Márk

A Rudolf című musical világpremierje Magyarországon

2006.05.02. 00:00

Programkereső

Valódi ősbemutatóra készül az Operettszínház 2006. május 26-án. Frank Wildhorn, a nagysikerű Jekyll és Hyde című musical New York-i zeneszerzője, Jack Murphy szövegíró és Kerényi Miklós Gábor a Rudolf-történet legújabb feldolgozását mutatja be Budapesten.

A történet, amely a magyar közönség számára sem ismeretlen, Frederic Morton „Utolsó keringő” című műve nyomán született meg: Habsburg Rudolf trónörökös és Vetsera Mária szenvedélyes, romantikus, ám tragikus véget érő szerelmét meséli el. Rudolf, akinek élete kibékíthetetlen ellentétek és boldogtalan házassága miatt az összeomlás és a teljes kilátástalanság felé sodródik, hirtelen üdvözölheti életében a fiatal bárónő szerelmét. Azonban titkos kapcsolatuk, mely már-már a szerelem mindent legyőző erejében kételkedőknek is végső bizonyosságot adna, a trónörökös boldogulása ellen minden eszközzel ármánykodó miniszterelnök miatt Mayerlingben drámai véget kell hogy érjen.

d320c12c-4746-44c7-b5a5-6f1721210078

A Budapesti Operettszínház és a bécsi Vereinigten Bühnen, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok közös produkciójában készülő előadás igazi nemzetközi együttműködésből született. Frank Wildhorn, a Broadway keresett zeneszerzője,slágerdalok írása után fogott musicalek szerzéséhez. Munkáit, amelyek közül néhányat Tomy-díjra is jelöltek, hatalmas sikerrel játszották világszerte. Többször dolgozott már együtt Jack Murphyvel, a Rudolf szövegkönyvének írójával, aki maga is foglalkozik zeneszerzéssel. Legismertebb musicaljei a Swing, a The Civil War és a Silver Dollar. A magyar előadás rendezője Kerényi Miklós Gábor, aki a Rómeó és Júlia, az Elisabeth és a Mozart! után ismét remek énekesekkel és színészekkel, hatalmas alkotó apparátussal készül a premierre. A két főszereplőt Dolhai Attila és Vágó Bernadett alakítja majd.

A Budapesti Operettszínház májusi világbemutatója után az első szabadtéri előadás június 28-án, a szegedi Dóm tér színpadán lesz látható.