József, Bánk

James Levine balesete

2006.03.20. 00:00

Programkereső

James Levine, a Metropolitan Opera zenei igazgatója balesetet szenvedett, ezért kénytelen volt lemondani a Bostoni Szomfonikus Zenekarral közös turnéját. A karmester március elején esett el, amikor Beethoven 9. szimfóniájának előadása után hangos ováció közepette próbálta elhagyni a pódiumot.
761d8e83-3193-4ba3-8235-1ebbc15c6e41

Sérülése miatt műtét vár rá, amely miatt teljes tavaszi programjáról le kellett mondania, miután a jobbkezes művész éppen jobb vállára esett. A Met szezonjának hátralévő tíz hetében a Fidelio bemutatója és további öt előadása mellett a Don Pasquale kilenc, a Lohengrin hat és a Parsifal három előadását, valamint a társulat három hetes japán turnéját is érinti a kimaradás. Japánban a Walküröket és a Don Giovannit négy-négy alkalommal kellett volna vezényelnie, és egy Renée Fleminggel közös koncert is tervben volt.

A 62 éves karmestert elkeserítette és bosszantja a baleset. Mint elmondta, lételeme a zene, alig várja, hogy újra felemelhesse a pálcát. Levine amúgy jó egészségnek örvend, csak ritkán mond le szereplést, bár mostanában ülve szokott vezényelni. A világ legnagyobb operaházát szintén súlyosan érintette az eset, a jelenlegi zenei igazgató több mint 2000 alkalommal állt a színpadán. Átmenetileg új karmestert kell találniuk, amíg Levine csupán a próbákon, konzultációkban, a program tervezésében és új zenészek meghallgatásában vehet részt.

A karmester minden bizonnyal júliusban áll újra a pódiumra, a Massachusetts-beli Tanglewood fesztiválon a Bostoni Szimfonikusokat fogja vezényelni, majd szeptember 25-én a Pillangókisasszonnyal ő nyitja meg a Met következő évadját.