Gertrúd, Patrik

Ring-maraton a BBC-n

2006.03.27. 00:00

Programkereső

Noha Wagner úgy tervezte, nagyszabású tetralógiáját, a Ring ciklust egy héten belül adják elő, a BBC mind a négy operát egyetlen nap leforgása alatt készül lejátszani. A Rajna Kincse, a Walkürök, a Siegfried és az Istenek Alkonya mintegy 15 órányi muzsikája április 17-én, Húsvét hétfőn lesz hallható a BBC Radio 3 adón.
0f966f83-d281-4ae6-bbe7-bf7e3b9f1a83

Az adás magyar idő szerint reggel 9 órakor kezdődik Daniel Barenboim felvételével, melyet Bayreuthban, a mű 1876-os bemutatójának helyszínén készített a kilencvenes évek elején. A karmester korábban élőben is vállalkozott maratoni Wagner produkcióra, 2002-ben két hét alatt a zeneszerző 10 operáját vezényelte Berlinben.

A maratoni adást csupán négy 15 perces szünet szakítja majd meg. A rádióállomás tavaly hasonlóan nagyszabású műsorral állt elő, amikor egy héten keresztül Beethoven szimfóniáit játszotta. A művek még egy hétig ingyenesen letölthetőek voltak a BBC weboldaláról, melyet 1,4 millióan meg is tettek, így a zeneipar részéről komoly bírálattal illették a szerkesztőket. Ennek ellenére az adó a Warner kiadóval készül megállapodni, hogy ezúttal is, legalább részleteiben, ingyenesen letölthető legyen a Ring.