Eszter, Eliza

Ünnepségsorozat Simándy József emlékére

2006.05.26. 00:00

Programkereső

Simándy József, a világhírű tenor 2006-ban lenne kilencven éves. Ebből az alkalomból tisztelői, emlékének ápolói több ünnepi eseményből álló sorozatot szerveznek.
fa12ab14-58be-4e9f-ac86-49888cb3d5ad

A sorozat Balatongyörökön, Simándy Józesf kedvelt nyaralóhelyén veszi kezdetét, ahol ma is hűségesen ápolják az operaénekes emlékét – a helység Simándy sétányán július 30-án avatják fel a művész mellszobrát, Kelemen Kristóf szobrászművész alkotását. Augusztus 25-én a keszthelyi Balaton Színházban kerül sor a Simándy Baráti Társaság által 1997 óta évente megrendezett emlékkoncertre, amelyen ismert művészek mellett az idén ötödik alkalommal lezajlott szegedi Simándy Énekverseny helyezettjei is fellépnek.

Szeptember 10-én Budapesten folytatódik az ünnepségsorozat: a Magyar Állami Operaházban megrendezendő emlékkoncerten főként azok az énekesek lépnek fel, akik az elmúlt évtized Simándy Énekversenyeinek díjazottjai voltak, továbbá a Simándy család által alapított Fiatal Tenoristákért Díj birtokosai lépnek a közönség elé. Mint Kesselyák Gergely, az est karmestere a május 26-i sajtótájékoztatón elmondta: az Operaház műsortervének csökkentése ezt a hangversenyt nem érinti.

Az operaénekes fia, Simándy Péter és a Kistarcsai Kulturális Egyesület kezdeményezésére szeptember 17-én állítják fel Simándy József szülővárosában, Kistarcsán a művész életnagyságúnál nagyobb bronzszobrát, amely a tenort Bánk bán szerepében ábrázolja. Janzer Frigyes szobrászművész alkotásának költségeit nagyrészt közadakozásból fedezik. Másnap, szeptember 18-án, Simándy József kilencvenedik születésnapján a szegedi Nemzeti Színházban rendeznek emlékestet a művész tiszteletére Gyüdi Sándor vezényletével.

Hollós Máté, a Hungaroton lemezcég igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a jubileum alkalmából új válogatás-lemez jelenik meg a világhírű énekes felvételeiből Főszerepben: Simándy József címmel. A korongon romantikus operaáriák, illetve együttesek lesznek hallhatók.