Konrád, Tivadar

Figaro Fehérváron

2006.07.11. 00:00

Programkereső

Mozart Figaro házassága című operáját augusztus 11-én mutatják be a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Réczei Tamás rendezésében, a nyári színház keretében.
88251032-a2cd-4c77-8418-4d5ec772dcdd

Figaro, Almaviva gróf komornyikja és Susanna, a Grófné komornája házasodni készülnek, de egybekelésüket többen meg akarják akadályozni, elsősorban a gróf, akinek tetszik a menyasszony, azután az idős Marcellina is, aki – egy tartozása fejében kicsikart ígéretére hivatkozva – Figarót akarja férjül venni. A Grófné is tud férje vonzalmáról Susanna iránt. Hogy szándékait kipuhatolja, a lány nevében találkára hívja, de első próbálkozása meghiúsul. Almaviva bírósági tárgyalást rendez Marcellina követelése ügyében. Ezen kiderül, hogy Figaro az idős asszony eltűntnek hitt gyermeke. Most már a grófnak engedélyt kell adnia az esküvő megtartására. A grófné – komornája nevében – ismét találkát kér férjétől, a levelet ezúttal meg is kapja, és nagy örömmel fogadja. A lakodalmat követő éjszakán Almaviva a parkban így a saját álruhás feleségének csapja a szelet, mert azt hiszi róla, hogy ő Susanna. A gróf, észrevéve ezt, nagy botrányt csap, de amikor mindenki lelepleződik, neki kell megszégyenülnie. (Kertész Iván: Operakalauz)

Röviden ennyi a nagyon kellemes nyáresti kikapcsolódást nyújtó vígopera története. A szerepekben Kálmán Péter (Almaviva gróf), Csereklyei Andrea (A grófné), Cseh Antal (Figaro), Váradi Zita (Susanna, Figaro menyasszonya), Tóth Judit (Marcellina), Tóth János (Bartolo, sevillai orvos), Yang Li (Cherubino), Gergely Péter (Basilio/Don Curzio), Sárkány Kázmér (Antonio) és Balázs Adrienn (Fanchette, Antonio leánya) látható-hallható. Az előadásokon közreműködik az Alba Regia Vegyeskar Kenifel Imre vezetésével, továbbá Kovács Zoltán, Kaygusuz Hüseyin és Cserta Gábor. A díszlet Nagy Viktória, a jelmez Pető Beatrix munkája. Koreográfus Góbi Rita, karmester Drahos Béla, a rendező Réczei Tamás.

(Bemutató: 2006. augusztus 11. 21:00 Fő tér; további előadás: augusztus 12. 21:00 (esőnap : augusztus 13. 21:00)