Sándor, Ede

Menyasszonytánc

2006.03.10. 00:00

Programkereső

A hol mulatságos, hol pedig drámaian feszült történet a század ’30-as éveit idézve, egy erdélyi román-magyar zsidó kisvárosba viszi el a nézőket. Itt ismerkedhetnek meg a szeretnivaló, ám természetesen esendő figurákkal.

Rózsival (Siménfalvy Ágota/Kékkovács Mara), aki – egy különös esemény következtében – egyik pillanatról a másikra elveszítheti szerelmét, a városka megbecsülését, mindent, amit biztosnak hitt addigi életében. Andrást (Mészáros Árpád Zsolt/György Rózsa Sándor), aki szereti Rózsit, de gyenge ahhoz, hogy szembeszálljon apja akaratával. A kocsmárost, Herskovics bácsit (Mikó István/Melis Gábor), aki eddig igyekezett átvészelni az úgynevezett „nehéz időket”, de most mégis kénytelen hőssé magasztosulni.

A még mindig szép Blumnét (Molnár Piroska/Felföldi Anikó), aki már özvegyként tapasztalja elhunyt férje csapodárságát és annak furcsa következményeit. Jonel csendőrőrmestert (Szabó P. Szilveszter/Imre Sebastian), akit Rózsi visszautasított, ennek ellenére mindenáron meg akarja kapni a lányt. Cosma jegyzőt (Marik Péter/Bodor Attila), akinek mindegy, román, magyar vagy zsidó szándékozik véteni a törvény ellen: számára csak az a fontos, hogy nyugalom legyen a városban. A bölcs rabbit (Jantyik Csaba/Pálfalvy Attila) és a jóságos papot (Faragó András), akik együtt pecázva – no és iszogatva – tárgyalják meg híveik ballépéseit. Végül megismerkedhetünk Majzik nénivel (Lehoczky Zsuzsa), aki élő lexikon, egyben a „legtöbb példányszámban megjelenő”, tüneményes pletykazsák.

43e6f62d-4d6d-4163-83aa-fe82209ee14c

Rajtuk kívül még a Budapest Klezmer Band immár világszerte ismert muzsikusaival találkozhatunk, akik élőben szolgáltatják a zenét, amelyet az együttes vezetője, Jávori Ferenc komponált. A klezmer-musical témájául a Keleti Márton rendezésében 1937-ben bemutatott Torockói menyasszony című darab szolgál. A szöveget Kállai István és Böhm György, a dalszövegeket Miklós Tibor írta. Rendező Béres Attila, művészeti vezető Kerényi Miklós Gábor, zenei vezető Silló István.

(2006. március 17, 18. 19:00 Budapesti Operettszínház – Jávori Ferenc: Menyasszonytánc – klezmer-musical)