György

Születésnapi Budafest

2006.07.18. 00:00

Programkereső

A Budafest Nyári Zenei Fesztivál idén 15 éves. Az eseményhez kapcsolódó XV. Nyári Opera és Balett Fesztivállal kapcsolatban tartottak kedden sajtótájékoztatót az Operaházban.
5a29a8cd-acbf-4908-827a-797bbfeb4e09

A tájékoztatón részt vett Bán Teodóra (a fesztivál alapítója), Kesselyák Gergely karmester, (művészeti tanácsadó), Ottó Ildikó (koncertszervező), Csikós Attila (díszlettervező), Kovács István (énekes) és Héja Domonkos (karmester).

Az esemény három nagyobb tömbbre bontható: Budavári Nyáresték Operától a Jazzig (Hilton Dominikánus Udvar, július 4-27.), Belvárosi Nyári Szimfonikus Koncertek a Bazilikánál (Szent István tér, július 9-25.), XV. Nyári Opera és Balett Fesztivál (Magyar Állami Operaház, augusztus 2-17.).

A Fesztivál 1992-ben indult útjára, az Opera és Balett Fesztivállal, az Operaház szolgálatában álló V.I.P. Arts magánkezdeményezése jóvoltából. A rendezvényt mindig egy teljesen felújított operabemutatóval kezdték. A szimfonikus koncertek és a Dominikánus udvarban rendezett kamarajellegű előadások csak négy éve szervezik. Bán Teodóra elmondta, hogy bár nehéz talpon maradni és pénzt gyűjteni a szponzoroktól, bízik benne, hogy a Budafest még sokáig megmarad, mindannyiunk örömére.

Kesselyák Gergely az augusztus 4-én, 6-án, 8-án látható Tosca előadásból a különleges szereposztást emelte ki. Felber Gabriella (Tosca) és Fekete Attila (Cavaradossi) alakítása nagyon közel áll hozzá. Az Otellónál, amelyet augusztus 10-én, 12-én, 14-én mutatnak be, Patrick Rafteryt emelte ki. Ő, bár tenorista, bariton szerepeket is énekel. Kesselyák szerint a hangja e miatt sűrű és különleges, ami Otello drámai szerepének kifejezetten jót tesz. Megemlítette azt is, hogy bár az itthon létrehozott produkciókat részesíti előnyben, a jövőben nem kizárt, hogy Nyugat Európai színházakkal közös koprodukciót hoznak majd létre a fesztivál keretein belül.

Ottó Ildikó – újságírói kérdésre válaszolva – arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegyáraknál nincsenek diák és nyugdíjas kedvezmények. Így a belépőket 4000 és 13.800 Ft közötti áron árusítják.

A tájékoztató végén – meglepetésként – ünnepi tortával kedveskedtek a jelenlévőknek. A cukrászkülönlegesség legalább olyan finom, színes, látványos és különleges volt, mint a Budafest rendezvényei.