Márk

Aranycsapat

2006.05.19. 00:00

Programkereső

2006, Népstadion, válogatott labdarúgó-mérkőzés. A játékoskifutó mellett, a legendás H-szektorban csupán három elszánt öregember üldögél. Ugyanott ültek kamaszként 1954-ben, amikor Puskásék 7:1-re megverték az angol válogatottat.
a44f280d-accb-4f17-a904-102c74aaf2cb

Akkor még kint szurkolt 93.000 ember, ők pedig fiatalok voltak, szerelmesek, és azt hitték, hogy még azon a nyáron világbajnokok leszünk. Azóta eltelt jó ötven év. A fiatalság elmúlt, a szerelem elmúlt, a magyar foci meg... (szintén). A három öreg rendületlenül hiszi, hogy a sok veszteségért az élet egyszer még kárpótolja őket. És tényleg.

Röviden így összegezhető a József Attila Színház új bemutatójának, az Aranycsapat című musicalnek története. Az emlékezés visszarepíti a szereplőket ’54-be, hogy az egymásba kapcsolódó anekdoták segítségével újraéljék kamaszkoruk legszebb nyarát és telét. Megelevenedik az egykori Palatinus-strand, egy korabeli fodrászüzlet, a Szent István parki jégpálya, sok grundfoci és házibuli. A jeleneteket egy-egy legendás futballmérkőzés közvetítése foglalja keretbe (kommentátor: Fenyő Miklós). Kis magyar foci és rock and roll történelem a Made is Hungária alkotóitól.

2006. május 20. 19:00 József Attila Színház – Fenyő Miklós-Tasnádi István. Aranycsapa; szereplők: Bodrogi Gyla (Stopli bácsi), Sztankay István (Elegáns úr), Andorai Péter (Kalap), Fenyő Miklós (Szpíker), Zöld Csaba (Stopli), Miller Zoltán (Angyal Gyuri), Esztergályos Cecília (Ollállá), Tompos Kátya (Winkler Zsófi), Lévay Viktória (Winkler Mari), Blazsovszky Ákos (Cicero, Szurkoló 1), Ferencz Bálint (Karaj, Security), Gieler Csaba (Begyűjtő Putyi, Szurkoló 2), Sztarenki Pál (Unokaöcs), Újréti László (Komáromi elvtárs), Józsa Imre (Csapos), Maday Gábor (Púp Gyula), Juhász György (Pályaedző), Bárd Noémi Polli (Menyasszony); rend.: Méhes László)