György

A Operaház főigazgatója tudomásul veszi Kesselyák Gergely lemondását

2006.05.23. 00:00

Programkereső

Tudomásul veszi Kesselyák Gergely főzeneigazgató lemondását Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház (MÁO) főigazgatója, aki erről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t. "Kesselyák Gergely főzeneigazgató úr lemondását tudomásul veszem és sajnálom, hogy a közös pályázatunkban foglalt megújulás kihívásait az egyik legnagyobb reményű magyar operakarmester nem tudta vállalni. Kesselyák Gergely karmesteri munkájára, zenei tehetségére, operarendezői munkájára és művészi kvalitásaira a Magyar Állami Operaház továbbra is számít" - írta Hegyi Árpád Jutocsa.

Kesselyák Gergely - mint a Népszabadság keddi számában olvasható - hétfőn felmondott a főigazgatónál. "Kesselyák azért adja fel posztját, mert nem ért egyet Hegyi Árpád Jutocsa modernizációs tervével" - olvasható a cikkben.

A főigazgató keddi közleményében arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2006/2007-es évad meghirdetése után folytatódik az Opera teljes körű modernizációja. Az új évadban az operaház három opera- és két balett-bemutatót tervez: 2006 decemberében a Kesselyák Gergely által rendezett Nabucco, 2007 februárjában a Mariusz Trelinski, a Lengyel Nemzeti Opera művészeti vezetője által rendezett Andre Chénier lesz látható, májusban pedig Ascher Tamás rendezésében az Özvegy Kanyóné kerül színre. Pártay Lilla május végén az Elfújta a szél balett-verzióját állítja színpadra és színre kerül egy modern balett est, fiatal koreográfusok munkájából - olvasható a közleményben.

Hegyi Jutocsa Árpád azt írta: az átfogó modernizáció feltételeinek megteremtése érdekében a vezetés megkezdte az operaház működésének átalakítását, amelynek egyik lépése az előadásszám átmenetileg 315-ről 265-re való csökkentése, az Erkel Színház felújításának előkészítése, valamint a házi színpad kialakításának megkezdése.

"A modernizáció további lépéseként felújítjuk a teljes informatikai rendszert és a MÁO honlapját. Játékrendünket is megreformáljuk. Bevezetjük a produkciós szemléleten alapuló, az eddigieknél sokkal költséghatékonyabb szisztémát, az úgynevezett blokkrendszert" - áll a közleményben.

A főigazgató kitért arra is, hogy a vezetőség tudomásul veszi a modernizációs folyamat megindulásával szemben az operaház szakszervezete és a közalkalmazotti tanácsa által kezdeményezett sztrájkot. A vezetés ugyanakkor továbbra is kiáll a gazdálkodás egyensúlyának helyreállítása, az Opera fenntartható működésének megteremtése, valamint a tehetség és a teljesítmény értékelésének megteremtése mellett. Kesselyák Gergely főzeneigazgatót az MTI-nek nem sikerült elérnie.