Konrád

Carmen-premier Miskolcon

2006.02.13. 00:00

Programkereső

Georges Bizet Carmen című operáját február 17-én mutatják be Miskolci Nemzeti Színházban négy felvonásban, két részben, magyar nyelven.

Georges Bizet Carmenjának 1875-ös párizsi premiere bukás volt: a korabeli „jólnevelt” közönség arisztokraták és idealizált hősök helyett cigányokat, munkásnőket, közkatonákat és csempészeket láthatott a színpadon – a francia kritikák szerint „erkölcstelen” és „botrányos” történetbe ágyazva. Az osztrák publikumnak azonban más volt a véleménye, s a szintén 1875-ös bécsi bemutató után Bizet főműve sorra meghódította a világ színpadait; a Carmen ma egyike a legnépszerűbb, leggyakrabban játszott operáknak. (A Habanérát vagy a Torreádor-dalt bizonyára még azok is ismerik, akik nagy ívben elkerülik az operaházakat és a koncerttermeket.)

A Prosper Mérimée elbeszélésére épülő Carmen cselekménye Sevillában és környékén játszódik valamikor 1820 körül. Carmen, a gyönyörű cigánylány több férfit is megigéz, illetve magába bolondít, köztük Don Hosé tizedest és Escamillót, az ünnepelt torreádort. Egy katona, egy cigánylány és egy torreádor szenvedélyektől fűtött szerelmi háromszöge nem ígér sem unalmat, sem békés, nyugodt befejezést…

f7e3972b-888b-46c0-a198-512e6eff918a

A miskolci előadásban a címszerepet Mester Viktória, Tóth Judit és Erdélyi Erzsébet alakítja, Don Hosé szerpében Nyári Zoltánt, Daróczi Tamást és Muskát Andrást hallhatjuk. Escamillót Bretz Gábor és Sándor Árpád játssza, míg Micaela szerepében Herczenik Anna, Eperjesi Erika és Kertész Marcella látható. Az előadásban közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara, Énekkara és Tánckara, valamint gyermekkórus, vezényel Bartal László, Philippe de Chalendar és Váradi Katalin. A Selmeczi György rendezte darabot februárban még 19-én, 21-én és 22-én tekinthetik meg az érdeklődők.