Márk

A Rocca Antica-i báró – Megjelent a Hungaroton első opera DVD-je

2006.07.24. 00:00

Programkereső

A Hungaroton új DVD-jén a 18. századi osztrák zeneszerző, Karl Ditters von Dittersdorf A Rocca Antica-i báró című kisoperája látható és hallható. A könnyed, szórakoztató darabot korhű környezetben, a Gödöllői Királyi Kastély színházában vették fel Németh Pál vezényletével. A produkció részleteiről a fuvolaművész-karmestert kérdeztük.

- Hogyan jut valakinek eszébe, hogy egy 18. századi kismester operájából készítsen DVD-t?

- Három évtizede kutatok újabb és újabb, méltatlanul elfeledett zeneművek után Európa különböző könyvtáraiban, s keresgéléseim során egy szép 18. századi divattal ismerkedtem meg: a legtöbb főúri udvarban működött olasz operatársulat. Itáliai vándortársulatok járták Kelet-Európát is, aminek következtében számos olasz nyelvű opera íródott az 1700-as évek második felében. Magyarországon, Eszterházán is működött egy ilyen operaház Joseph Haydn vezetésével, az Esterházy-család bőkezű mecenatúrájával. Ennek köszönhetően Haydn is számos operát, bábszínházi zenét írt, de meghozatta a herceggel más szerzők legfrissebb műveinek kottáját is. Mecénások nélkül régen sem tudott működni az operajátszás, és ma sem tud. Mi még keressük a ma Esterházy hercegeit.

- Dittersdorf is ezt a divatot szolgálta ki, amikor osztrák létére megírta olasz nyelvű operáját?

- Igen, de ő Nagyváradon működött, ahol Joseph Haydn öccsének volt az utóda. Ott az egyházzenei élet mellett vezette az operatársulatot, és ott ismerte meg magyar származású feleségét. Nagyváradról a ma Csehország területén fekvő Johannisbergbe költözött, ahol számos operát írt elsősorban Goldoni szövegeire. Ezek közül elküldött néhányat Eszterházára is, ahol Haydn kiválogatta közülük a számára leginkább tetszőket, többek közt ezt a művet is. Nagy szerencsénkre ezeknek a kéziratát az Országos Széchényi Könyvtár őrzi, és itteni kutatásaim során – ha szabad így mondanom – Haydn után nekem is megtetszett ez az opera. Külön megható volt látni Dittersdorf kéziratában Haydn piros ceruzás bejegyzéseit, javításait.

- Az opera műfajáról sokaknak súlyos, hosszú színpadi művek jutnak eszükbe. Milyen fajsúlyú zenére kell gondolni ennél a darabnál?

- Már a mű alcíme – operetta giocosa, vagyis vidám kisopera – is mutatja, hogy könnyed, szórakoztató műről van szó. Címe, A Rocca Antica-i báró egy kis itáliai falura utal, előadásához pedig kitűnő helyszínt találtunk: a Gödöllői Királyi Kastély két éve felújított, kiváló akusztikájú színházát. Százfős nézőterével, kisméretű színpadával, mely egykor grófok és hercegek „televíziójául” szolgált, ideális környezet a mindössze négy szereplőt és kis létszámú kamarazenekart foglalkoztató operához. Élő előadást rögzítettünk, a DVD felirat-opcióinak köszönhetően azonban könnyebb követni a cselekményt, mint esetenként a színházban vagy lemezen hallgatva. A lemezen található extrák bepillantást engednek Dittersdorf világába, és megismertetnek a Gödöllői Királyi Kastéllyal is.

d66494b8-5710-40e1-bd06-22227a9508d6

- A Károly Edit, Fodor Beatrix, Kóbor Tamás és Bretz Gábor személyében fiatal énekesgárdát felvonultató előadás rendezője Tóth János, akit sokan a Magyar Állami Operaház magánénekeseként ismernek.

- Valóban, azonban azt már kevesebben tudják róla, hogy rendezőként is dolgozik. Ő talán az egyetlen Magyarországon, aki behatóan tanulmányozta az itáliai vásári komédia, vagyis a commedia dell’arte eszköztárát, amelyből Dittersdorf operája is építkezik. Az elmúlt másfél évtizedben Pergolesi, Mozart és Haydn kisoperáiban többször dolgoztunk együtt.

Lesz folytatása a Hungarotonnál megjelent első opera DVD-nek?

- Úgy érdemes egy ilyen vállalkozásba belefogni, ha az ember megpróbál távlatokban gondolkodni. Dittersdorfén kívül vannak további, méltatlanul elfeledett művek, amelyek felvételével sorozatot szeretnék létrehozni. Most úgy tűnik, hogy még egy zeneszerző csatlakozik az általunk felfedezettekhez, ez pedig a 18. század második felének egyik legnépszerűbb operaszerzője: Domenico Cimarosa. Az ő esetében is kuriózumnak számít, hogy több művének csak Magyarországon található kézirata.