Géza

Újjáépülhet a fertődi opera

2006.05.03. 00:00

Programkereső

Civil kezdeményezésként a fertődi Esterházy-kastélyban megalakult a Nemzetközi Eszterházi Opera Alapítvány. A magyar és a külföldi alapítók a kastélyhoz tartozó egykori opera újjáépítésére, a XVII.-XVIII. századi operák autentikus előadására és opera-akadémia létrehozására szövetkeztek.

Az alapító okiratot Bozóki András kulturális miniszter is ellátta kézjegyével. A tárca vezetője köszöntőjében üdvözölte az összefogást és az alapítók eltökéltségét, hogy támogatókat szerezzenek és ezáltal nemzetközivé tegyék Haydn operaháza újjáépítésének ügyét, hogy a zeneszerző szellemi örökségét méltó módon lehessen megünnepelni 2009-ben, halálának bicentenáriumán.

Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón az alapítók a célokról is szóltak. Szorgalmazzák az 1781-ben felépült, s a XIX. században elpusztult operaház újjáépítését, ahol a XVIII. század operairodalma hitelesen mutatható be - mondta Malina János, a Magyar Haydn Társaság elnöke.

A német szakember, Carsten Jung színháztörténész úgy vélekedett: a nemzetközi opera akadémia a régi opera oktatásának és hiteles előadásának létező európai igényét elégítené ki. Az akadémián zenészek, énekesek, táncosok, rendezők, díszlet- és jelmeztervezők sajátíthatnák el az egykori operajátszás fortélyait.

Egy kérdésre válaszolva Malina János elmondta: az opera megépítése becslések szerint 5-6 milliárd forint.