Emőke

James Levine újra a pódiumon

2006.06.22. 00:00

Programkereső

A Bostoni Szimfonikusok karmestere, James Levine márciusi balesete óta először áll színpadra július 7-én a Tanglewood Zenei Fesztivál nyitóhangversenyén.
610731ec-5c65-4a7b-bb53-1936faef29f2

A 62 éves amerikai művész, aki 1976 óta a Metropolitan Opera zenei igazgatója is egyben, vállsérülése miatt kénytelen volt lemondani szezonvégi szerepléseit, valamint japán turnéját a társulattal.

Levine munkáját dicséri, hogy úgy tartják, a Met az ő vezetése alatt érte el aranykorát. A nagy múltú előadások felújítása mellett számos zeneszerző, többek közt Mozart, Verdi, Schoenberg, Stravinsky, Weill, Berg, Gershwin, Rossini és Corigliano műveinek tartotta házi bemutatóját. 1977-ben az amerikai közszolgálati televízióban „A Metropolitan Opera bemutatja” címmel indított sorozatot, 1980-ban az intézmény fiatal művészeknek szóló képzési programját kezdte el, számos előadóestet, koncertturnét szervezett és vezényelt, és a Metropolitan kamarazenekarát is dirigálja.

A szeptemberben induló operaszezonban számos bemutatóra készül: Gluck Orfeusza és Rossini Sevillai borbélya mellett egy világpremierre is sor kerül: Tan Dun Az első császár című operáját Placido Domingo főszereplésével állítja színpadra. A Csin Si Huang-ti udvarában játszódó történet Kína egyesítőjéről, a Nagy Fal építőjéről szól.