Márk

Kesselyák nyílt levele Hegyi Árpád Jutocsához

2006.05.08. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház balettigazgatója péntek délelőtt levélben szólította fel lemondásra az intézmény főigazgatóját, amelyre Hegyi Árpád Jutocsa még aznap válaszolt. A mai napon Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója juttatta el hozzánk nyílt levelét: az alábbiakban ennek teljes, változtatások nélküli szövegét közöljük.
4d6913b6-2e31-4076-8b7c-8a0416a7f4eb

Tisztelt Főigazgató Úr, Kedves Jutocsa!

Tegnap kaptam kézhez az elkészített „B” verziót, melyben 52 előadás elhagyását tervezi, így összesen 265 előadást tartanánk a jövő szezonban.

A tervezet számomra nem elfogadható, kérem álljon el tőle.

Álláspontom szerint a pályázatunkban leírt sarokszámokhoz kell ragaszkodnunk. Évi 310 előadást ígértünk, 213 fős zenekarral, 170 fős kórussal, és 70 állandó magánénekessel számoltunk. A spórolást más területeken (próbaszínpad, blokkrendszer, KSZ ésszerűsítés, évek óta nem használt munkaerők leépítése) láttuk megvalósíthatónak. Ehhez ragaszkodnunk kell, másként megrövidítjük a magyar operakultúrát, nem tudunk társulatot építeni és a Ház sem tudja társadalmi feladatait teljesíteni. Nem erre vállalkoztunk, nem erre pályáztunk és nem erre szerződtünk.

A fenntartónak meg kell érteni, hogy segítenie kell a modernizáció meggyorsításában, és ameddig annak megvalósítása – elsősorban a fenntartó hibájából – késlekedik, addig finanszíroznia kell a drágább működést.

Weimar, 2006. május 6.

Kesselyák Gergely