Konrád, Tivadar

Bookline játék - 7. forduló

2006.07.10. 00:00

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és nyerjen zenei könyveket a Bookline online könyváruház jóvoltából!
5d2f49fa-c0b4-45d7-b422-dec116b54fed

Francoise Giroud: A csodálatos Cosima

Cosima Wagner 93 éves korában hunyt el, 1930-ban. Marie de Flavigny, d'Agoult grófné és Liszt Ferenc szerelemgyerekeként született, s csak kilenc éves korától viselhette a Liszt nevet. Hans von Bülow-nak, kora legkiválóbb karmesterének lett a felesége. Nászútjuk Zürichbe vezetett – Richard Wagnerhez. Miért? Mert Wagner ezt üzente Bülow-nak: "Szükségem van rád". És a karmester rohant – feleségestül. Jelképes mozzanat: minden, ami Cosima további életének értelmet adott, ezzel kezdődött. Holott első találkozása a zeneszerző-géniusszal nem volt afféle "szerelem az első látásra". De 1863. november 28-án egymásra találtak, s ezt a dátumot attól fogva minden évben megünnepelték.

A házasságtörő Cosima huszonnégy évvel fiatalabb és egy fejjel magasabb volt Wagnernél. Szerelmük olyan volt, akár egy romantikus, sűrű harcokban és ritkább extázisokban bővelkedő zenedráma, amelynek nagy és szélsőséges dallamíveit mintha maga Wagner hangszerelte volna. "Zsenit szeretni nem egyszerű dolog. Ez jutott Cosima Wagner osztályrészéül. Testestül-lelkestül e zseninek élt, aztán már csak az emlékének, de mindig ugyanaz a hol gyűlöletes, hol csodálatra méltó szenvedély fűtötte. Mára a legendás szerelmes asszonyok sorába lépett. Ha van igazán nagy szerelem, Wagneréké az volt."

Franciose Giroud, a 2003-ban elhunyt francia írónő – akinek Alma Mahler, avagy a hódítás művészete című könyvét szeretettel fogadta a magyar olvasóközönség is – lendületes és finoman dramatizált Cosima-portréja egyben letehetetlen kultúrtörténeti olvasmány is, amelynek szereplői között ott találjuk II. Lajos bajor királyt, Liszt Ferencet és annak megannyi asszonyát, Nietzschét, Hans von Bülow-t, s kevésbé ismert nőket és férfiakat, akik asszisztenciája vagy intrikája nélkül más lett volna Cosima és Richard Wagner élete, ez a trisztáni dráma.

Kérdésünk: melyik évben kötött házasságot Richard Wagner és Cosima? (Kérjük, a válasz-mezőbe csak egy négyjegyű számot írjon!)

Amennyiben a helyes választ az alábbi időpontig megírja nekünk, egyike lehet annak a három játékosnak, akik egy példányt nyernek Francoise Giroud A csodálatos Cosima című könyvéből.

Szeretnénk felhívni játékosaink figyelmét arra, hogy ebben a játékban való részvételükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy e-mail címüket a bookline.hu részére átadjuk!