocentium (A szent ártatlanok lemészárlása), mely a zeneszerző egyik legnagyobb hatású egyházi darabja.

A produkció létrejöttét két éves kutatómunka előzte meg Versailles-ban és Budapesten. A barokk kutatóközpont által nemrég felfedezett és rekonstruált darabokat a versailles-i kastélyban működő, világhírű Barokk Zenei Központ (barokk kutató, oktató és produkciókat bemutató komplexum) zeneigazgatója, Olivier Schneebeli dirigálja az intézmény által képzett szólisták és énekkar, valamint az általuk választott magyar zenekar részvételével. Három magyar táncos szólistának is lehetősége nyílik arra, hogy részt vegyen az előadásban. A közös művészi munka közel egy éve tart. A rendező, Alföldi Róbert szintén egy éve dolgozik együtt a francia karmesterrel és a koreográfussal.

cd884e8f-22ba-4874-9afa-d06dad568032

A magyarországi bemutatóra a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül sor március 20-án a Thália Színházban 19:30-tól. (Másnap ugyanott ismét előadják a művet). Közreműködik: Les Pages et les Chantres – a Versailles-i Barokk Zenei Központ énekkara és gyermekkara, Savaria Baroque Orchestra (zenei vezető: Németh Pál), Cyril Auvity (kontratenor), Jean-Francois Novelli (bariton), Marc Labonnette (bassz-bariton), Gergye Krisztián, Szabó Csongor, Zambrzycki Ádám (tánc). Koreográfus: Francoise Deniau (Párizsi Opera). Világítástervező: Daniel Brochier.