Gábor, Karina, Ders

Kétszázan a színpadon Wagner leghosszabb művében

2006.05.16. 00:00

Programkereső

Richard Wagner leghosszabb, legnagyobb létszámot igénylő művét, A nürnbergi mesterdalnokokat tűzi műsorára kettős szereposztásban a Magyar Állami Operaház. A bemutatót május 20-án tartják.

A darab egyes jeleneteiben több mint kétszázan vannak a színpadon. Az operát Vidnyánszky Attila érdemes művész rendezte, karmesterként az orosz Jurij Szimonov és a Kossuth-díjas Kovács János működik közre, a díszletet és a jelmezeket Alekszandr Belozub tervezte. Hans Sachs szerepében a német Friedmann Kunder és Gurbán János lép majd a színpadra.

A bemutatóhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón a rendező, a karmester és a főzeneigazgató is utalt az Operaházban jelenleg tapasztalható feszültségre. Vidnyánszky Attila elmondta: „nyilván nem szolgálta az Opera körül kialakult helyzet túlságosan a művet. Az emberek agya tele van bizonytalansággal, tele van az Opera körül kialakult botránnyal. Nyugalom kell az alkotáshoz, itt ez most nem volt".

A mű 15 év szünet után kerül vissza az Operaház repertoárjába, a Ring, a Parsifal és a Tannha:user mellé. Egy évadon belül a wagneri életmű kétharmadát mutatja be a színház.