Ervin

Mesterdalnokok-premier az Operaházban

2006.05.16. 00:00

Programkereső

Vidnyánszky Attila rendezésében május 20-án kerül sor Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című operájának premierjére a Magyar Állami Operaházban. A második szereposztás május 24-én lesz látható első alkalommal.

A művet 1883 óta játsszák hazánkban – új betanulásban utoljára húsz évvel ezelőtt került színpadra a Magyar Állami Operaházban. Vidnyánszky Attila a mostani előadással kapcsolatban a hétfői sajtótájákoztatón elmondta, rendezői koncepciójának középpontjában a művészet és a szerelem áll, két olyan tényezőé, amely elemel a földtől: „Az én olvasatomban a Nürnbergi mesterdalnokok egy gigantikus látomás, amely egy példázatszerű történeten keresztül beszél az alkotó és érző ember alapvető kérdéseiről. Az egyik ilyen alapkérdés az alkotás, a művészet szerepe az emberi lét nagy misztériumában, hogy összeegyeztethető-e a hagyományokhoz való ragaszkodás és az újításra való törekvés, honnan ered az ihlet és milyen erők szolgálatában áll az alkotó művész, amikor teremt. Wagner egész életműve, de különösen a Nürnbergi mesterdalnokok számomra azt az üzenetet hordozza, hogy az alkotás és a szerelem elválaszthatatlan dolgok, mivel mindkettő az isteni gondviselés nagy adománya, melyek egymást erősítve kapcsolják össze az emberi lét égi és földi dimenzióját. A művészi alkotás és a szerelem a teremtés szent állapotát idézi, amely az ihletettség legszentebb pillanataiban az embert közvetítő kapoccsá teheti ég és föld között, de emellett Wagner a harmadik felvonásban hőseinek személyes sorsán keresztül egy közösség, egy nemzet újjászületésének témáját is felvillantja.”

Jurij Szimonov, az előadás karmestere elmondta: örül a „klasszikus” interpretációnak, mivel hozzá a konzervatív operarendezés áll közel. Érintőlegesen kitért az Operaház körül tapasztalható feszültségekre is, és azt tanácsolta, Magyarország ne vegye át a nyugati kultúrpolitikai mintákat, mivel az a nemzeti kultúra elsivárosodásához vezetne.

4bf271f0-f3a3-438d-b4a2-f0fee4465da0

Kesselyák Gergely kijelentette: A nürnbergi mesterdalnokok színrevitele egy társulat teljesítőképességének mércéje is egyben, és az Operaház társulata – minden aktuális nehézség ellenére – nagy fegyelemmel dolgozott. A Hans Sachsot megformáló német vendégművész, Friedemann Kunder is elégedetten nyilatkozott: elmondta, ritkán élt át ilyen kellemes próbafolyamatot, s ez elsősorban Vidnyánszky Attilának volt köszönhető. A második szereposztás Hans Sachs-a, Gurbán János különösen kiemelkedő teljesítményt nyújtott: az előadást megmentő „kisegítőként” alig két hónap alatt tanulta meg ezt a rendkívül nehéz szerepet.

A Bartók rádió május 17-én, szerdán 22.05-kor Premier előtt - Wagner A nürnbergi mesterdalnokok címû háromfelvonásos vígoperájának felújítása a Magyar Állami Operaházban című műsorában foglalkozik a produkcióval, május 20-án, szombaton 17 órától pedig élőben közvetíti az előadást.