Géza

Keveházi Gábor levele Hegyi Árpád Jutocsához

2006.05.05. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház balettigazgatója ma délelőtt levélben szólította fel lemondásra az intézmény főigazgatóját. Az öt példányban készült levél egyik másolata eljutott a Fidelióhoz - az alábbiakban ennek teljes, változtatások nélküli szövegét közöljük.
8da2ac0a-cbe0-4996-972b-fe2a1fd795e5

A dokumentumról Keveházi négy másolatot készített, s azokat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Hiller István, az MSZP elnöke, valamint Vass Lajos, az NKÖM politikai államtitkára részére juttatta el.

A kiemelések az eredeti levélből származnak. Az Operaház tájékoztatása szerint Hegyi Árpád Jutocsa válasza még ma megérkezik hozzánk.

"Tisztelt Hegyi Úr!

Ön teljesen önhatalmúan belenyúlt a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Balett 2006/07-es évi műsortervébe, programjába anélkül, hogy a balettigazgatóval erről bármilyen konzultációt folytatott volna. Az előadások csökkentésével nem értek egyet, az Ön által kihúzott bemutatók és balettek szakszerűtlenséget, hozzá nem értést mutatnak.

A változtatásokat nem fogadom el és ezt a döntést semmisnek tekintem.

Ön egy pályázat útján nyerte el a főigazgatói pozíciót. Pályázatában egy művészi koncepció szerepelt. Egyértelmű, hogy Ön ezt a művészi koncepciót, a felvállalt gazdasági feltételek mellett, nem tudja megvalósítani. Ilyen esetekben az európai szokásokhoz híven a korrekt és becsületes vezetők felajánlják lemondásukat.

Tisztelt Hegyi úr! Barátilag azt ajánlom Önnek, hogy az Operaház, és az általa képviselt művészetek érdekében ajánlja fel lemondását!

Budapest, 2006. május 5.

Tisztelettel: Keveházi Gábor sk.
balettigazgató
Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes Művész"