Béla

Don Giovanni-premier Bécsben

2006.07.20. 00:00

Programkereső

Mozart Don Giovanni című operájának premierjével veszi kezdetét a KlangBogen komolyzenei fesztivál Bécsben. Július 20. és augusztus 20. között három operával, dalesttel és kamarazenei koncertekkel várják az érdeklődőket.
bcbdfdbb-a6cc-4db0-9d9d-b8228a6795a7

A fesztiválon többek között a Bécsi Szimfonikusok, az Arnold Schoenberg Chor, Gerald Finley, Bertrand de Billy és Diana Damrau is fellépnek majd. A Don Giovanni-motívumot dolgozza fel három évszázad perspektívájából és különböző szempontok szerint az idei KlangBogen három attrakciója: a Mozart Don Giovanni, Erwin Schulhoff Lángok valamint Erik Hojsgaard Don Juan visszatér a háborúból című operája.

A Don Giovanni 1788-as bécsi változatának július 20-án a Theater an der Wienben lesz a bemutatója Gerald Finleyvel (Don Giovanni) és Hanno Müller-Brachmann-nal (Leporello) a főszerepben. Az E.T.A. Hoffmann által az „operák operájának“ nevezett darabot Keith Warner rendezte és Bertrand de Billy a zenei vezetője.

A polgárpukkasztónak titulált Erwin Schulhoff Lángok című szürrealista operája Don Juan mítoszának pszichonalitikus interpretációja. A nemzetiszocializmus által „elfajzott zenének“ kikiáltott darab Schulhoff egyetlen operája. A zeneszerző 48 évesen a würzburgi koncentrációs táborban halt meg. Mindkét előadásban a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara és az Arnold Schoenberg Chor fog közreműködni.

Szintén a Don Juan mítoszhoz kapcsolódik Erik Hojsgaard Don Juan visszatér a háborúból című operája, amely Ödön von Horvath azonos nevű színdarabja alapján készült. Természetesen Mozart áll a KlangBogen koncertjeinek középpontjában is, így például Mozart három hegedűkoncertjével kápráztatja el a közönséget július 25-én Julian Rachlin.

Mozarttól, Robert és Clara Schumanntól, Carl Loewetől és Gustav Mahlertől ad elő dalokat és duetteket augusztus 8-án Diana Damrau és az argentin bariton, Iván Paley. A jubiláló zeneszerző vonósnégyesei és vonósötösei szerepelnek a Palais Lobkowitz nyolc estét felölelő kamarazenei ciklusának programján, amelynek keretében az Artis Qartett Mozart huszonhárom művét adja elő.

A Mozart-Emlékév alkalmából a Le nozze di Figaro nyitányát, az A-dúr Klarinétkoncertet valamint a Prágai Szimfóniát játsza július 6-án Fabio Luisi vezényletével a Bécsi Szimfonikusok. A fesztivál hagyományos zárókoncertjének programján Dimitrij Sosztakovics IX. szimfóniája valamint Brahms IV. szimfóniája szerepel, amelyet szeptember 3-án Valerij Gergijev zenei vezetésével szólaltatnak meg a Bécsi Filharmonikusok.