Júlia, Rita

Himnusz az Unióért és az emberiségért a MÜPA-ban

2006.04.19. 00:00

Programkereső

Beethoven legismertebb műve, a IX. szimfónia szolgál alapjául annak a produkciónak, amellyel a Művészetek Palotája és Markó Iván kíván méltó emléket állítani a művészetek egységének, valamint Európai Uniós csatlakozásunk második jubileumának.

Első önálló, nagyszabású táncprodukciójára készül a művészeti fellegvár. Beethoven zenéjének ihletésére és kíséretére Markó Iván, Keveházi Gábor és Héja Domonkos közös produkcióban kívánja megjeleníteni a természeti elemek és a létezés stációi közötti kapcsolatot. A zene négy tétele a négy őselem metafórája. Ezt egészíti ki a sajátosan modern "markói" nyelv és formavilág, mely ötvöződik a klasszikus balett elemeivel is. Az akarat és a szív, a megfeszített izmok és elgyötört testek egyben európaiságunkat is szimbolizálják.

523c7893-569c-44dc-afb3-65a69451d8f4

A mű alapkoncepciója rokon Schiller Örömódájáéval, mely a szimfónia zárótételében a nagyszabású kórus és a négy szólista segítségével hirdeti minden ember egyenlőségét és összetartozását. Az előadás - csakúgy mint a Palota - hagyományőrző, egyszerre jelenik meg benne az élő klasszikus zene, a tánc és a képzőművészet. A produkciót nagyszabású látványelemek egészítik ki.

A bemutató előadásra 2006. május 8-án, este hét órakor kerül sor a Művészetek Palotájának Bartók termében.